fbpixel

Search icon
Search
Ημικρανίες: 8 συμβουλές που ίσως σας ανακουφίσουν από τον πόνο
HEALTH

Ημικρανίες: 8 συμβουλές που ίσως σας ανακουφίσουν από τον πόνο

Ίσως σας βοηθήουν να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα


Οι ημικρανίες είναι ένας πόνος που πολλοί άνθρωποι -και ιδιαίτερα γυναίκες- αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Η χαρακτηριστική αυτή ενόχληση μπορεί άλλες φορές να περάσει εύκολα άλλες να κρατήσει μέρες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να "φέρει" μαζί της και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία ή φωτοφοβία.

Για εσάς που έχετε νιώσει το αίσθημα του έντονου αυτού πονοκεφάλου δεν είναι άγνωστο το γεγονός ότι, αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να ακυρώσετε κοινωνικές υποχρεώσεις, να σας αποσπάσει από τη δουλειά σας και φυσικά να μειώσει
τη γενικότερη ποιότητα ζωής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε όσο είναι δυνατόν πιο αποτελεσματικά μια τέτοια κατάσταση;

1. Έλλειψη ενυδάτωσης

imikranies-lisi-4.jpg

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό τότε μπορεί να οδηγηθείτε σε ημικρανίες. Από σήμερα κιόλας η συνήθεια του να πίνετε δύο λίτρα την ημέρα θα πρέπει να ξεκινήσει να αποτελεί προτεραιότητα, αφού ειδικά αυτή την περίοδο, η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να "εξουθενώσει" τον οργανισμό σας. Ένας ακόμη παράγοντας αφυδάτωσης είναι η καφεΐνη, αφού ως φυσικό διουρητικό εξαναγκάζει το σώμα σας να αποβάλλει επιπλέον υγρά. 

2.  Μασάζ

Έρευνες έχουν αποδείξει πως ένα μασάζ στην περιοχή του κεφαλιού μπορεί να σας ανακουφίσει από έναν πονοκέφαλο που νιώθετε ότι τώρα ξεκινάει και θα γίνει πιο έντονος. Αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος στις συγκεκριμένες περιοχές και κατά συνέπεια μειώνεται η ενόχληση. Φυσικά, κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με απλές πιέσεις με τα χέρια σας εκεί ακριβώς όπου εστιάζεται ο πόνος. Με αυτό τον τρόπο δίνετε το σήμα στον εγκέφαλό σας να "προσέξει" περισσότερο το δευτερεύον μήνυμα, που είναι το μασάζ, και κατά συνέπεια να σταματήσει να ενοχλείται από το πρώτο, την ημικρανία.

3. Τρίξιμο δοντιών

imikranies-lisi-3.jpg

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλούς ενήλικες αλλά και σε παιδιά, εμφανίζεται το φαινόμενο του τριξίματος των δοντιών. Αυτή είναι μια διαδικασία που ίσως δε συνειδητοποιείτε πως συμβαίνει αλλά είναι πολύ πιθανό να σας οδηγεί στους συχνούς πονοκεφάλους. Επιστημονικά αποδεικνύεται ότι το «τρίξιμο» προκαλεί τέντωμα των μυών που ελέγχουν το σαγόνι, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ενόχληση και σε άλλους μύες του κεφαλιού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ημικρανίας. Αυτό προκαλείται συνήθως από το άγχος. Για αυτό, εάν καταλάβετε ότι τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη λύση.

4. Διατάσεις

Η ίδια λογική που ισχύει για το μασάζ ισχύει και για συνήθειες όπως η yoga, το pilates και οι απλές διατάσεις καθώς αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν την ένταση που συσσωρεύεται στους μύες -και ιδιαίτερα στον αυχένα για όσους κάνετε καθιστική δουλειά. Το να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητά σας στο γραφείο μπορεί να σας ανακουφίσει, καθώς συχνά οι πόνοι στον αυχένα οι οποίοι προκαλούνται από τη λάθος στάση σώματος έχουν άμεση σχέση με τους πονοκεφάλους, σύμφωνα με τους νευρολόγους.

5. Απαλλαγείτε από το άγχος

imikranies-lisi-2.jpg

Η αγχωτική ζωή δεν οδηγεί μόνο σε ημικρανίες αλλά και σε πολλές άλλες επιβλαβείς για τον οργανισμό σας καταστάσεις. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν τα οφέλη του διαλογισμού κατά τον οποίο αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου, διορθώνετε τη στάση του σώματός σας και φυσικά απαλλάσσετε το μυαλό σας από περιττές σκέψεις και από την κούραση της ημέρας.

6. Φυσική δραστηριότητα

imikranies-lisi-1.jpg

Μπορεί τις στιγμές που βιώνετε τον πονοκέφαλο να σας φαίνεται αδιανόητο να μείνετε πιστή στην επίσκεψή σας στο γυμναστήριο, αλλά οι ειδικοί συστήνουν να πάτε ενάντια σε αυτό που νιώθετε. Η τακτική αερόβια άσκηση για 20-30 λεπτά μπορεί να συμβάλει αισθητά στη μείωση των πονοκεφάλων μακροπρόθεσμα, αφού βοηθά το αίμα να ρέει πιο γρήγορα στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις γνωστικές σας λειτουργίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες ενδώστε στις ασκήσεις στη θάλασσα που θα μεταμορφώσουν το σώμα σας.

7. Ύπνος

Η κακή ποιότητα ύπνου αποτελεί το ιδανικό trigger για τις ημικρανίες. Είναι σημαντικό να βελτιώσετε τόσο την ποιότητα όσο και τις ώρες που περνάτε στο κρεβάτι σας και να απομακρύνετε από αυτό οτιδήποτε μπορεί να αποσπά το μυαλό σας. Διατηρήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα κατά το οποίο θα κοιμάστε περίπου 8 ώρες και αφήστε το κινητό σας μακριά τουλάχιστον μια ώρα πριν.

8. Οθόνες

imikranies-lisi.jpg

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες για έναν πονοκέφαλο μπορεί να ευθύνεται η συνεχόμενη επαφή με τις οθόνες και η ακτινοβολία που εκπέμπουν. Εάν η εργασία σας απαιτεί δουλειά υπολογιστή τότε κάντε μικρά επαναλαμβανόμενα διαλείμματα τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με τις διατάσεις του αυχένα που αναφέραμε παραπάνω. Ακόμη, για εσάς που έχετε συχνές ενοχλήσεις είναι σημαντικό να περιορίζετε την επαφή ακόμη και με το κινητό σας καθώς μπορεί να σας οδηγήσει σε πολύωρο πόνο και νοητική κούραση.