fbpixel

Search icon
Search
Η κατοικία του εικαστικού καλλιτέχνη Omer Arbel στο Βανκούβερ κρύβει πολύτιμα μυστικά αρχιτεκτονικής
INTERIORS

Η κατοικία του εικαστικού καλλιτέχνη Omer Arbel στο Βανκούβερ κρύβει πολύτιμα μυστικά αρχιτεκτονικής

Ο creative director της Bocci ενώνει την αρχαιολογία με στοιχεία πρωτοπορίας


Η καινοτομία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας - ή αποτυχίας αντίστοιχα- στον σχεδιασμό μιας κατοικίας. Είναι το στοιχείο που θα συνθέσει την αισθητική της ταυτότητα και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την εξέλιξη της κατασκευής και λειτουργικότητά της. Στο σημερινό μας ταξίδι στο Βανκούβερ, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη μοναδικής ομορφιάς έπαυλη του εικαστικού καλλιτέχνη και creative director της δημοφιλούς εταιρείας σχεδιασμού Bocci, Omer Arbel, το οποίο φέρει το όνομα "75.9". Το signature χαρακτηριστικό του design της είναι ότι χρησιμοποιεί τις μορφές της κιονοστοιχίας και το φυσικό τοπίο, το οποίο την περιβάλλει, για να δημιουργήσει ένα κρυφό διαμάντι. 

When archaeology meets design

s4wshutngd7tbutauxj77y-1024-80jpeg.webp

Αν τo προσωπικό καταφύγιο του Arbel ήταν ταινία, το μάλλον το επιστημονικής φαντασίας του σενάριο θα μπορούσε να έχει ως εξής: Ο αρχιτέκτονας εντοπίζει αρχαιολογικά ευρήματα στο χωράφι ενός αγρότη και χτίζει μια σύγχρονη κατασκευή γύρω από αυτά. Εμπνευσμένος από τις σπουδές του στη Ρώμη, όπου τα αρχαία ερείπια ζουν ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια, ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής παρουσιάζει το πρώτο του σπίτι εδώ και μια δεκαετία ως ένα κομμάτι μιας αρχιτεκτονικής, η οποία θυμίζει ανασκαφή. Συνεχίζοντας ένα θέμα από το γειτονικό σπίτι 23.2 (τα σχέδιά του αριθμούνται με τη σειρά δημιουργίας τους), το οποίο παρουσίαζε ανακτημένα δοκάρια, ο Arbel αποκόπτει κομμάτια αυτού του σπιτιού (75.9) με ορθογώνια τζάμια, αποκαλύπτοντας την υλικότητά τους και τοποθετώντας τα ως αρχαιολογικά εκθέματα.

Spontaneous creativity 

brfyjttrrhz8r8zx26zn6y-1024-80jpeg.webp

Η σπάνια αρχιτεκτονική προσφορά του Arbel μοιάζει με ένα από τα μαγικά του αντικείμενα για την Bocci (την εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής που εδρεύει στο Βανκούβερ και το Βερολίνο), που δημιουργήθηκε από τη μοναδική του σχεδιαστική αλχημεία. Η φιλοσοφία του είναι να αφήνει τα υλικά να εκφράζονται οργανικά, αντί να τα ελέγχει και, για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργήσει φωτιστικά, κοσμήματα και ακόμη και κεριά που γεννήθηκαν από αυθόρμητα και υπολογισμένα πειράματα στο στούντιό του. Το 75.9 είναι το πρώτο του μεγάλο αρχιτεκτονικό άλμα προς τα εμπρός, μεταφέροντας τις αρχές που ενσωματώνονται στα πειράματά του με τα υλικά σε μια κατοικία (έχει ξανασχεδιάσει κτίρια, αλλά ποτέ δεν έχει ωθήσει τα όρια σε αυτό το επίπεδο).

xpmbydprhtuu2rh3xjos6y-1024-80jpeg.webp

Ένα ισχυρό μείγμα αλχημείας και χειροτεχνίας, θεάτρου και κινηματογραφικού σχεδιασμού, αρχαίου τόπου και σύγχρονου σπιτιού, το 75.9 αποτελεί καλό οιωνό για την επόμενη αρχιτεκτονική παράσταση του Arbel: ένα σπίτι για τον ίδιο και την οικογένειά του στην προκυμαία του Βανκούβερ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί ποια νέα πειράματα στη μορφή θα προαναγγείλουν την άφιξή του.

Source: House & Garden