fbpixel

Search icon
Search
Donald Trump: Τελικά οι θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας έχουν όντως βάση;
PEOPLE & MOMENTS

Donald Trump: Τελικά οι θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας έχουν όντως βάση;

Η επίθεση που προκαλεί ερωτηματικά και δεύτερες σκέψεις


Ζούμε στην εποχή της δεύτερης σκέψης. Στην εποχή, όπου αρκετοί θεωρούν πως τίποτα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως φαίνεται. Που πιστεύουν ότι πάντα κρύβεται κάτι πίσω από μία κατάσταση. Όλο αυτό, επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump στις ΗΠΑ και κάπως έτσι, ο κόσμος ο ίδιος ήρθε να μας υπενθυμίσει ποια θα είναι η πραγματικότητα, η νέα κανονικότητα που βιώνουμε και στην οποία -ίσως- πρέπει να προσαρμοστούμε.

Υπήρξαν αυτοί που έκαναν λόγο ακόμη και δημόσια για ένα σκηνοθετημένο σκηνικό, αλλά κι αυτοί που υποστήριξαν πως κάποιοι ίσως θέλουν τον Trump νεκρό επειδή πολεμά το σύστημα και πραγματικά, έκανε την εμφάνισή του κάθε πιθανό σενάριο στα social media. Πώς προέκυψε -ωστόσο- όλο αυτό;

Μία νέα εποχή

Η επίθεση και η πρώτη αντίδραση

1200x675-cmsv2-5dc1f315-a573-5719-b923-a6ff967d112a-8576074-jOwUp.jpg

Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά, όταν το FBI επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια ήταν απόπειρα δολοφονίας. Από την πρώτη στιγμή, έκαναν την εμφάνισή τους πολλά διαφορετικά σχόλια κι εκτιμήσεις. Πολλές αναλύσεις, πολλά σενάρια για τα πραγματικά κίνητρα αυτής της επίθεσης. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, γνωστοποίησε πως ο δράστης ήταν νεκρός, προσθέτοντας παράλληλα πως κι ένας ακόμη παριστάμενος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. «Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Donald Trump. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», τόνισε ο Kevin Rozek, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία πρώτη τοποθέτηση μετά το συμβάν.

Αμέσως, έγινε γνωστό πως ο ύποπτος δράστης της επίθεσης κατά της ζωής του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών ήταν ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια και στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα του Thomas Matthew Crooks. Την ίδια στιγμή, όλες τις τελευταίες ώρες, αυτό που σημειώνεται από πολλές διαφορετικές πλευρές είναι ότι το FBI αδυνατεί να βρει τους λόγους ή –έστω– κάποια ιδεολογικά κίνητρα που να ώθησαν τον νεαρό δράστη να επιτεθεί στον Trump, με τις έρευνες να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρά στην επόμενη μέρα, μοιάζοντας να είναι πιο δυνατός. 

«Το πιο σημαντικό, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ατόμου που βρισκόταν στη συγκέντρωση και σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά. Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να λάβει χώρα στη χώρα μας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός», σημείωσε -μεταξύ άλλων- στο πρώτο του μήνυμα ο Trump, που βλέπει πάντως τον κόσμο να κάνει πολλές δεύτερες σκέψεις με φόντο όλα τα παραπάνω. Σε μία άλλη χρονική περίοδο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά το σκηνικό που συναντά κανείς στα social media μοιάζει να είναι πρωτόγνωρο...

Οι «σκιές» και η στάση αναμονής

shutterstock-2455396913.jpg

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες, μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σενάρια, που έκαννα λόγο για ένα «σκηνοθετημένο» σκηνικό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από πολλά, διαφορετικά σενάρια και μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, αναπτύχθηκε μία τεράστια φημολογία δίχως τέλος. Οι απόπειρες δολοφονίας κατά των προέδρων των ΗΠΑ υπήρξαν και στο παρελθόν... αιτίες για διάφορα σενάρια συνωμοσίας, ωστόσο, αυτή τη φορά αυτό που συμβαίνει ίσως να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τη στιγμή που το video με τους πυροβολισμούς έκανε το γύρο των social media, συγκεντρώνοντας γρήγορα εκατομμύρια προβολές, σχεδόν ταυτόχρονα η λέξη «staged» (σκηνοθετημένο) έγινε το δεύτερο πιο δημοφιλές topic αμέσως μετά το Trump, με πάνω από 228.000 δημοσιεύσεις -μόνο στο Twitter- ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλες πλατφόρμες και πιο συγκεκριμένα, στο Instagram και στο Threads του Meta. 

Οι περισσότεροι υποστηρικτές των θεωριών που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο, επικεντρώνονται κυρίως στο πώς μπόρεσε ο 20χρονος δράστης να ξεπεράσει όλα τα επίπεδα ασφαλείας στην εν λόγω συγκέντρωση, εκφράζοντας πολλά ερωτηματικά για τα κενά που υπήρξαν, ενώ ακόμη και τα video και οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει έδωσαν τροφή για πολλά σχόλια. Είναι χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως καθώς ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, ο Trump σήκωσε το χέρι του στη σκηνή, ενώ ειδικός αναλυτής που φιλοξενήθηκε σε ΜΜΕ των ΗΠΑ, σχολίασε πως: «Το σκηνοθετήσατε για να κερδίσετε τη συμπάθεια; Δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους ανθρώπους με τίποτα και όχι, δεν πρόκειται να προσευχηθώ για αυτόν».

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη υπάρχουν κι άνθρωποι που αδυνατούν να πάρουν μέρος σε όλο αυτό το story κι επιλέγουν να μείνουν στην εικόνα, αρνούμενοι να πιστέψουν πως θα μπορούσε πραγματικά να σκηνοθετηθεί ένα τέτοιου μεγέθους σκηνικό, που κόστισε τη ζωή και σε ανθρώπους -υπήρξαν κι άλλοι τραυματισμοί- απλά και μόνο για να αποσπάσει κάποιες παραπάνω ψήφους ή έστω να κερδίσει τη συμπάθεια «αντιπάλων» ο Donald Trump με φόντο τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Την πραγματικότητα, τη γνωρίζει ο ίδιος και το περιβάλλον του κι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι απλά το γεγονός ότι ο κόσμος όντως αλλάζει. Ο κόσμος όντως έχει μάθει να είναι καχύποπτος και δε μένει στην πρώτη σκέψη, αλλά προχωρά...