fbpixel

Search icon
Search
Houseplants: 5+1 φυτά εσωτερικού χώρου που επιβιώνουν στην σκιά
INTERIORS

Houseplants: 5+1 φυτά εσωτερικού χώρου που επιβιώνουν στην σκιά

Εάν υπάρχουν πολλά σκιερά σημεία στον χώρο σας, τότε θα λατρέψετε τις παρακάτω προτάσεις


Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στην σημαντικότητα των φυτών στον χώρο μας. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ευεργετικές τους τις ιδιότητες, καθώς και την ευεξία και την ηρεμία που έχουν την τάση να μας προσφέρουν. Με λίγα λόγια, το να φέρνουμε τον εαυτό μας σε επαφή με την φύση μέσω διάφορων μικρών πραγμάτων –όπως η ένταξη φυτών στον χώρο μας, μπορεί να κάνει θαύματα όχι μόνο στη διάθεση μας, αλλά και στην ψυχολογία μας. Σε περίπτωση που θέλετε να τα βάλετε στην ζωή σας, αλλά φοβάστε πως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, εμείς είμαστε εδώ για να σας επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν και κάποια φυτά, τα οποία όχι μόνο δεν χρειάζονται πολύ σημασία αλλά αντέχουν να επιβιώσουν και σε σκιερά σημεία.

Γι’ αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε αποκλειστικά για εσάς τα πιο must-know φυτά που όλοι μας θα πρέπει να παρέχουμε στον χώρο μας!

Σανσιβέρια

1-POGAK.png

Ο κατάλογος με τα φυτά που ευδοκιμούν σε λίγο φωτισμό δεν μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνει την γνωστή σε όλου μας, σανσιβέρια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να εμπλουτίσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας. Τις περισσότερες φορές, την τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί και στις πιο σκοτεινές μεριές. Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και αποτελεί ένα πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο. Χαρακτηρίζεται από τα στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Plus, λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει στο εξωτερικό της, την ονομάζουν «φυτό φίδι», ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ευφυέστατη ονομασία «γλώσσα της πεθεράς».

Μονστέρα

2-mBc52.png

Η μονστέρα είναι ένα αειθαλές καταπράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο μας, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό αυτό έχει καταγωγή από το Μεξικό και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη είτε επιλέξουμε να το τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο είτε σε σκιερό. Επίσης, τα φύλλα της μονστέρας έχουν σχήμα καρδιάς και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο και σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα.

Φτέρη

3-W4lfa.png

Άλλο ένα φυτό που προτείνουμε να βάλετε στον χώρο σας είναι η Φτέρη και αυτό γιατί είναι ένα καταπράσινο φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε όχι μόνο στο σπίτι μας άλλα και στον κήπο. Έχει την έμφυτη τάση να προσδίδει σε έναν χώρο ζωντάνια, καθώς και να μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις. Επιπλέον, η φτέρη είναι σχετικά ένα ευαίσθητο φυτό, ειδικά όταν το τοποθετούμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, διαλέξτε ένα σημείο στο σπίτι που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ηλίου.

Ντιφενμπάχια

4-PckBI.png

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με ένα φυτό που αντέχει σε ελάχιστο φως, την ντιφενμπάχια που οι περισσότεροι από εμάς κατά καιρούς την έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Παρέχει ένα κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, καθώς διαθέτει και εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα. Στην συνέχεια, η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. Θέλει σχετικά φωτεινό σημείο για να έχει καλή ανάπτυξη αρκεί να μην χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Τέλος, όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τους 18 μέχρι τους 28°C αναπτύσσεται ιδανικά, ενώ στην πολύ ζέστη αλλά και στο πολύ κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της.

Χλωρόφυτο

6.png

Η αλήθεια είναι πως οι διχρωμίες σε ένα φυτό εντυπωσιάζουν. Αυτό τον ενθουσιασμό μας τον προσφέρει ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα φυτά, το χλωρόφυτο. Ξεχωρίζει μέσα από τα στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, στις αποχρώσεις του πράσινου και του μπεζ, με διαθέσιμο μήκος 20-40 εκατοστά. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα πιο φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και στα πιο σκιερά σημεία. Παράλληλα, έχει καταγωγή από την Νότια Αφρική και διαθέτει γρήγορη κρεμοκλαδή ανάπτυξη, καθώς είναι και ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Αν και εμφανίζει μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Πέρα απ’ αυτά, το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και τις επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα του χώρου μας.

Σπαθίφυλλο

spathifillo.jpg

Άλλο ένα αρκετά ενδιαφέρον και όμορφο φυτό που μπορεί να επιβιώσει στα πιο ήπια κλίματα είναι το Σπαθίφυλλο. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Plus, το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών μπορεί να χάσει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.