fbpixel

Search icon
Search
Jean-Michel Basquiat: Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του καλλιτέχνη εκτίθεται δωρεάν στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Jean-Michel Basquiat: Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του καλλιτέχνη εκτίθεται δωρεάν στο Παρίσι

Η γκαλερί Gagosian αναδεικνύει έναν διάσημο πίνακα του Βasquiat στην έκθεση Venus


Συνολικά, το έργο του Jean-Michel Basquiat, του εμβληματικού αντικομφορμιστή καλλιτέχνη που αναδείχθηκε σε σούπερ σταρ του κόσμου της τέχνης μεταθάνατον, έχει παρουσιαστεί, συζητηθεί και αμφισβητηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών. Στο Παρίσι, το 2023, μας συστήθηκε ξανά κυρίως στο Fondation Louis Vuitton, όπου τέθηκε σε διάλογο με τους πίνακες του Andy Warhol, μακροχρόνιου συνεργάτη και φίλου του, και παράλληλα έλαμψε στη Φιλαρμονική του Παρισιού, όπου το κοινό το απόλαυσε μέσα από το πρίσμα της μουσικής, στο επίκεντρο της έκθεσης "Basquiat Soundtracks". Το τελευταίο θα λέγαμε ότι ήταν αναμενόμενο καθώς η τέχνη του διαπνεόταν από ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, όπως και οι ευρύτερες γνώσεις του για την ιστορία της τέχνης. Φέτος, η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει έναν από τους άγνωστες πίνακές του, με τίτλο "Untitled", σε διάλογο με ένα αρχαίο άγαλμα της Αφροδίτης, από τη συλλογή Torlonia.

Ένα πρωτότυπο αριστουργηματικό έργο

1.jpg
Untitled , 1982 - Jean-Michel Basquiat. © Stefan Altenburger, Courtesy Gagosian

Η έκθεση Venus στην γνωστή γκαλερί του Παρισιού αναδεικνύει τη σημασία της Αφροδίτης στην τέχνη ανά τους αιώνες της ιστορίας. Όλα ξεκινούν με αυτό το αυτοκρατορικό ρωμαϊκό γλυπτό της θεάς, που παρουσιάζεται από τη συλλογή Torlonia -μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκής τέχνης στον κόσμο. Παράλληλα, οι θεατές θα μπορούν να ανακαλύψουν το αριστούργημα "Untitled" του Basquiat, που δημιουργήθηκε από τον ίδιο το 1982. Ο μνημειώδης αυτός πίνακας, που δημιουργήθηκε στη Modena της Ιταλίας, ανάμεσα σε οκτώ της ίδιας συλλογής, θα είχε αποκαλυφθεί σε μια έκθεση που διοργάνωσε ο συλλέκτης και έμπορος τέχνης Emilio Mazzoni. Δυστυχώς, η εκδήλωση δεν είδε το φως της ημέρας. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό το περασμένο καλοκαίρι στο Fondation Beyeler. Ένας από αυτούς παίρνει και πάλι ζωή στην Πόλη του Φωτός.

Όντας μέρος ενός συνόλου οκτώ μεγάλων πινάκων από μια σειρά που ονομάζεται Modena - επειδή ζωγραφίστηκαν στην πόλη της γειτονικής Ιταλίας. Η τελευταία είναι μια από τις μάξιμαλ στην καριέρα του καλλιτέχνη. Τα χρώματα είναι φωτεινά, οι σύνθετες ιδέες ταιριάζουν μεταξύ τους σαν αίνιγμα. Ανάμεσα στην απλότητα και το βάθος, ο Jean-Michel Basquiat προσθέτει στους πίνακές του μεγάλες, πυκνές πινελιές με τον τρόπο ενός σχεδίου. Πίσω από αυτήν τη σχεδόν παιδική όψη, ο ζωγράφος σχεδιάζει στη συνέχεια το πορτρέτο οικουμενικών μορφών: τον άγγελο, τον διάβολο, τον προφήτη, τον τσιγκούνη, τον αγρότη και την Αφροδίτη. Ο πίνακας "Untitled" είναι ο μόνος που απεικονίζει έναν γυναικείο χαρακτήρα. 

shutterstock-2466901335.jpg

Συζητώντας ανάμεσα σε αρχαία και σύγχρονη ιστορία

Πριν αναχωρήσει για τη Modena, ο Basquiat έμεινε στη Ρώμη με τη σύντροφό του Suzanne Mallouk, την οποία συνήθιζε να αποκαλεί Αφροδίτη. Έτσι, άμεσα ή έμμεσα, η ζωή του καλλιτέχνη φαίνεται να συνδέεται με αυτόν τον μύθο. Αναπαριστώντας τη θεά της ρωμαϊκής μυθολογίας στoν πίνακα "Untitled" αποτίει φόρο τιμής και στη μούσα που κατοικεί στην πραγματικότητά του. Ανάμεσα στις ενεργειακές αποχρώσεις (μπλε-πράσινο, κίτρινο-μαύρο) και τις καλλιτεχνικές αναφορές στο παρελθόν, μπορούμε να διακρίνουμε δύο γυναικείες μορφές ανάμεσα στους αριθμούς και τα μυστηριώδη σημάδια του θαύματος. Τι εννοεί αφήνοντας τη φαντασία του να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο; Μέσω ορισμένων λεπτομερειών, το έργο θυμίζει τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Botticelli - έναν σημαντικό πίνακα της ιταλικής Αναγέννησης.

Πηγή: Vogue France