fbpixel

Search icon
Search
Houseplants: 6+1 δημιουργικοί τρόποι να προσθέσετε τα αγαπημένα σας φυτά στην κουζίνα σας
INTERIORS

Houseplants: 6+1 δημιουργικοί τρόποι να προσθέσετε τα αγαπημένα σας φυτά στην κουζίνα σας

Χαρίστε χρώμα και ζωή στον χώρο σας, υιοθετώντας τις παρακάτω ιδέες


Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αναμφίβολα αγαπούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο «επικοινωνίας» μαζί τους, τότε αυτή την στιγμή διαβάζετε ένα πραγματικά πολύ χρήσιμο κείμενο. Τα φυτά δεν έχουν πολλές ανάγκες, παρά μόνο μερικά λεπτά από τον χρόνο σας, ελάχιστο νερό και ένα ταιριαστό περιβάλλον για να ζήσουν ευτυχισμένα, προσφέροντάς σας ηρεμία και ευχάριστες μυρωδιές. Μια ιδέα που σίγουρα θα την βρείτε αρκετά ελκυστική, είναι να τοποθετήσετε για αρχή τα φυτά σας στην κουζίνα και να δημιουργήσετε έναν όμορφο συνδυασμό από μυρωδικά και βότανα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα αποκτήσετε μια καλαίσθητη ατμόσφαιρα, αλλά θα βελτιώσετε και την διατροφή σας.

Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο να βρείτε τι φυτά θα ταίριαζαν στον χώρο σας, πρέπει να ανακαλύψετε και τους τρόπους που θα τα ενσωματώσετε. Γι’ αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο ευρηματικές προτάσεις που σίγουρα θα σας συναρπάσουν!

Τοποθετήστε ράφια στο παράθυρο

kitchen-plants-1.png

Τα παράθυρα είναι αρκετά εντυπωσιακά από μόνα τους και πόσο μάλλον σε ένα χώρο σαν την κουζίνα, που περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας, τρώγοντας γευστικά πιάτα και συζητώντας για διάφορα ζητήματα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος στο σπίτι σας, γι’ αυτό, γιατί να μην το κάνετε ακόμα πιο όμορφο και φιλικό προς εσάς και τους γύρω σας; Ένας τρόπος είναι να δώσετε έμφαση στο παράθυρο, τοποθετώντας μπροστά του δύο ή περισσότερα ράφια. Εφόσον, το κάνετε αυτό, μπορείτε να βάλετε πάνω τους όμορφα φυτά –όπως η αλόη, η οποία μπορεί να σας φανεί και χρήσιμη, χάρης του πολύτιμου τζελ της, το δεντρολίβανο και ο κισσός. Plus, μπορείτε ακόμα δίπλα στα φυτά να προσθέσετε και κάποια μαγειρικά σκεύη, καθώς και διακοσμητικά αντικείμενα.

Ακολουθήστε την κατασκευή με το κουρτινόξυλο

kitchen-plants-2.png

Τι πιο δημιουργικό και παραγωγικό από το να κατασκευάζετε εσείς οι ίδιοι πρωτότυπα πράγματα για τον προσωπικό σας χώρο; Σκεφτείτε πόσο όμορφο και ξεχωριστό θα ήταν το περιβάλλον όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας να είχε δικές σας ιδιαίτερες πινελιές. Γι’ αυτό, και εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας μια κατασκευή, η οποία θα σας ενθουσιάσει στην κυριολεξία! Θα χρειαστείτε μόνο 4 υλικά, ένα κουρτινόξυλο, δαχτυλίδια, σχοινί και φυσικά τα φυτά σας, φυτεμένα σε όμορφες μικρές γλάστρες. Αφού, συγκεντρώσετε όλα τα υλικά, τοποθετείτε τα δαχτυλίδια στα πλαίσια του παραθύρου, περνάτε το κουρτινόξυλο και μετά κρεμάτε τα φυτά σας. Επίσης, τον «έξυπνο» αυτό τρόπο μπορείτε να τον τοποθετήσετε οπουδήποτε, ακόμα και στον εξωτερικό σας χώρο.

Δημιουργήστε έναν κρεμαστό κήπο

kitchen-plants.png

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ενσωματώσετε στον χώρο σας τα δικά σας προσωπικά χαρακτηριστικά μέσω εύκολων και λειτουργικών κατασκευών. Άλλος ένας εναλλακτικός τρόπος για να κρεμάσετε τα φυτά σας στην κουζίνα είναι να δημιουργήσετε έναν αποθηκευτικό χώρο τοίχου. Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό; Η blogger του Fresh Mommy Blog, Tabitha Blue μας έχει την λύση! Θα χρειαστείτε ένα τρυπάνι, δυο σπειρωτές ράβδους με ύψος ανάλογα με τα ράφια που θέλετε, παλέτες ή σανίδες, καρυδάκια και παξιμάδια. Εφόσον, τα συλλέξετε, ξεκινήστε να μετράτε το συνολικό πλάτος των σανίδων που έχετε επιλέξει, μετά τρυπήστε τες 2-3 εκατοστά από το τέλος της σανίδας και σε πλάτος και σε βάθος με συμμετρικό τρόπο. Τις τρύπες για τα φυτά μπορείτε να τις κάνετε με ποτυροτρύπανο που προσαρμόζεται σαν τρυπάνι στο δράπανο και απλά φροντίστε η διάμετρος των τρυπών να είναι τέτοια που να καταφέρετε να σφηνώσετε το πάνω μέρος της γλάστρας. Στην συνέχεια, καθώς οι ράβδοι είναι σπειρωτές μπορείτε άνετα να κάνετε τρύπες στο ταβάνι και να τις βιδώσετε σε ούπα. Εναλλακτικά αν προτιμήσετε το σκοινί, μπορείτε να ενώσετε τα 4 σκοινιά και να τα πιάσετε όλα μαζί σε ένα γαντζάκι. Μετά, περνάτε τις σπειρωτές ράβδους μέσα στις σανίδες και ασφαλίζετε από κάτω με ροδέλες και καρυδάκια. Το ύψος που θα αφήσετε ανάμεσα σε κάθε ράφι, εξαρτάται από εσάς, αλλά προτείνεται τουλάχιστον 40 εκατοστά και πάνω. Επιπλέον, σημαντικό είναι όταν βάλετε τις ντίζες και συνδέσετε τα ράφια, να τα έχετε αλφαδιάσει, ώστε να είστε σίγουροι ότι τα ράφια θα είναι στην σωστή ευθεία. Τέλος, φυτέψτε τα φυτά σε όμοιες γλάστρες –όπως πήλινες, από τερακότα ή πολύχρωμες πλαστικές, γνωρίζοντας φυσικά ότι τις πήλινες ή αυτές από τερακότα, μπορείτε και να τις βάψετε.

Γεμίστε τις γωνίες με φυτά

kitchen-plants-4.png

Σε περίπτωση που έχετε πολλές άδειες γωνίες, γιατί να μην τις εκμεταλλευτείτε και να προσθέσετε πολλά και διάφορα φυτά; Δεν θα ήταν μια ωραία και χρηστική ιδέα; Φυσικά και θα ήταν! Γιατί ως γνωστών τα φυτά εκτός από το ότι μας εμπνέουν, μας τονώνουν και μας αναζωογονούν στην καθημερινότητά μας, μας προσφέρουν και τροφή. Πιο συγκεκριμένα, γεμίστε τις διαθέσιμες γωνίες σας με ενδιαφέροντα φυτά –όπως η σανσιβέρια, το φυτό αράχνη και το σπαθίφυλλο. Παράλληλα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα μεγάλα φυτά στο βάθος της γωνίας και μπροστά τους να βάλετε τα μικρά και βασικά φυτά που θα χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της μαγειρικής σας –όπως η λεβάντα, το θυμάρι, ο δυόσμος και ο βασιλικός.

Πείτε «ναι» στην φρουτιέρα

kitchen-plants-5.png

Ως γνωστών, τα φυτά τα χωρίζουμε σε ομάδες, συγκεκριμένα σε φρούτα, σε λαχανικά, σε δημητριακά, σε ξηρούς καρπούς και σε αρωματικά φυτά. Αυτός ο διαχωρισμός θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα συνδυασμό με όλα τα παραπάνω. Αναλυτικότερα, μπορείτε να προμηθευτείτε μια φρουτιέρα σε πολλά επίπεδα –όπως αυτή της φωτογραφίας, που πέρα από το ότι θα αποθηκεύει τα πάντα, θα χαρίσει και ένα πιο rustic στιλ στον χώρο σας – και θα δημιουργήσει μια υπέροχη σύνθεση από φυτά και φρούτα. Ακόμα, μην ξεχνάτε πως τα πολλά και διαφορετικά χρώματα έχουν την δύναμη να «γεννούν» μια ατμόσφαιρα γεμάτη χαρούμενα και όμορφα συναισθήματα.

Εφαρμόστε ράφια στους τοίχους

kitchen-plants-6.png

Είτε έχετε μεγάλη κουζίνα είτε μικρή, μπορείτε πολύ εύκολα να εντάξετε ράφια, καθώς αποτελούν τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο εξοικονόμησης χώρου. Γι’ αυτό, ερευνήστε λίγο τον χώρο στην κουζίνα σας, δείτε που υπάρχει κενός τοίχος, που θα σας ήταν πιο χρήσιμα τα μυρωδικά ή τα βότανά σας και μετά πράξτε ανάλογα. Στις περισσότερες κουζίνες ταιριάζουν τα ξύλινα ράφια, καθώς με αυτό τον τρόπο προσδίδουν ένα πιο country vibe. Στο πάνω μέρος τους, πέρα από διακοσμητικά αντικείμενα και μαγειρικά σκεύη, μπορείτε να τοποθετήστε πολλά μικρά φυτά «ντυμένα» με χαρακτηριστικές γλάστρες, έτσι ώστε να δώσετε ένταση στον χώρο.

Προσθέστε φυτά στην κορυφή του ψυγείου

kitchen-plants-7.png

Στο σπίτι μας έχουμε πολλούς ανεκμετάλλευτους χώρους, που δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε, γιατί αποτελούν φανερούς «θησαυρούς». Ένας από αυτούς είναι το πάνω μέρος του ψυγείου, που αν τον διαχειριστείτε σωστά θα έχετε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Φανταστείτε να τοποθετήσετε πάνω του φυτά –όπως το senecio rowleyanus και ο κισσός, τα οποία όσο μεγαλώνουν «πέφτουν» προς τα κάτω, μεταμορφώνοντας εξ ολοκλήρου το ψυγείο σας.