fbpixel

Search icon
Search
Cozy Feeling: Η αρμονία είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη
DESIGN

Cozy Feeling: Η αρμονία είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Με την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μπούρα


«Ο σχεδιασμός ενός χώρου έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας», λέει ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Μπούρας, ο οποίος σχεδίασε μία κατοικία για ένα νεόνυμφο ζευγάρι σε ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Σμύρνη.

Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας με ισορροπίας και ηρεμία, η οποία επιτεύχθηκε τόσο μέσω του σχεδιασμού των χώρων όσο και της επιλογής των πιο ήσυχων χρωμάτων σε τοίχους, δάπεδα, πάγκους, ντουλάπια κουζίνας, μπάνιου, υφάσματα, επίπλων και διαφόρων αντικειμένων. 

1-SZQrc.jpg

Στη συνολική διακόσμηση του σπιτιού, τα έργα τέχνης έχουν επίσης τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική αρμονία. Αποχρώσεις που φιλτράρουν το φως, το οποίο εισέρχεται άφθονο σε αυτό το διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου εγκαταστάθηκαν σε όλα τα ανοίγματα παραθύρων.

Στο σαλόνι, οι άξονες κυκλοφορίας επιτρέπουν ανεμπόδιστη ροή και τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν θα λέγαμε μια ευεργετική σύνδεση με τη βεράντα, η οποία έχει θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τον Υμηττό. 

Η κουζίνα βρίσκεται δίπλα στο σαλόνι, αλλά με έναν πιο εσωστρεφή τρόπο, λειτουργικά και οπτικά διαχωρισμένο από ένα πάσο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως διαχωριστικό και ως συνδετικό στοιχείο με τον υπόλοιπο χώρο. Αυτός μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε ως dinner table, είτε να εξυπηρετεί ως επιφάνεια εργασίας με θέα στην τραπεζαρία, το σαλόνι και τη βεράντα.

Μια ξύλινη κατασκευή που λειτουργεί ταυτόχρονα ως κατώφλι, αλλά και ως αποθηκευτικός χώρος αποτελεί ουσιαστικά το «όριο» μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων του διαμερίσματος. Από την άλλη, το πέρασμα της κρυμμένης πόρτας οδηγεί στα υπνοδωμάτια και στο γραφείο. Γι' αυτούς τους χώρους έχει επιλεχθεί ξύλινο πάτωμα και πιο μαλακά συνολικά υλικά, που δίνουν μια πιο οικεία αίσθηση. 

2-8s3Mi.jpg

Ο κύριος διάδρομος έχει χρησιμοποιηθεί ως gallery για την έκθεση έργων τέχνης από Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς και φωτογραφίες του ενός από τους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος.

Για την επίπλωση της φιλόξενης κατοικίας, μερικά ιστορικά κομμάτια -οικογενειακά κειμήλια του ζευγαριού από την Κωνσταντινούπολη- συνδυάστηκαν με μοντέρνα και σύγχρονα έπιπλα και φωτιστικά, όπως επιτραπέζιες λάμπες, φωτιστικά δαπέδου και φωτιστικά οροφής από την Foscarini, καρέκλες και σκαμπό για την κουζίνα του Philippe Starck (Kartell), καρέκλες στη βεράντα του Harry Bertoia (Knoll, Δελούδης), ενώ ορισμένα από τα items, όπως η επιτοίχια μεταλλική κονσόλα κάτω από την τηλεόραση, σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα.

Σχεδόν όλοι οι χώροι της εμπνευσμένης κατοικίας αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας και οπτικής συνοχής, ενώ το pure λευκό χρώμα κυριαρχεί σε σχεδόν όλες τις γωνιές. Μια cozy και «ζεστή» αισθητική επιτυγχάνεται άρτια από τον σχεδιασμό του design του σπιτιού, ενώ οι λεπτομέρειες προσιτής πολυτέλειας κάνουν τη διαφορά. 

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Valentina Vagena

The Greek Foundation