fbpixel

Search icon
Search
Villa Bordeaux: Ένα ιστορικό κτίριο στα Φηρά της Σαντορίνης μετατράπηκε σε ένα one-of-a-kind ξενοδοχείο
DESIGN

Villa Bordeaux: Ένα ιστορικό κτίριο στα Φηρά της Σαντορίνης μετατράπηκε σε ένα one-of-a-kind ξενοδοχείο

Με την υπογραφή των Mplusm Αrchitects


Η Villa Bordeaux στο κέντρο του μετώπου των Φηρών, ξεχωρίζει όχι μόνο για την κλίμακα της αλλά και για τον τρόπο που «κρεμιέται» θαρρείς προς την καλντέρα. Είναι ένα περίοπτο ιστορικό κτίριο με σταυροθόλια εσωτερικά, κατασκευασμένο σε φάσεις και με εκτενή περιβάλλοντα χώρο. Στην ανακαίνιση του η αρχιτεκτονική ομάδα Mplusm architects των Μαρίτας Νικολούτσου και Μέμου Φιλιππίδη δεν εμπνεύστηκε από την ολόλευκη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Απεναντίας, αναζήτησαν αναφορές στον Φραγκομαχαλά, στο περιορισμένο ιστορικό τμήμα των Φηρών που είχαν κατασκευάσει οι Ενετοί.

vb-vangelis-paterakis-01-1002x600-1-tfH4F.jpg


Εκεί είναι που συναντούμε μια αρχιτεκτονική χοντρών τοίχων από θηραϊκή άσπα (με παρεμβολή ενδιαμέσως από μικρά πετραδάκια για καλύτερη πρόσφυση) και μεταλλικές πόρτες βαμμένες σκούρο καφέ. Η ανακαίνιση είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου λίγων δωματίων δίπλα στο νέο παράρτημα του κορυφαίου εστιατορίου La Colline της Μόσχας.

Στο χολ εισόδου της Villa Bordeaux που καδράρει τη θέα προς το ηλιοβασίλεμα, κρεμαστά led προσομοιάζουν τις λάμψεις του ήλιου πάνω στη θάλασσα. Από τον χώρο αυτό είναι δυνατή η πρόσβαση τόσο στα δύο δωμάτια του ισογείου (αριστερά) όσο και στο εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, στο La Colline Privé (δεξιά). Το εστιατόριο αυτό φιλτράρεται από μεταλλικές διάτρητες πόρτες και διατηρεί τα σταυροθόλια του κτιρίου.

Εσωτερικά, στόχος ήταν η δημιουργία ενός minimal effect με εμφανή νησιώτικη επιρροή, φτιαγμένο απλά και ανεπιτήδευτα σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ντόπιους τεχνίτες. Ωστόσο, υπήρχαν κάποια στοιχεία που πρόσθεσαν αξία στα σπίτια, όπως τα χειροποίητα πλακάκια από τερακότα στις κουζίνες, τα παντζούρια γαλλικού τύπου στα δυτικά υπνοδωμάτια που προστατεύουν από την έντονη ηλιοφάνεια το απόγευμα, οι vintage λευκές συσκευές και τα εντοιχισμένα έπιπλα με vintage μικροέπιπλα, μαξιλάρια και υφάσματα.

the-greek-foundation-santorinivillabordeaux1-rnOCT.jpg


Το δυτικό δωμάτιο του ισογείου οργανώνεται γύρω από μια νησίδα που περιλαμβάνει το κρεβάτι και το λουτρό -η νησίδα αυτή λειτουργεί σε αντιστοιχία με τη σχέση του νησιού με το ηφαίστειο. Τα άλλα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται στον κάτω όροφο που χαρακτηρίζεται από επάλληλους θολωτούς χώρους μιας πιο οργανικής διάταξης. Στον εξωτερικό χώρο αναπτύσσονται το εστιατόριο La Colline, το μπαρ και η πισίνα.

Όσο για την κατασκευή, διαθέτει προστατευμένες περιοχές με σκιά και καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, καθώς κι έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βρώσιμων φυτών. Συνολικά το σπίτι και ο κήπος του έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον με θαμνώδεις εκτάσεις που «κόβει» την ανάσα.

the-greek-foundation-santorinivillabordeaux9-islRn.jpg

About

H Μαρίτα Νικολούτσου (1969, Αθήνα) πήρε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ το 1992. Ο Μέμος Φιλιππίδης (1967, Αθήνα) πήρε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ το 1991 και το Μaster in Architecture από το Yale University το 1993. Διατηρούν το αρχιτεκτονικό γραφείο Mplusm Architects από το 2001, ενώ στόχος τους είναι να αφομοιώσουν διεθνείς επιρροές καθώς εξερευνούν την ιδιαιτερότητα του κάθε έργου και την αγκύρωσή του σε τοπικά χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Vangelis Paterakis