fbpixel

Search icon
Search
Island hopping: Τα νέα γαστρονομικά «διαμάντια» στα ελληνικά νησιά
MAGAZINE

Island hopping: Τα νέα γαστρονομικά «διαμάντια» στα ελληνικά νησιά

Ανακαλύπτοντας τον γαστρονομικό χάρτη του φετινού καλοκαιριού


Τα πιο «γευστικά» νέα για τους λάτρεις
της αυθεντικής γαστρονομίας, από όλη την Ελλάδα για το καλοκαίρι που έρχεται!

Κυκλάδες

Σαντορίνη

Χωρίς αμφιβολία, το «ναι» του Νίκου Πουλιάση στο κάλεσμα του φίλου του, και Executive Chef του Ομίλου Katikies, Έκτορα Μποτρίνι να ανοίξουν ξανά τις πόρτες του εμβληματικού εστιατορίου Κουκούμαβλος και να αναβιώσουν, μέσα από ένα αρμονικά πολυσύνθετο μενού, αυτήν την «αναρχοαυτόνομη» ιδιαίτερη κουζίνα, που το 1989 ο πρώτος -αυτοδίδακτος μαγειρικά- σύστησε στη Σαντορίνη, επισφραγίζει ένα grand retour αξιώσεων. Το ιστορικό εστιατόριο βρίσκεται πλέον εντός του ξενοδοχείου Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι, έχει περίπου δέκα τραπέζια, κι εμείς αδημονούμε να γευτούμε τη νέα ερμηνεία που έχει ετοιμάσει σε signature πιάτα, τα οποία ανέδειξαν το νησί αυτό στον γαστρονομικό χάρτη.

Παράλληλα, το ηφαιστειακό terroir και το στοίχημα της αναδιατύπωσης της σαντορινιάς παράδοσης στο σήμερα, μέσα από ένα αφήγημα γύρω από το “tradinnovation”, βρίσκονται στον πυρήνα της κουζίνας του επιδέξιου Δημήτρη Κατριβέση, ο οποίος φέτος αριβάρει στο νησί για να αναλάβει τα ηνία του εστιατορίου Mavro, στο ξενοδοχείο Kivotos, συστήνοντας ραφιναρισμένα πιάτα, όπως το θεσπέσιο πελαγίσιο ψάρι με σάλτσα μπουγιαμπέσας και γάρο μαστίχας. Εδώ, το σενάριο ξεδιπλώνεται με βάση την αξιοποίηση της ανοιχτής φωτιάς στη μαγειρική και τελικά σερβίρεται ένα τολμηρό καρέ τριών tasting menus, με πρωταγωνίστρια τη θάλασσα και τις ντόπιες ύλες, σ’ ένα combo γεύσεων με μεσογειακές αναφορές.

1dcecebc-75ab-45ed-b7f7-a117dd4d1eb5.jpeg
Mia’s της Sellia Georges στη Σαντορίνη

Πλώρη για Σαντορίνη και την κουζίνα του Mr. E στο παραθαλάσσιο boutique hotel Istoria, στον Περίβολο, έβαλε και ο Γιάννης Κιόρογλου, ο σεφ που κατέκτησε τις Κάννες με την αναβαθμισμένη “medite-grecian” κουζίνα του, ενώ το success story της σεφ Αυγερίας Σταπάκη συνεχίζεται στο Mia’s της Sellia Georges, στην είσοδο της Οίας. Η Σταπάκη υπογράφει ένα εποχικό μεσογειακό μενού, που εκτελεί η Chef de Cuisine Έλλη Μιτράι, ανασυνθέτοντας σαντορινιώτικες και all-time classic ελληνικές συνταγές, όπως αυτό το νόστιμο κατσικάκι που σιγοψήνεται στο Josper και σερβίρεται με άγρια μανιτάρια και baby λαχανικά, το oxtail παστίτσιο με μους γραβιέρας Νάξου και η ανεπανάληπτη χειροποίητη τάρτα με καπνιστή μελιτζάνα Σαντορίνης, τοματίνια και βελούδινο τσαλαφούτι.

Σε άλλη ρότα, αλλά με ένα δυνατό και πολλά υποσχόμενο αμερικανο- ιταλικό lounge & grill γαστρονομικό concept, επιστρέφει φέτος το εντυπωσιακό Noūs στη Μεσαριά.

Μύκονος 

706ad076-0e3d-4c72-829c-b5add0beb798.jpeg
Πιάτο από το εστιατόριο apanemi του Mykonos Theoxenia
Μια high-end γαστρονομική φιέστα με δυνατές υπογραφές κρατάει για ακόμη ένα καλοκαίρι τη Μύκονο ψηλά στο podium των εξελίξεων. Φέτος, το δίδυμο των Γιάννη Μπαξεβάνη-Jerome Serres, δύο επιδραστικών εκσυγχρονιστών της ελληνικής κουζίνας, ενώνει ξανά τις δυνάμεις του, συνθέτοντας ένα dégustation μενού με ελληνικές ρίζες και μεσογειακά twists, στο conceptual εστιατόριο Apanemi του Mykonos Theoxenia.

Μετά τη Σαντορίνη, ο βιρτουόζος Έκτορας Μποτρίνι αναλαμβάνει τα ηνία και στο Katikies της Μυκόνου, μέσα από το Botrini’s Mykonos, που μένει πιστό στο μινιμαλιστικό, δημιουργικό fusion που έχει καθιερώσει ο σεφ, ενισχύοντας τόσο το à la carte όσο και το dégustation μενού με ολόφρεσκα προϊόντα και γεύσεις του νησιού.

62aca656-17b6-421a-969c-6026522cc019.jpeg
Πιάτο από το Sibà restaurant στο ξενοδοχείο Yi στη Μύκονο

Στο Νησί των Ανέμων καταφθάνει και ο καταξιωμένος Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο οποίος ανέλαβε τη γαστρονομική επιμέλεια του Sibà Restaurant στο new entry ξενοδοχείο Yi στην Ελιά. Τόσο αισθητικά όσο και σε επίπεδο γεύσης, η ταυτότητα του εστιατορίου ακολουθεί ένα ολιστικό concept, που περιστρέφεται γύρω από την επαφή με τη γη και τη χαλάρωση, με το μενού να αποκτά μοντέρνο κυκλαδίτικο ύφος.

Από τη λίστα των αφίξεων δε θα μπορούσε να λείπει το Topos Restaurant του ολοκαίνουριου Domes Noruz Mykonos, με Executive Chef τον Διονύσιο Πλιάτσικα, ο οποίος απογειώνει τη νεοελληνική κουζίνα θαλασσινών.

Πάρος

Στο γαστρονομικό προσκήνιο μπαίνει δυνατά και η Πάρος, που φέτος υποδέχεται για πρώτη φορά τον θρυλικό σεφ-restaureur Nobuyuki Matsuhisa. O “Mr. Nobu”, αυτό το καλοκαίρι, αναλαμβάνει το νέο Matsuhisa στο πεντάστερο Avant Mar, το οποίο κάνει εξίσου πρεμιέρα, ταξιδεύοντας την japanese fusion κουζίνα του σε ένα ακόμη κυκλαδονήσι.

0ca2025c-c746-49f9-9333-9f2a22327964.jpeg
Parocks Boutique Hotel στην Πάρο

Τη μαγειρική του σφραγίδα στον χάρτη της Πάρου βάζει και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του CTC. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ επιμελείται τη μεσογειακή κουζίνα του Cora, στο Minois της Andronis Hotels, στην Πούντα, φέρνοντας στο τραπέζι comfort γεύσεις που τιμούν την κυκλαδίτικη κουλτούρα. Την εποπτεία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας του αστεράτου Parocks Boutique Hotel στον Αμπελά της Νάουσας, που έχει κερδίσει πρόσημα για την εντοπιότητα και τις γαλανόλευκες γεύσεις του, υπογράφει ο Γιάννης Παρίκος.

Τήνος, Ίος, Σχοινούσα

Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη εξειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα, ενώ ο σύζυγός της, Francesco Granata, είναι μαέστρος στη ναπολιτάνικη πίτσα. Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισαν να ταξιδέψουν το αθηναϊκό Napul’è στην Τήνο, εντός του Aeolis Tinos Suites. Οι δυο τους ονειρεύτηκαν να χτίσουν μία γαστρονομική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Νάπολης, μέσα από ένα μενού με χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσα που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, εμπλουτίζοντάς το ποικιλόμορφα και επιδέξια με υλικά από το νησί. Κι από ό,τι φαίνεται, τα κατάφεραν!

c1453173-787c-4101-82c2-47e40d2b6cdb.jpeg
Grandma’s, στο Boutique Hotel Liostasi

Όσο για τον Θοδωρή Κυριακίδη που γνωρίσαμε ως Head Chef στο Varoulko, αυτό το καλοκαίρι τον συναντάμε στο ανοιχτό deck του Grandma’s, στο Boutique Hotel Liostasi στην Ίο - ένα εστιατόριο που τιμήθηκε με βραβείο Χρυσού Σκούφου για τρεις συνεχόμενες χρονιές στην κατηγορία «Σύγχρονη Κουζίνα», αλλά και με “Top Notch” για το 2022. Στο όλο εγχείρημα θα έχει στο πλευρό του συμβουλευτικά τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, ενώ τόσο το à la carte όσο και τα δύο dégustation μενού που παρουσιάζει έχουν ελληνική φιλοσοφία και ρίζες, φλερτάρουν έντονα με στοιχεία των Κυκλάδων και επιδεικνύουν ωραία, σύγχρονα, μεσογειακά twists.

Έναν παραπάνω λόγο να επισκεφθούμε τη Σχοινούσα θα έχουμε αυτό το καλοκαίρι, με την Ιωάννα Θεοδωρακάκη -που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε ως chef patron στο δικό της «σπίτι», το Duck Private Cheffing- να καταφθάνει στο νησί για να αφήσει το μαγειρικό της αποτύπωμα και να ταξιδέψει το μεράκι της για τις πρώτες ύλες και για μια κουζίνα με ανοιχτούς ορίζοντες, μέσα από ένα νέο, κυκλαδίτικο εστιατορικό project, που έχει πολλά να πει.

Ιόνιο

Κέρκυρα & Κεφαλονιά

Την υπογραφή των νέων μενού στο Apaggio του MarBella Nido στην Κέρκυρα αναλαμβάνει φέτος ο καταξιωμένος Σωτήρης Ευαγγέλου, συστήνοντας πιάτα με επτανησιακές καταβολές και έμφαση στην πρώτη ύλη, ενώ σε άλλα νέα, για τρίτη συνεχή χρονιά ο όμιλος MarBella Collection επαναφέρει το φιλόδοξο γαστρονομικό φεστιβάλ “Greek Chefs Abroad” -σχεδιάστηκε για να προάγει γνωστούς έλληνες σεφ-, που φέτος επιστρέφει με την ιδιαίτερη θεματική «Γεύσεις από 5 Ηπείρους».

c3bd031a-708a-4426-acaa-709353d38547.jpeg
O chef Λευτέρης Λαζάρου στο εστιατόριο Fishκάρδο στην Κεφαλονιά

Τη γευστική κληρονομιά του νησιού και τα υλικά του θα αναδείξει μέσα από ένα πληθωρικό μενού στο εστιατόριο Monastre και ο πολύπειρος και βραβευμένος Μιχάλης Ντουνέτας, που έχει αφήσει τη δική του εποχή σε κουζίνες όπως αυτή του Διόνυσου, του Baraonda και του Athens Golf, ενώ απόβαση στο Ιόνιο, και συγκεκριμένα στο γραφικό λιμάνι του Φισκάρδου, κάνει φέτος και ο σπουδαίος Λευτέρης Λαζάρου μέσα από το Fishκάρδο - ένα εστιατόριο με αναφορές στο γευστικό ιδίωμα που έχτισε το Varoulko γύρω από τη γαστρονομία της θάλασσας. Η δημιουργική κλάση της κουζίνας του δε χρειάζεται συστάσεις και η αλήθεια είναι πως, αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά, αξίζει να το αναζητήσετε!

Κρήτη

Με εκπληκτική θέα στο ενετικό κάστρο της Σπιναλόγκας, το Makris Fine Dining -με Executive Chef τον μαγειρικά «ανήσυχο» και πολλά υποσχόμενο Πέτρο Δήμα- σηκώνει αυλαία στο Domes οf Elounda, ανατροφοδοτώντας την εστιατορική σκηνή του resort. Η γαστρονομική φιλοσοφία του χτίστηκε γύρω από άξονες όπως η εντοπιότητα και η βιωσιμότητα και έχει κερδίσει έδαφος για τις sui generis μεθόδους μαγειρέματος, τις υφές και τις θερμοκρασίες.

Μια άλλη διάσταση στο όλο γαστρο-concept του Domes θα δώσει όμως και το pop-up του δικού μας Surfer Maya του ομίλου Estrella, που θα ταξιδέψει την ιντριγκαδόρικη street κουζίνα του σε τρεις ντιζαϊνάτες καντίνες στον χώρο του resort και θα σερβίρει fast casual food, εμπνευσμένο από την κρητική κουζίνα, έως τα τέλη Αυγούστου.

Κεντρική φωτογραφία: Εστιατόριο Κουκούμαβλος στο ξενοδοχείο Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι