fbpixel

Search icon
Search
Η Madame Ginger έχει δημιουργήσει μια νέα sustainable «μαγειρική σχολή», φέρνοντας τη νόστιμη χορτοφαγία στις κουζίνες μας
MAGAZINE

Η Madame Ginger έχει δημιουργήσει μια νέα sustainable «μαγειρική σχολή», φέρνοντας τη νόστιμη χορτοφαγία στις κουζίνες μας

Η Μαριλού Παντάκη, food & sustainability content creator, έχει δημιουργήσει πιστούς foodies οπαδούς - και όχι άδικα


Ο περισσότερος κόσμος τη φωνάζει “Madame Ginger”, αλλά στις προσωπικές της στιγμές είναι απλά η Μαριλού. Η food & sustainability content creator έχει δημιουργήσει πιστούς foodies οπαδούς με τα vlogs της, #EatLikeALocal, στο YouTube, ενώ στην εκπομπή της “Cook With Ginger” μαγειρεύει για τα gingerάκια της εύκολες, γρήγορες, πολύ νόστιμες και plant-based συνταγές.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα πίσω από το madameginger.com; 

Το 2012 είχα αρχίσει ήδη να ασχολούμαι με τη μαγειρική επαγγελματικά, δουλεύοντας σ’ ένα εστιατόριο. Μία μέρα, στο ρεπό μου, λιγουρεύτηκα να φτιάξω τους πατατοκεφτέδες της προγιαγιάς μου από τη Νάξο, της Κατίνας, αλλά κανείς μα κανείς δεν είχε σκεφτεί να σημειώσει κάπου τη συνταγή. Έτσι, άνοιξα ένα blog -τότε νομίζω υπήρχε μόνο άλλο ένα, της Funky Cook- για να καταγράφω συνταγές από γιαγιάδες. Στην πορεία που πειραματιζόμουν στην κουζίνα κι εγώ με δικές μου, ξεκίνησα να τις μοιράζομαι κι αυτές και κάπως έτσι φτάσαμε στο Madame Ginger του σήμερα.
Τι θεωρείς «επαναστατικό» στην κουζίνα; Η επαναστατική κουζίνα στις μέρες μας είναι απλή, νόστιμη, πατάει πάνω στην παράδοση κάθε τόπου, αλλά ενσωματώνει τις ανάγκες του σήμερα, όπως για παράδειγμα το να είναι βιώσιμη ή πιο κοντά στη χορτοφαγία.

Βιωσιμότητα και εντοπιότητα: γιατί είναι σημαντικά στη γαστρονομία; 

Γιατί ο κόσμος γύρω μας καταρρέει και η μεγαλύτερη αιτία αυτήν τη στιγμή είναι ο τρόπος που τρώμε και κυρίως το τι επιλέγουμε να καταναλώνουμε. Το τίμημα της κτηνοτροφίας είναι μεγάλο για τον πλανήτη μας. H αναπαραγωγή, η εκτροφή και η σφαγή δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο παράγουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου -περισσότερες κι από όλων των ειδών τις μεταφορές μαζί-, ενώ επιπλέον καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων για την καλλιέργεια της τροφής των ζώων, όπως πόσιμου νερού και γης - πάνω από το 1/4 της συνολικής χερσαίας έκτασης του πλανήτη. Επιπλέον, η μεταφορά προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες πηγές μόλυνσης, προκαλώντας τεράστια δαπάνη φυσικών πόρων.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει vegetarian; 

Να μην το σκέφτεται πολύ και να το προσπαθήσει για ένα διάστημα. Εμένα με βοήθησε το να το κάνω σταδιακά, έκοψα δηλαδή πρώτα το κόκκινο κρέας, μετά το λευκό (ναι, το κοτόπουλο είναι κρέας) και μετά από 1 χρόνο τα ψάρια. Βέβαια, να πούμε ότι, αν θες να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική διατροφή γιατί αγαπάς τα ζώα, τότε καλό θα είναι πολύ άμεσα να κόψεις και τα γαλακτοκομικά, καθώς η γαλακτοβιομηχανία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, βίαιη. 

lemonato-risotto-melitzana-madameginger-29-1200x800.jpg


Το 
tip που θα έδινες για να ζήσει κάποιος μια αυθεντική γευστική εμπειρία στην Ελλάδα; 

Προτείνω να μείνει μακριά από τις πόλεις και να ταξιδέψει στα χωριά. Να επιλέξει τοπικά πιάτα με υλικά που παράγονται στον τόπο όπου βρίσκονται. Κυρίως όμως, να καθίσει σε καφενεία και οικογενειακές ταβέρνες, να αναζητήσει επισκέψιμες φάρμες, οινοποιεία και περιβόλια, να μιλήσει με τους ντόπιους και να τους ρωτήσει πού και τι τρώνε.

Πού επιλέγεις να φας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πιάτο που γεύτηκες τελευταία; 

Στην Αθήνα τρώω συχνά στο Άλσος Μεζεδοπωλείο με τους τέλειους μεζέδες αλλά και στα τρία αγαπημένα μου plant-based μαγαζιά που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι: το Winners, το Holy Llama και το Wild Souls, το οποίο μάλιστα είναι και από τη Θεσσαλονίκη, οπότε απολαμβάνετε κι εσείς εκεί τα φοβερά προϊόντα του. Όταν ανεβαίνω στην πόλη σας, τρώω στο Roots, στην Ταραντούλα αλλά και αρκετό street food. Τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα που δοκίμασα τελευταία ήταν τα 16 πιάτα του degustation menu του εστιατορίου Soil, το οποίο, κατόπιν συνεννόησης, μπορεί να σερβίρει όλο του το μενού σε vegetarian ή vegan εκδοχή.

Με ποιον διάσημο θα μαγείρευες και θα απολάμβανες μαζί του ένα τραπέζι; 

Με τον Joaquin Phoenix, o οποίος, εκτός από πολύ αγαπημένος μου ηθοποιός, είναι vegan από 3 ετών και ένας πολύ ενεργός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Αξίζει να δει κανείς το τελευταίο του ντοκιμαντέρ “The Smell of money”.

Η συνταγή που προτείνεις για το φετινό καλοκαίρι; 

Το γεμιστόρυζο, μία από τις πιο νόστιμες συνταγές του Madame Ginger, που γίνεται σε μία κατσαρόλα. Ουσιαστικά, είναι το ρύζι των γεμιστών, χωρίς να χρειάζεται όλος ο μπελάς του αδειάσματος και του γεμίσματος των λαχανικών, η κατανάλωση ενέργειας του φούρνου κ.λπ. Ένα τέλεια μελωμένο, απλό πιάτο, που σίγουρα θα αγαπήσουν όλοι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024