fbpixel

Search icon
Search
Η πόλη του αύριο: Τι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη και τι νέο έρχεται το 2022
MAGAZINE

Η πόλη του αύριο: Τι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη και τι νέο έρχεται το 2022

Για τις εξελίξεις που έρχονται κι όσα ετοιμάζονται ν’ αναβαθμίσουν το αποτύπωμα της πόλης, η Μαρία Σαμολαδά κι ο Σπύρος Πέγκας προσφέρουν την κριτική ματιά τους


Με αφετηρία το 2022, η Θεσσαλονίκη που αξίζει στους κάτοικους της χτίζει το μέλλον της, μέσα απ’ όλα εκείνα τα «σπουδαία» που επιζητούσαμε ν’ αποκτήσουν ζωή, μέσα απ’ όσα μας οδηγούν πιο κοντά στο κεφάλαιο «Ανάπτυξη».

H νέα χρονιά γίνεται η εκκίνηση για μια σειρά σημαντικών εξελίξεων με πρωταγωνίστρια την πόλη μας. Έτσι, πολλά προχωρούν, άλλα τόσα σημαντικά έρχονται! Κύριος άξονας, η ανάπτυξη που πάντα ονειρεύονταν οι Θεσσαλονικείς να φτάσει, νιώθοντας ίσως και μια μικρή δυσαρέσκεια κάθε φορά που έβλεπαν όλα τα μεγάλα projects να «προσγειώνονται» αποκλειστικά για χρόνια στην Αθήνα. Η δυναμική της νύμφης του Θερμαϊκού είναι γνωστή, κι η δυνατότητά της να μετατραπεί σε κέντρο των Βαλκανίων έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται έντονα αντιληπτή από φορείς κι επενδυτές, οι οποίοι την τοποθετούν πια σε πρώτο πλάνο. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, οι κάτοικοί της υπήρξαν οι αφανείς ήρωες που έκαναν αμέτρητα και σταθερά βήματα, για να φτάσει η πόλη τους ν’ αναγνωρίζεται πλέον για τα κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά της. Τόλμησαν, δημιούργησαν, ανέπτυξαν ιδέες με αέρα ευρωπαϊκό, έφεραν την Ακαδημία μπροστά, έπραξαν στον ιδιωτικό τομέα όσα ως γνήσιοι επιχειρηματίες ξέρουν κι όσα σε δημόσιο επίπεδο δεν έβλεπαν να συμβαίνουν. Η ομορφιά της υπήρξε πάντα το καταπίστευμά τους. Και η αλήθεια είναι πως, αν δύο πράγματα κερδίζουν εδώ, στα οποία πάντα πιστεύαμε, είναι η απαράμιλλη γοητεία της πόλης και οι άνθρωποί της, που θαρρείς είναι πιο ζεστοί, πιο φιλόξενοι από οπουδήποτε αλλού. Από τη νέα χρονιά και μετά, η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα, προχωράει στο μέλλον της, ένα μέλλον που σίγουρα θα είναι αυτό που από πάντα της άξιζε! Κι έτσι εμείς μπορούμε να ελπίζουμε πως για όσα «μεγάλα» συνηθίζαμε να μιλάμε υπάρχει ορίζοντας.

Έτοιμη, λοιπόν, να συστηθεί εκ νέου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, η συμπρωτεύουσα υποδέχεται καινοτόμες υποδομές ανάπτυξης, new entries στον χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων, πολιτιστικά δρώμενα κι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που πρόκειται να μας απασχολήσουν. Μέσα από το τρίπτυχο Υποδομές-Τουρισμός-Πολιτισμός αναπτύσσουμε την ατζέντα των πιο σημαντικών πρωτοβουλιών που θα δούμε ν’ αναβαθμίζουν ριζικά την εικόνα της. Τη λίστα έρχονται να ενισχύσουν με την κριτική τους ματιά η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά κι ο επιχειρηματίας και πρώην αυτοδιοικητικός Σπύρος Πέγκας, δύο άνθρωποι που αγαπούν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες της πόλης. Από τη θέση τους, αναλύουν τον ουσιαστικό ρόλο και το αποτέλεσμα των έργων και των σχεδίων που θα πραγματοποιηθούν. Η νέα σελίδα της Θεσσαλονίκης ξεδιπλώνεται!

Υποδομές που αναβαθμίζονται 

image-10.jpg
Σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Με την ανάπλαση της ΔΕΘ, την ανάπτυξη του Προβλήτα 6, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και άλλα, τα σχέδια που υπόσχονται την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι πολλά και ικανοποιητικά. Η αρχή έγινε ήδη με την απόβαση της Pfizer - ένα από τα πρώτα και πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς για την πόλη. «Η σημαντική αυτή επένδυση έρχεται να προσθέσει αξία σ’ ένα τοπικό, μικρό, αλλά δυναμικό οικοσύστημα tech και καινοτόμων εταιριών της πόλης. Βοηθάει καταλυτικά στο να “brand-άρει” διεθνώς τον τόπο μας ως έναν προορισμό καινοτομίας και έξυπνης εργασίας. Είμαστε στην αρχή ακόμη αυτής της διαδρομής, που ξεκίνησε ταπεινά πριν από μερικά χρόνια με την ιδέα και καμπάνια της “Innovation Friendly” Θεσσαλονίκης», τονίζει ο Σπύρος Πέγκας, ενώ η Μαρία Σαμολαδά συμπληρώνει πως αυτή υπήρξε «μία σημαντικότατη κίνηση που έκανε την πόλη ορατή στον παγκόσμιο χάρτη, εκεί που είναι η θέση της - μια λαμπερή κουκκίδα στον πλανήτη και όχι ένα τρεμάμενο φωτάκι κάπου στο χάος των Βαλκανίων».

Λίγο αργότερα, τα νέα που προέκυψαν από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το Thess INTEC, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Περαία, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και φέρνει μαζί του εργαστήρια ερευνών, μονάδες παραγωγής, σημεία πρασίνου αλλά κι ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο-ενυδρείο. Εντός του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να βάζουν «μπρος» τα πρώτα βασικά έργα. Την ίδια στιγμή, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ενέκριναν τη σχεδιαστική πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα). Η ΔΕΘ ετοιμάζεται ν’ αλλάξει πρόσωπο με μια σειρά από λειτουργικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους, αλλά και τους αμέτρητους τουρίστες που επιζητείται να προσελκύσει. Στα σχέδια, κατασκευές με κυκλικά στέγαστρα των συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων μοιάζουν με νησιά που επιπλέουν στη θάλασσα του τοπίου, το οποίο αποκτά πράσινο και φως, και προσφέρουν χωρική ελευθερία, άνετη προσβασιμότητα, ανοιχτά σύνορα. Σε περίοδο τεχνικής ωρίμανσης της πρότασης -φαίνεται ν’ αποκτά τις πρώτες του εγκαταστάσεις εργοταξίων μέσα στο 2022-, ακόμη, βρίσκεται και ο flyover αυτοκινητόδρομος, κόστους 370 εκατ. ευρώ, στην ανατολική περιφερειακή της πόλης. Η υφιστάμενη οδός αναβαθμίζεται, ενώ κατασκευάζεται κι ένας νέος, εναέριος δρόμος που θα οδηγήσει τη μετακίνηση σε μια νέα εποχή.

Ως προς αυτά τα σχέδια, το τεχνολογικό πάρκο στην Περαία, Thess INTEC, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, όπως το χαρακτηρίζει η Μαρία Σαμολαδά, είναι -γι’ αυτήν- μία από τις εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της. «Ευχή όλων είναι να καταφέρει πραγματοποιηθεί. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί δεν αξιοποιούμε στο έπακρο την πρωτοπόρα Τεχνόπολη, που είναι ήδη πολεοδομημένη, αλλά σχεδόν άδεια, και μετά να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον τεχνολογικό πάρκο», αναφέρει. Στη ΔΕΘ, από την άλλη, σύμφωνα με τον Σπύρο Πέγκα, η ηγετική ομάδα των τελευταίων ετών έχει καταφέρει να προσδώσει μια τεράστια υπεραξία, ενώ τώρα -με την ανάπλαση- ετοιμάζεται να μεταφέρει την υπεραξία αυτή σε ολόκληρη την πόλη.

6bgf4x6a6w6qz4lcruku.jpg
O flyover αυτοκινητόδρομος της ανατολικής περιφερειακής

Για τη Θεσσαλονίκη, όμως, όπως τονίζει ο Σπύρος Πέγκας, το κυκλοφοριακό αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα: «Ταυτόχρονα, με το μεγάλο έργο του flyover θα πρέπει κι εμείς -στον πυρήνα της πόλης- να ξαναδούμε τις κυκλοφοριακές της ροές με έναν σύγχρονο και ανθρώπινης κλίμακας τρόπο, συνυπολογίζοντας ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφορία, αλλά και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η σημαντική ιστορική κληρονομιά της πόλης μας». Εξίσου, η κ. Σαμολαδά επισημαίνει πως «η Θεσσαλονίκη έχει ένα άλυτο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που με το παραμικρό ατύχημα ή μια βλάβη οχήματος δεν μπορεί ούτε ασθενοφόρο να τη διασχίσει, ενώ η περιφερειακή έχει μετατραπεί τελικά σε μια αστική οδική αρτηρία. Η ιδέα της κατασκευής του flyover αυτοκινητόδρομου αποτελεί μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προοπτική που θα συμβάλει στην επίλυση μέρους του προβλήματος, με το ερωτηματικό αν θα ήταν καλύτερη με τούνελ και όχι μόνο να “πετάει”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα δώσει πραγματική ανάσα, ειδικά αν ολοκληρωθεί στους προβλεπόμενους χρόνους, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πρόοδο του μετρό, με την έναρξη των δοκιμαστικών διαδρομών, την αφαίρεση λαμαρινών από πολλά σημεία, αλλά και την αρχή της συζήτησης για την επέκτασή του». 

agenda-trihmeroy-ayhyz.jpg
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται πόλος έλξης της ανάπτυξης

Το έλλειμμα των υποδομών της πόλης έρχεται να καλύψει και η επέκταση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού. Τώρα, με ένα επενδυτικό πλάνο που το μετατρέπει σ’ ένα «έξυπνο λιμάνι» και το τοποθετεί στον χάρτη των παγκόσμιων βιομηχανιών και εφοδιαστικών αλυσίδων του κλάδου, εξελίσσεται σε πόλο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιβάλλεται να αναπτυχθεί, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα, πιο ισχυρό ακόμη και από του Πειραιά, καθώς εκείνο απευθύνεται σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ αυτό σε 40. Τα θετικά τού να είσαι στη γειτονιά των Βαλκανίων!» επισημαίνει η κ. Σαμολαδά. Ταυτόχρονα, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και μία απόφαση η οποία για πολλά χρόνια φάνηκε να «λιμνάζει» είναι και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, που αποκτά φιλόδοξες προοπτικές. Για τον κ. Πέγκα, «η αντίστοιχη ανάπλαση και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στο Τελ Αβίβ τού προσέδωσε μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Αποτέλεσε αφετηρία μιας τεράστιας αναπτυξιακής διαδρομής και το κατέστησε διεθνές σημείο αναφοράς για την πολιτική και αστική διαχείριση, για τον τουρισμό και την καινοτομία». Ο ίδιος υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο η πόλη του Ισραήλ ανέπνευσε, «άνοιξε» και απογειώθηκε, και πως παρόμοια προοπτική θα μπορούσε το έργο αυτό να προσδώσει και στη Θεσσαλονίκη. Ενισχύοντας αυτήν την άποψη, η κ. Σαμολαδά υποστηρίζει πως, «αν επενδυθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων, των Παλιών Βυρσοδεψείων και του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή από τη Λαχαναγορά μέχρι τα Δικαστήρια. Εκεί στη δυτική είσοδο της πόλης, εκεί, στην κεντρική είσοδο της Θεσσαλονίκης».

img548.jpg
Την πρέπουσα τιμή στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης έρχεται να αποδώσει το πολλά υποσχόμενο Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Παράλληλα, στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραδοθεί στους κατοίκους της, με ήπιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Ενισχύοντας το πολιτισμικό αποτύπωμα της πόλης και αποτίνοντας την πρέπουσα ιστορική τιμή, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος οδηγεί κι αυτό στη δυναμική ανάταξή της. «Ένα όραμα-οφειλή της πόλης προς τους Εβραίους συμπολίτες μας, που θα αποτελέσει φάρο κατά του μίσους και της μισαλλοδοξίας», όπως επισημαίνει ο Σπύρος Πέγκας. «Τρεις σπουδαίοι -οι μεγαλύτεροι- μουσειολόγοι του κόσμου έχουν αναλάβει το σημαντικό αυτό έργο, που επίσης θα συμβάλει στην αναβάθμιση όλης της πόλης, καθώς το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξής της βρίσκεται στην περιοχή πάνω από το λιμάνι, όπου υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα και υψηλός συντελεστής δόμησης», μας υπενθυμίζει η Μαρία Σαμολαδά.

1628613352-emirates-reuters.jpg
Emirates

Όλη αυτήν την αναπτυξιακή τάση έρχονται να «σφραγίσουν» και οι νέες σειρές πτήσεων που αναλαμβάνει να εξυπηρετεί πλέον από το νέο έτος το ολοκαίνουριο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το τουριστικό προϊόν ενισχύεται με τις θερινές συνδέσεις το καλοκαίρι του 2022 με Ντουμπρόβνικ και Σμύρνη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν αποκλείεται να υπάρξει απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη, στο ενδιάμεσο ταξίδι της Emirates προς Ντουμπάι. «Η επένδυση της Fraport στο αεροδρόμιο», τονίζει ο κ. Πέγκας, «έθεσε τον αερολιμένα “Μακεδονία” σε μια νέα προοπτική. Το διεθνές της δίκτυο και το ικανό μάρκετίνγκ της έφερε στο παρελθόν σημαντικές συνδέσεις. Τώρα, είναι η ώρα να μας συνδέσει με την αμερικανική αγορά, ανεβάζοντας τον πήχη των επιτυχιών ακόμη ψηλότερα. Φροντίδα της πόλης θα πρέπει να είναι να μείνουν οι Αμερικανοί αυτοί εδώ, προσφέροντάς της τα έσοδα και το τουριστικό diversity που έχει ανάγκη».

c20our-div-za-vs-a-20210618-facadefogview-hr-1400x933.jpg
Σύγχρονος σχεδιασμός στον πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας, Hub 26

Τελευταία στάση στο κεφάλαιο αυτό, η ιδιωτική πρωτοβουλία Hub 26, o πρώτος μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικός χώρος εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Οι Divercity Architects προσθέτουν όραμα, υλικότητα και αειφορία στον ανατρεπτικό, σύγχρονο σχεδιασμό ενός κτιρίου που ενσωματώνει στη μορφή του τη μνήμη της βιομηχανικής εποχής, σεβόμενο την ιστορικότητα της πόλης. Σε περισσότερα από 15.000 τ.μ., νέοι χώροι θα προσφέρονται για διαφορετικές βιωματικές εμπειρίες και θα μπορούν να φιλοξενούν κάθε περιβάλλον εργασίας. «Η μεγάλη αυτή εταιρία development είναι έτοιμη να χτίσει μια τεράστια έκταση γραφείων στο ΦΙΞ, σεβόμενη τα διατηρητέα κτίρια που σήμερα απλώς ρημάζουν», σχολιάζει η κ. Σαμολαδά. Η επιχειρηματικότητα αποκτά ξανά πνοή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Ένα νέο κεφάλαιο στον χώρο του τουρισμού  

on-residence-exterior-night-side-view.jpg
Μετά από τρεις δεκαετίες, το ιστορικό εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του

Στοχεύοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού, νέα ξενοδοχεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν το grand opening τους από έλληνες και ξένους επενδυτές. Τα φώτα στο ιστορικό Όλυμπος Νάουσα (Λεωφ. Νίκης 5) ετοιμάζονται ν’ ανάψουν ξανά και η Θεσσαλονίκη υποδέχεται όχι μόνο το θρυλικό εστιατόριο που φέρει τη λάμψη μιας άλλης εποχής, αλλά κι ένα μοναδικό ξενοδοχείο, που επαναπροσδιορίζει τους κανόνες στο luxury hospitality της συμπρωτεύουσας. Το ΟΝ Residence -όπως θα ονομάζεται- αποτελεί την πιο πολυαναμενόμενη άφιξη σε ολόκληρη τη χώρα και είναι μια σύμπραξη της TOR Hotel Group και της Grivalia Hospitality, με το art deco interior design του να είναι επιμελημένο από τη γαλλίδα διακοσμήτρια Fabienne Spahn. Παράλληλα, δύο δίδυμα κτίρια στο κέντρο μεταμορφώνονται σ’ ένα πολυτελές κατάλυμα. Ο λόγος για το V45 (Βασιλέως Ηρακλείου 45), το καινούριο πεντάστερο ξενοδοχείο, που κατασκευάζει η Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε. και θα λειτουργήσει υπό τη διαχείριση της αλυσίδας Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού. Το τουριστικό προϊόν της πόλης αναβαθμίζεται και με το 5* NΥΧ Thessaloniki στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη. Θα είναι το δεύτερο ξενοδοχείο μετά το NYX Athens στην οδό Σταδίου, που αναπτύσσει στην Ελλάδα ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels. Στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, το Olympion City Hotel βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του, προσφέροντας luxury facilities και αναδεικνύοντας τμήμα του τείχους της πόλης που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα.

Στα highlights του χάρτη με τα νέα καταλύματα της πόλης, το Teight Hotel στη συμβολή της Μητροπολίτου Ιωσήφ με Πρόξενου Κορομηλά, που υπόσχεται μια high-tech και φιλόξενη εμπειρία, συνδέοντας τον επισκέπτη με το τοπικό πνεύμα και την κουλτούρα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται. Μέσα στο έτος, η Tresor Hospitality θα παρουσιάσει αυτό το πρώτο «έξυπνο» ξενοδοχείο, που θα χαρακτηρίζεται από το καλλιτεχνικό ύφος του στα 45 δωμάτια και σουίτες του με τα ασπρόμαυρα art pieces. Στις εγκαταστάσεις του, το εστιατόριο Moodle -θα λειτουργεί σε συνεργασία με το πολυτελές κατάλυμα- έρχεται για να προσφέρει στην πόλη αξέχαστα γαστρονομικά ταξίδια, με την υπογραφή και υπό την ιδιοκτησία του executive chef Βασίλη Μουρατίδη. Ένα καινούριο meeting point για όλους τους Θεσσαλονικείς βρίσκεται στα σκαριά!

nyx-thessaloniki3.jpg
Στην είσοδο της πόλης, το πεντάστερο Nyx Thessaloniki θα αποτελεί ένα κτίριο με αρχιτεκτονική ταυτότητα και αισθητική αρτιότητα

Η ξενοδοχειακή ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο Σπύρος Πέγκας, υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια: «Πάνω από 35 νέα, μικρά και μεσαία καταλύματα δημιουργήθηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια και μέχρι το 2019. Η πανδημία και οι συνθήκες λειτουργίας της (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, χακάρισμα δήμου, λειτουργία Κτηματολογίου) έχουν ανακόψει τη συγκεκριμένη επενδυτική φρενίτιδα. Ήρθε η ώρα, όμως, για τις μεγάλες επενδύσεις που ήταν σε αναμονή και που επιστρέφουν με δυναμισμό. Πρέπει κι εμείς να θεραπεύσουμε τις λειτουργικές δυσκαμψίες, γιατί η πόλη έχει προοπτική για ακόμη τόσες και περισσότερες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Αυτές με τη σειρά τους είναι οι λεγόμενες “άγκυρες” που θα την τραβήξουν μπροστά και θα την καταστήσουν δυναμικό και μόνιμο τουριστικό πόλο στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα».

Η Θεσσαλονίκη, όμως, πάει κι ένα βήμα παραπέρα, αυτήν τη φορά σε επίπεδο αγοράς και γαστρονομίας, δίνοντας πνοή και χαρίζοντας σύγχρονη ματιά σε μια από τις πιο ιστορικές στοές του κέντρου της. Με την υποστήριξη του Ομίλου Fais, η ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση της Αγοράς Μοδιάνο -μετρά περίπου 100 χρόνια ζωής- επαναπροσδιορίζει τον παράδεισο των γεύσεων, παραμένοντας πιστή στην παράδοση και τα βιολογικά ελληνικά προϊόντα. Όσο για τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, στο ισόγειο του εμβληματικού της χώρου θα υπάρχουν περίπου 70 food boutiques, στους δύο εξώστες θα βρίσκονται εστιατόρια, ενώ γίνονται συζητήσεις για τη μετατροπή της σε 24ωρο προορισμό. Το νέο «πρόσωπο» της Μοδιάνο αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το Τhessaloniki Food Festival, οι δράσεις του και άνθρωποι που το πλαισίωσαν, σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, έχτισαν μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα. «Το πλήθος των δημοσιευμάτων για τη μοναδική γαστρονομική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης τράβηξαν το διεθνές ενδιαφέρον πάνω μας. Η ανακήρυξή της ως Παγκόσμιου Γαστρονομικού Προορισμού -χαρακτηρισμένου από την UNESCO- ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας, για να αποτελεί διαχρονικά γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αναμόρφωση της Μοδιάνο και η επαναλειτουργία της ως σύγχρονης αγοράς τροφίμων και γαστρονομικών θησαυρών πλαισιώνει την προσπάθεια αυτή, της δίνει βάθος και απτή υπόσταση», σχολιάζει.

modiani.jpg
Ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Συνοψίζοντας, η κ. Σαμολαδά τονίζει πως «ο τουρισμός αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη και από τη Θεσσαλονίκη, με σημαντικές επενδύσεις ιδιωτών σε σύγχρονα ξενοδοχεία και παροχές, αλλά και των φορέων που μάχονται για την εξωστρέφειά και την προβολή της σε όλον τον πλανήτη. Ένας τουρισμός που θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένος με τον πολιτισμό, καθώς η πόλη “γεννά”, αλλά και “καταξιώνει” διαχρονικά καλλιτέχνες όλων των ειδών, έχοντας καταφέρει να φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις, παραστάσεις και όχι μόνο». Έτσι, η πολιτιστική άνθηση έρχεται να «δέσει» όλη αυτήν την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Επαναπροσδιορίζοντας τις τέχνες και τον πολιτισμό 

se-poreia-ulopoiisis-to-mitropolitiko-parko-paulou-mela.jpg
Στο εγγύς μέλλον, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, θα υποδέχεται τους πολίτες σ' έναν χώρο που συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορικότητα

Με αέρα Hollywood ξεκινάει το 2022 στην πόλη, καθώς μετά τα film “The Enforce” και “Τhe Expendables 4”, έξι νέες ταινίες πρόκειται να πραγματοποιήσουν γυρίσματα εδώ, με την πρώτη να ξεκινά την παραγωγή της κατά το τέλος Ιανουαρίου. Οι καινούριες υποδομές, που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο έτος στα κινηματογραφικά studios στη Θέρμη, βάζουν για τα καλά την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. «Σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα σε συνδυασμό με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει για την προσέλκυση χολιγουντιανών παραγωγών μάς δημιουργούν μια σημαντική καλλιτεχνική ευφορία αξιοποιήσιμη πολλαπλώς. Έρχονται επισκέπτες από κοντά και μακριά, καθώς και σημαντικές επενδύσεις σε έργα και εργασιακές δεξιότητες. Όλα αυτά δίνουν μια υπεραξία στην πόλη, που της επιτρέπουν να χτίσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό προφίλ», αναλύει ο Σπύρος Πέγκας. Σε μουσειακό επίπεδο, το ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα ετοιμάζουν μια έκθεση-αναδρομή στη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και μια συνοδευτική έκδοση από την αρχαιολόγο και ιστορικό Τέχνης, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Ένα μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν την Τέχνη και συνηθίζουν να χάνονται στα μονοπάτια της. Την άνοιξη, στις 21 Μαΐου συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Europa 2022 Tour, οι Dead Can Dance έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιάσουν ένα best-of από το σύνολο της καριέρας τους, ερμηνεύοντας όλες τις επιτυχίες από την -διάρκειας άνω των 40 ετών- πορεία τους, ενώ σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 17 Ιουνίου, θα έχουμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε τον διάσημο DJ Parov Stelar στο Fix Factory Of Sound Open Air. O κατά κόσμον Marcus Fuereder θεωρείται ο «εφευρέτης» του Electro Swing, ο οποίος κατακτά με τον δικό του εντυπωσιακό τρόπο το ραδιοφωνικό airplay, αλλά και τα DJ sets. Τέλος, αξίζει ν’ αναφέρουμε τη διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου, από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2022, με θέμα «Ο Αριστοτέλης συναντά τον Ιπποκράτη», που θα φιλοξενηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο -ένα γεγονός που συμβάλλει θετικά στο να καταστεί η συμπρωτεύουσα παγκόσμιο κέντρο της ελληνικής ομογένειας, ένα κόμβος για τους απανταχού Έλληνες και λίκνο σπουδαίων πρωτοβουλιών και συνεργασιών. Σύμφωνα με τον Σπύρο Πέγκα, «η δημιουργία του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού (TCB) έφερε στην πόλη πριν από την πανδημία σημαντικά συνέδρια και την ανέβασε ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις ως προορισμό συνεδρίων και μεγάλων εκδηλώσεων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί, γιατί διαθέτει πια και την τεχνογνωσία, γρήγορα να ξανακαταστεί ένας σημαντικός συνεδριακός πόλος. Συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν ιδανικό MICE προορισμό. Οι ομογενείς μας με το συνέδριο αυτό θα το επιβεβαιώσουν».

maxresdefault.jpg
Γλυπτό από το πολύτιμο έργο-παρακαταθήκη του δημιουργού Γιαννούλη Χαλεπά

Στο αποκορύφωμα όλων, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η προσφυγομάνα πόλη διανύει μια επετειακή περίοδο που θα σημαδευτεί από μια σειρά εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο δήμος μάλιστα ετοιμάζεται «να τιμήσει αυτόν τον αγώνα της προσφυγιάς και όλα όσα έφεραν οι πρόγονοί μας στην πόλη, δυναμώνοντάς την», προανήγγειλε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Γιατί, όσο και να την βλέπουμε να εξελίσσεται, η Θεσσαλονίκη πάντα θα θυμάται μέσα από την ιστορία της. Μια ιστορία που θα τη συνοδεύει σε κάθε της βήμα, κάνοντάς την ξεχωριστή, όπως και είναι.

Σπύρος Πέγκας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Συμβουλευτικής Εταιρίας “Wise Ram”

«Ας είμαστε ειλικρινείς... Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καλή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς -με το στίγμα της πανδημίας- πάλευε να επανέλθει σε μια “κανονικότητα”, που κάποιοι της υπόσχονται, ενώ οι υπόλοιποι πια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, μια πόλη που, όπως συνήθιζα να λέω με τη θεσμική μου ιδιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, «πουλούσε» το vibe της, τη μοναδική ζωντανή ατμόσφαιρά της, αδυνατεί να προτάξει τις πρωθύστερες αρετές της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τώρα, μετά την πανδημία και την αργή μας έξοδο από αυτήν, χρειάζεται να επανεφεύρει την ταυτότητά της, ν’ ανανεώσει το αφήγημά της και να συστηθεί αναγεννημένη τόσο στους ίδιους τους κατοίκους της αλλά και στον κόσμο.

Κάποια από τα μεγάλα αλλά και τα μικρά έργα που αναμένονται να γίνουν ή να ξεκινήσουν μπορούν ν’ αποτελέσουν αυτή τη θρυαλλίδα μιας νέας, δυναμικής και αισιόδοξης πορείας της. Και δεν είναι μόνο τα έργα. Είναι κυρίως το ταλέντο και οι δυνατότητες των ανθρώπων αυτής της πόλης, που έχουν την ικανότητα και τις αρετές για να την αναδείξουν και να τη θέσουν στην παγκόσμια πρωτοπορία. Κατά τη γνώμη μου, εκεί, στο ταλέντο, στους νέους ανθρώπους, στα μυαλά και στην καλλιέργεια της ψυχής οφείλουν όλοι όσοι διαθέτουν θεσμική, τεχνοκρατική ή επιχειρηματική ιδιότητα να εστιάσουν το επόμενο διάστημα, αν επιθυμούν να βγει δυναμικά η πόλη μπροστά την επόμενη διετία. Οι άυλες αξίες της Θεσσαλονίκης είναι ισχυρές, διαχρονικές και μοναδικές».

Info: Ο Σπύρος Πέγκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Φράιμπουργκ και στο Μόναχο της Γερμανίας. Από το 2011 έως το 2019, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, υπηρέτησε την πόλη μέσα από διάφορους θεσμικούς ρόλους. Ξεκίνησε το 2011 ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας και ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2019 ως Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων. Με το πέρας της αυτοδιοικητικής πορείας του, δημιούργησε τη συμβουλευτική εταιρεία “Wise Ram” («Το Σοφό Κριάρι»), μέσω της οποίας συνεργάζεται με φορείς και ιδιώτες για την τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξή τους. Είναι μέλος της επταμελούς Διεθνούς Επιτροπής για τα Ευρωπαϊκά Αρχιτεκτονικά Βραβεία Mies van der Rohe 2022.

Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος, Γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr

«Έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητα συνέδρια κι έχει χυθεί ατελείωτο μελάνι για τον ρόλο που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το ζήτημα σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που έχει φέρει και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι στο πού θέλουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να τοποθετήσουν τελικά την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας.

Πράγματι, η Θεσσαλονίκη, πρέπει και μπορεί να έχει τη δική της θέση και τον δικό της ουσιαστικό ρόλο, ανεξάρτητα από την πρωτεύουσα, την Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που οδηγούν την πόλη μας κάθε φορά ένα βήμα πιο μπροστά στο μέλλον της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μικρά και μεγαλύτερα έργα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους είναι ότι οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη ιδεοληψίες και μικροπολιτικά συμφέροντα, κοιτώντας την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης, την επόμενη μέρα της ίδιας μας της ζωής. Τα έργα που απαιτούν τον μεγαλύτερο χρόνο ολοκλήρωσης είναι κατεξοχήν εκείνα των υποδομών. Έργα που, όταν αποδίδονται τελικά στους πολίτες, όλοι τα απολαμβάνουν. Ωστόσο, μέχρι να υλοποιηθούν δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται ή και προσπαθούν να τα σταματήσουν, αναζητώντας νόημα ύπαρξης στη δική τους “σταματημένη” ζωή. Ούτως ή άλλως, είμαι της άποψης “λίγα λόγια και πολλή δουλειά”. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα έργα να “μιλήσουν”!»

Info: Η Μαρία Σαμολαδά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει από επιλογή με το παιδί της, και υπηρετεί όλα τα είδη δημοσιογραφίας ανελλιπώς από το 2000. Σήμερα είναι γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr, έχει καθημερινή ενημερωτική εκπομπή στον RealFm 107.1, αναλαμβάνει την επιμέλεια της εφημερίδας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, είναι υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του ΚΚΠΠΚΜ, επιμελείται και παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων στην TV100 κι έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά της στην κοινωνία μέσω του LiveWithoutBullying.com.

Η ΔΕΘ αλλάζει…

1-LiaG5.jpg

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2026, το καινούριο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ετοιμάζεται να γίνει το starting point της νέας εποχής για την πόλη. Ένα όνειρο που αναμένεται να υλοποιηθεί, δίνοντας την αφορμή για μια λαμπρή γιορτή, ένα καινοτόμο όραμα που θα οδηγήσει τη συμπρωτεύουσα στην καινούρια περίοδο της ιστορίας της. Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης έρχεται να την αναδείξει σε περιφερειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όχι μόνο εκθεσιακά, αλλά και οικονομικά. Δίνοντας απάντηση στη βαθιά επιθυμία των κατοίκων της για πραγματική ανάπτυξη, το εμβληματικό αυτό project πρόκειται να γίνει η ναυαρχίδα για την καλυτέρευση των ρυθμών της πόλης, καθώς:

  • Μοντέρνες εκθεσιακές υποδομές, εκτάσεις πρασίνου και σημεία αναψυχής θα δημιουργήσουν καινούρια σημεία συνάθροισης και βόλτας για τους πολίτες στην καρδιά του κέντρου,
  • Νέες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες κίνησης, Η λειτουργία όλων των επιχειρηματικών μονάδων θα ενισχύσει την πόλη με σχεδόν μισό δισ. ευρώ ετησίως,
  • Περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας θα αλλάξουν τις συνθήκες ζωής, συμβάλλοντας στη μείωση του brain-drain με νέες ευκαιρίες για τη νέα γενιά,
  • Στο επιχειρηματικό κέντρο που θα κατασκευαστεί, η καινοτομία και η δημιουργικότητα θα βρίσκουν έκφραση.

Στόχος του νέου σχεδιασμού της ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη ν’ αναδειχθεί στο νέο, πολυδιάστατο επιχειρηματικό hub των Βαλκανίων. Το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη είναι γεγονός, η ΔΕΘ αντικρίζει το μέλλον!

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΑΡΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΑΣ