fbpixel

Search icon
Search
Η Gabriella Cortese, Founder και Creative Director του fashion brand Antik Batik, μας ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού της στο Παρίσι
MAGAZINE

Η Gabriella Cortese, Founder και Creative Director του fashion brand Antik Batik, μας ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού της στο Παρίσι

Γεννημένη στην Ιταλία, «υιοθετήθηκε» από το Παρίσι και ερωτεύτηκε την Ασία


H Gabriella Cortese έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η ίδια είναι ένας άνθρωπος της μόδας, που αγαπάει την Τέχνη και εκτιμάει και σέβεται καθετί παλιό. Γεννήθηκε στο Τορίνο με την ψυχή νομάδας. Εκεί, πέρασε την παιδική ηλικία της μαθαίνοντας την τεχνική του κεντήματος από την ουγγρικής καταγωγής γιαγιά της, κληρονομώντας παράλληλα τη διαχρονική κομψότητα της μητέρας της. Στα 18 της, κι ενώ σπούδαζε Λογοτεχνία, ανακάλυψε το Παρίσι. Κι από την Ευρώπη, σαν μια σύγχρονη Alexandra David-Néel, σύμφωνα με την παράδοση των καλλιτεχνώντου 19ου αιώνα, έλαβε αργότερα μια άτυπη εκπαίδευσηστις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, πηγαίνοντας στο Θιβέτ και ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού. Στο Μπαλίγνώρισε το μπατίκ, μια παλιά τεχνική μεταξοτυπίας, η οποία την ενέπνευσε να δημιουργήσει μια πρώτη συλλογή παρεό. Η Gabriella επέλεξε να την ονομάσει προσθέτοντας μπροστά από το όνομα της τεχνικής τη λέξη “antik”. «Επειδή έχει ομοιοκαταληξία και ακούγεται καλά σε οποιαδήποτε γλώσσα», εξηγεί. Προχωρώντας στην Ινδία, εξερεύνησε κι άλλες μεθόδους. Έτσι, το 1992 γεννήθηκε επίσημα το brand Antik Batik. H ίδια είναι μια globetrotter που μας ταξιδεύει μέσα από τις δημιουργίες της πίσω στον χρόνο, με αναφορές στην εικαστική τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα. Τριάντα χρόνια μετά, η Gabriella συνεχίζει να εξερευνά όλον τον κόσμο, υιοθετώντας παραδοσιακές τεχνικές διαφορετικών τόπων για τη δημιουργία μοναδικών συλλογών. Σήμερα, ζει στο Παρίσι σ’ ένα υπέροχο σπίτι που το έφτιαξε με τη βοήθεια της ιταλίδας interior designer Michela Curetti.

HOME SWEET HOME

441677d8-0a21-49b8-b9b7-831620da99b2.jpeg
Το σπίτι για μένα είναι... ένα μέρος όπου βρίσκονται οι αγαπημένοι μου!

Επέλεξα τον συγκεκριμένο χώρο, γιατί... λατρεύω τα μέρη με ψυχή. Κι αυτό το σπίτι έχει. Στη γειτονιά αυτή, καλλιτέχνες και ζωγράφοι ζούσαν και εργάζονταν γύρωστο 1800 με 1900. Ο Toulouse-Lautrec έμενε ακριβώς μπροστά και συνήθιζε να επισκέπτεται και να ζωγραφίζει την όμορφη χορεύτριά του στο τσίρκο Buglione, που βρισκόταν ακριβώς στη γωνία. Στο σπίτι αυτό έζησε για λίγο ο ζωγράφος Boldini και τον τελευταίο καιρό στο ίδιο στενό έμενε και ο μουσικός Jango Reinhardt.

Το σπίτι μου… μοιάζει με αγγλικό cottage αλλά και με μια βασκικού τύπου κατοικία. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 1800 και είναι περιτριγυρισμένο από έναν πανέμορφο κήπο και μια υπέροχη βεράντα με πράσινα βελούδινα στοιχεία, για να υπάρχει μια οπτική συνέχεια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τμήματός του.

Μου αρέσουν οι ζωντανοί χώροι... γεμάτοι αντικείμενα, βιβλία, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, με μια πολύ προσωπική και ζεστή αίσθηση.

Λατρεύω κάθε γωνιά του σπιτιού μου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με το φως, επιλέγω το αγαπημένο μου σημείο. Ακούω ραδιόφωνο στην κουζίνα, διαβάζω στη βεράντα στον μικρό πράσινο καναπέ ή κάνω σχέδια στο δωμάτιό μου.

Αγαπημένα μου αντικείμενα... είναι τα βάζα Vallauris γεμάτα με όμορφα λουλούδια, οι πίνακες ζωγραφικής του ’50, τα διάφορα βελούδινα μαξιλάρια, οι μικροί καναπέδες στη βεράντα και οι ταπετσαρίες στο υπνοδωμάτιο.

FASHION & STYLE

cbe66a0a-d12d-4d6a-b8dc-902d01f3ee29.jpeg
Το στιλ για μένα είναι… η σωστή ισορροπία σε σχήματα, χρώματα, μορφές. Κάποια «τρέλα» σε μια πολύ συντηρητική, αλλά μποέμ εμφάνιση. Μου αρέσει περισσότερο το παλιό παρά το νέο.

Το στιλ για μένα είναι… αυτό, δεν μπορείς να το μάθεις, δεν μπορείς να το διδάξεις. Είναι μια εσωτερική αίσθηση. Όταν κάνεις πράγματα με πάθος και με την καρδιά σου, η αισθητική βγαίνει προς τα έξω.

Favorite Items

c2542ced-87c1-4766-a76e-2e4ec2acc092.jpeg

ARCHITECT
Ο Carlo Mollino και ο Carlos Raul Villanueva.

INTERIOR DESIGNER

Η φίλη μου Michela Curetti, με την οποία φτιάξαμε και το σπίτι. 

ARTIST

Sheila Hicks, Graciela Iturbide, Nuccio Bertone.

BOOK

"Bonjour Tristesse" της Françoise Sagan

MUSEUM – GALLERY

Το Μusée Gustave Moreau στο Παρίσι, η Galleria Ponti στη Νάπολη, το Museo della Frutta στο Τορίνο. 

CITY

Τορίνο, Μπαλί, Jaipur.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NICHOLAS MATHEUS

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023