fbpixel

Search icon
Search
Η εγγονή της Τζένης Καρέζη αποκαλύπτει γιατί η ηθοποιία είναι στο DNA της οικογένειάς της
MAGAZINE

Η εγγονή της Τζένης Καρέζη αποκαλύπτει γιατί η ηθοποιία είναι στο DNA της οικογένειάς της

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη



Κάποτε, ο βενετσιάνικος Τύπος, μαγεμένος από την ομορφιά της Τζένης Καρέζη, όταν εκείνη περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών, τη χαρακτήρισε «βεντέτα χωρίς βεντετισμούς».

Μια τέτοια φράση περιγράφει απόλυτα και την εγγονή της, Τζένη Καζάκου, που ζει μέσα και γύρω από το θέατρο και έρχεται να μας συστηθεί για πρώτη φορά με μάτια λαμπερά και προσωπικότητα γεμάτη τσαχπινιά, ακριβώς όπως η γιαγιά της!

Απόγευμα Σαββάτου. Η Τζένη ξεκλέβει δειλά δειλά λίγο χρόνο μεταξύ των πολύωρων γυρισμάτων της, για να με πάρει τηλέφωνο. Από την ενθουσιώδη, γλυκιά φωνή της αντιλαμβάνομαι αμέσως πως αυτή η βιαστική κλήση είναι απλά ένα γρήγορο διάλειμμα από το όνειρό της. Δεν έχω ακούσει άνθρωπο να μιλάει με μεγαλύτερη αγάπη για την υποκριτική. Πώς, όμως, θα γινόταν διαφορετικά, από τη στιγμή που οι πιο κοντινοί της άνθρωποι έχουν καθορίσει την τέχνη στην Ελλάδα; Γιαγιά της η αείμνηστη Τζένη Καρέζη, παππούς της ο Κώστας Καζάκος, γονείς της η Τάνια Τρύπη και ο Κωνσταντίνος Καζάκος. Η τολμηρή Τζένη, το αστέρι μιας από τις πιο αγαπημένες και σπουδαίες ελληνικές οικογένειες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου, τώρα είναι έτοιμη να διαγράψει τη δική της πορεία και να τους κάνει όλους πολύ, πολύ περήφανους!

1c0de8eb-0dee-4f12-a2fb-168d6bdd50da.jpeg
Συνολο Ted Baker, This Is Play, Δαχτυλιδια Σε Χρυσο 18κ, Katerina Ioannidis, Μπότες, Karida 1912

Τζένη, μας συστήνεσαι για πρώτη φορά μέσα από δύο νέες σειρές. Είχες άγχος για το ντεμπούτο σου;

Πάρα πολύ, όπως και μεγάλο ενθουσιασμό. Αρχικά, με άγχωνε που θα με δω και θα με ακούσω εγώ, που θα έχω, δηλαδή, μια πρώτη εικόνα του εαυτού μου, και μετά το υποκριτικό κομμάτι: ποια θα είναι η απόδοσή μου. Γενικά, όμως, συνεργάζομαι με πολύ καλούς ανθρώπους και υπήρξα εξαιρετικά τυχερή και στις δύο δουλειές μου. Αισθάνομαι προστατευμένη, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα, διότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφραστώ περισσότερο.

Είναι, τελικά, η υποκριτική οικογενειακή υπόθεση για εσάς;

Στη δική μου περίπτωση μάλλον ήταν. Από μωρό ήμουν στο θέατρο, σε πρόβες, σε γυρίσματα και όλο αυτό το αγάπησα και με μάγευε. Ταξίδευα σαν παρατηρητής και μετά πήρα την απόφαση ότι θέλω να δημιουργώ εγώ αυτήν τη μαγεία και αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο που θαυμάζω. Η τέχνη ήταν αυτή που με συνεπήρε.

Έχοντας αυτό το οικογενειακό background, πιστεύεις ότι θα είναι πιο δύσκολο για σένα ν’ αποδείξεις την αξία σου;

Έχω από πίσω μου τέσσερις ανθρώπους που έχουν κάνει πολύ μεγάλα πράγματα σε αυτόν τον χώρο και ίσως ο κόσμος να είναι προκατειλημμένος. Αυτό με τρομάζει ως έναν βαθμό.

Από την άλλη, αντιλαμβάνεσαι πως ίσως γι’ αυτόν τον λόγο αγαπηθείς περισσότερο;

Από τη μια, νιώθω ότι είναι βάρος, από την άλλη, όλη αυτήν τη «σύγκριση» που γίνεται με τη γιαγιά μου εγώ την αντιλαμβάνομαι -επειδή την αγαπούσε πάρα πολύ ο κόσμος και λείπει- σαν να θέλουν να τη «βρουν» πάλι μέσα από εμένα. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται να συμβεί… Εγώ είμαι κάτι άλλο...

68738e27-e9f4-42ee-93a5-e7953817463f.jpeg
Κοστούμι Max&Co, Max&Co Boutique
Η στιγμή που ανακοινώνεις στους γονείς σου ότι έχεις αποφασίσει να γίνεις ηθοποιός. Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν κάτι που το περίμεναν…

Πάρα πολύ! Ειδικά η μαμά μου. Ο μπαμπάς μου αντέδρασε, γιατί είναι δύσκολο, δεν είναι μια σταθερή δουλειά. Όμως, με στηρίζουν σε κάθε μου απόφαση και ήταν και οι δύο πολύ θετικοί.

Αν όχι ηθοποιία, τότε τι;

Μάλλον κάτι σε ψυχολογία.

Μίλα μου λίγο για τους ρόλους στους οποίους σε βλέπουμε…

Η πρώτη μου συνεργασία είναι στην ΕΡΤ, για το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Βαρδιάνος στα σπόρκα», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Υποδύομαι τη Ρηνιώ που, όταν διάβασα το σενάριο, άρχισα να τη φαντάζομαι ως «ήρεμη δύναμη». Διακατέχεται μεν από τη σεμνότητα της εποχής, αλλά ταυτόχρονα έχει κι έναν δυναμισμό ενός σύγχρονου κοριτσιού, που πάει κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα. Σαν μια μικρή επαναστάτρια! Ο άλλος μου ρόλος είναι στο σίριαλ «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», η Λίζα, στο Mega. Είναι μια γλυκιά και αθώα κοπέλα, που πάει κόντρα στα στερεότυπα του ρατσισμού. Μπορεί να είναι αθώα, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει τον στόχο της.

Είναι κοντά στον χαρακτήρα σου;

Εγώ είμαι πιο κοντά στη Ρηνιώ, δεν έχω τόσο την αθωότητα.

Ο ένας ρόλος δραματικός, ο άλλος κωμικός! Εσένα τι πιστεύεις ότι σου ταιριάζει και τι σ’ αρέσει περισσότερο;

Εμένα μου αρέσει πιο πολύ το δράμα, αλλά τώρα που έχω επαφή και με την κωμωδία, γιατί δεν είχα ασχοληθεί ξανά με αυτό το είδος, με έχει κερδίσει και αυτή. Αλλά εμένα η ψυχή μου αγαπάει το δράμα! 

Πολλοί ηθοποιοί επιδιώκουν να συνεργαστούν έστω και μια φορά στην καριέρα τους με τον Μανούσο Μανουσάκη. Για σένα η ευκαιρία αυτή ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία. Τι σημαίνει αυτή η αρχή;

Tον κύριο Μανουσάκη τον γνώρισα στο «Κόκκινο ποτάμι», όταν δούλευε με τους γονείς μου, και μόλις πήγα στο γύρισμα πρώτη φορά και είδα πώς συνεργάζεται με τους ηθοποιούς του, πόσο τους σέβεται, πόσο τους εκτιμάει και πόσο τους προστατεύει, τρελάθηκα. Θυμάμαι, είχα πει: «Θέλω η πρώτη μου δουλειά να είναι μαζί του».

Και το πέτυχες! Το περίμενες;

Όχι! Το ευχήθηκα, πέρασαν δύο χρόνια και να που φτάσαμε στο σήμερα και ήρθε αυτή η συνεργασία. Με εμπιστεύτηκε και τον εμπιστεύτηκα και γι’ αυτό πήγε τόσο καλά.

82e22e05-c3b0-4378-85c9-00cae2427636.jpeg
Πλεκτή ολόσωμη φόρμα Stella McCartney, Grigio και Suede μπότες, Karida 1912

Για την επιτυχία, τι «συνταγή» ακολουθείς πέρα από σκληρή δουλειά;

Λειτουργώ πολύ με την ενσυναίσθηση. Όλη μου η κοσμοθεωρία είναι αυτή, το ένστικτό μου, που όσες φορές δεν το έχω ακούσει την έχω «πατήσει» πολύ άσχημα. Αυτή είναι και η συμβουλή που μου έχουν δώσει και οι γονείς μου: να αφουγκράζομαι το ένστικτό μου, να είμαι ο εαυτός μου, να με αγαπάω και να βασίζομαι πάνω μου.

Τη γιαγιά σου την έχεις γνωρίσει μέσα από τις ιστορίες που έχεις ακούσει για αυτήν. Πώς θα την περιέγραφες ως άνθρωπο;

Πανέξυπνη, δυναμική και πάρα πολύ καλόκαρδη. Εντάξει, ταλαντούχα… Τι να πω για το ταλέντο αυτό; Πολύ φιλόξενος άνθρωπος, αλλά και πολύ τολμηρή. Αν την προσέβαλλες ή έκανες κάτι που δεν έπρεπε, σ’ το έλεγε εκείνη τη στιγμή. Είχε το θάρρος της γνώμης της, κάτι που έχω πάρει κι εγώ. Πιο πολύ μοιάζουμε ως χαρακτήρες, παρά εμφανισιακά.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία της;

Με ρωτάνε πάντα, αλλά ειλικρινά δεν ξεχωρίζω κάποια, γιατί σε κάθε ρόλο που έπαιζε ήταν κάτι άλλο, ήταν διαφορετική, κι αυτό είναι όλη η σημασία του ηθοποιού. Πιστεύω ότι η γιαγιά μου αντιπροσωπεύει τη λέξη «ηθοποιός» απόλυτα.

Οπότε για σένα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που όλη η Ελλάδα λατρεύει ακόμη και σήμερα; 

Ήταν ένα υπέροχο πλάσμα, υπέροχο… Δεν ξέρω, συγκινούμαι, θα βάλω τα κλάματα… Θα ήθελα πάρα πολύ να την είχα γνωρίσει.

Με τον παππού σου έχεις μια ιδιαίτερη σχέση και υπήρξε και καθηγητής σου στη σχολή. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Και τον είχα και στο πρώτο έτος! Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με είχε δει να παίζω. Μαζί του έκανα από τα καλύτερα διδακτικά κομμάτια. Μου έβγαλε όλον μου τον εσωτερικό κόσμο, χωρίς σχεδόν να κάνει τίποτα. Θυμάμαι σε μια πρόβα, είχα έναν δραματικό ρόλο πάλι και έπρεπε να κλάψω. Είχα μπει σε μια διαδικασία να κλαίω συνέχεια και να μην μπορώ να σταματήσω και μου έλεγε: «Συνέχισε, συνέχισε… μέχρι να μπορέσεις να ηρεμήσεις!» Με όλη αυτήν την εμπειρία ταξίδεψα. Μου έμαθε ότι πρέπει να καταθέτεις την ψυχή σου σ’ αυτό που κάνεις, στους ρόλους σου. Και ότι έχω ευθύνη. Στον ρόλο μου αρχικά, αλλά φυσικά, και στο κοινό. Μόνο στα διαλείμματα ήμασταν παππούς-εγγονή.

Είσαι ένα νέο κορίτσι, ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου;

Μέσα από την υποκριτική μου και την τέχνη μου να επηρεάσω τους ανθρώπους. Και τι εννοώ… Αν, για παράδειγμα, έχουν έρθει να με δουν 50 θεατές στο θέατρο, θέλω ένας από αυτούς να βγει τουλάχιστον προβληματισμένος. Αν παίζω, για παράδειγμα, σ’ ένα έργο όπου υποδύομαι το παιδί μιας οικογένειας που οι γονείς τσακώνονται ή δεν έχουν καλές σχέσεις, θα έχω καταφέρει κάτι, εάν η μητέρα και ο πατέρας που βρίσκονται κάτω στο κοινό μπορέσουν να καταλάβουν τη θέση του δικού τους παιδιού και να εξελιχθούν οι ίδιοι στον ρόλο ρους. Θέλω να περάσω τα δικά μου μηνύματα. Γιατί είναι πιο εύκολο να βλέπει κανείς το πρόβλημα ως τρίτος, παρά όταν βρίσκεται μέσα σε αυτό. Είναι το χρέος μου. Δεν είναι, όμως, υποχρέωση, δεν το κάνω από αγγαρεία, είναι η δική μου προσφορά, ο δρόμος που επιλέγω για μένα!

Τι σε εμπνέει;

Γενικά, με εμπνέουν οι άνθρωποι, τα συναισθήματά τους και το σκοτάδι τους.

acc253b9-efbe-46bb-bfc9-ca7f0765f583.jpeg
Tweed φόρεμα, Boutique Moschino, Ηοndos Centrer Apollonia Politia και Δαχτυλίδια σε χρυσό 18Κ, Katerina Ioannidis

Ποιες αξίες αναγνωρίζεις στους άλλους;

Να είναι αρχικά ειλικρινείς, να έχουν κατασταλάξει μέσα τους στο ποιοι είναι, τι θέλουν και γενικά εμένα μ’ αρέσει μέσα από τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου να εξελίσσομαι και να εξελίσσονται και αυτοί.

Ποια θέλεις να είναι η Τζένη σε 5 χρόνια από τώρα;

Θέλω να έχω εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, να έχω την υγεία μου και εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι. Προς το παρόν αυτά! Δε θέλω να κάνω μεγάλα σχέδια για το μέλλον, σκέφτομαι το σήμερα, άντε και το αύριο!

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ (D-TALES)

ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ ΒΥΡΩΝΑ

STYLING ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ STYLING ΘΑΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ

ΗAIR & MAKE UP ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΖΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ KINGLIN ATHENS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ