fbpixel

Search icon
Search
Η ταλαντούχα Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, ορκίστηκε σήμερα Ελληνίδα
LIFE & CAREER

Η ταλαντούχα Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, ορκίστηκε σήμερα Ελληνίδα

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και το τιμητικό δώρο που παρέλαβε μετά την ολοκλήρωση της τελετής


Σε μια άκρως λιτή, αλλά συγκινητική ειδική τελετή ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι η ταλαντούχα Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, από τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου, κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα. Μάλιστα, η δημιουργός βρίσκεται στη χώρα μας συγκεκριμένα γι' αυτόν τον σκοπό, ενώ δεν έλειψε να πραγματοποιήσει μια μοναδική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

hislop-mitsotakis.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της, ήταν εκείνος που της είχε τηλεφωνήσει προκειμένου να της ανακοινώσει την τιμητική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας τον φετινό Ιούλιο, λίγο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου, «Όσοι αγαπιούνται», το οποίο έχει και πάλι άμεση σύνδεση με τη χώρα μας, αφορώντας τους εξόριστους στη Μακρόνησο. Η Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε το 1959 στο Bromley του Kent και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κολέγιο St. Hilda's της Οξφόρδης, ενώ μετέπειτα εργάστηκε, για 20 περίπου χρόνια, ως δημοσιογράφος.

«Για µένα η ιθαγένεια είναι ένα απίστευτο προνόµιο που µε κάνει να αισθάνοµαι ακόµα περισσότερο δεµένη µε την Ελλάδα. Πάντα µιλούσα για την ελπίδα µου ότι κάποια µέρα θα αποκτούσα την ελληνική ιθαγένεια και κάποιος, κάπου, µάλλον το άκουσε. Γνωρίζω ότι ο ∆ήµος Αγίου Νικολάου είχε υποβάλει αίτηση ιθαγένειας προς εξέταση, αλλά δεν είµαι σίγουρη πώς προχώρησαν τα πράγµατα. Το αποκορύφωµα ήταν όταν χτύπησε το τηλέφωνό µου. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραµµής µού είπε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να µου µιλήσει. Ήταν µια στιγµή που θα εκτιµώ όσο ζω», είχε δηλώσει λίγο μετά την ανακοίνωση των ευχάριστων νέων.

Μια από τις πιο υπέροχες στιγμές της ορκωμοσίας της, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξε η απονομή ενός μοναδικά ξεχωριστού δώρου που παρέδωσε στη συγγραφέα o κύριος Μπαλέρμπας. Πρόκειται για μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου του 325-300 π.Χ. 

Η Βρετανίδα δημιουργός αγάπησε από πολύ μικρή τη χώρα μας, όταν ήρθε σε αυτήν για πρώτη φορά στα 17 της χρόνια. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει τις συχνές επισκέψεις της στην Ελλάδα. Ας σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η πολυβραβευμένη συγγραφέας έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια, μετά την ανάμιξή της στην παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας (μέσω του μυθιστορήματός της «Το Νησί») και τη βοήθειά της στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον φετινό Ιούλιο.

Παρακολουθήστε το βίντεο της ορκωμοσίας:

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Χίσλοπ τόνισε πως: «Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, που αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα».

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος είναι γνωστό πως απέκτησε μεγάλη παγκόσμια φήμη και αναγνωρισιμότητα μετά την επιτυχία του best-seller βιβλίου της, με τίτλο «Το Νησί», το οποίο στη συνέχεια αποδόθηκε μοναδικά στη σπουδαία ομώνυμη τηλεοπτική του μεταφορά. Στις 17 Ιουλίου της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από Προεδρικό Διάταγμα.