fbpixel

Search icon
Search
 5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν καταναλώνετε αρκετό νερό
HEALTH

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν καταναλώνετε αρκετό νερό

Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα


Το νερό, όπως ακριβώς και το φαγητό, είναι ζωτικής σημασίας και συνεπώς απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αποτρέπει τα γαστρεντερικά προβλήματα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε διάφορα μέρη του σώματος και προστατεύει τις αρθρώσεις μας. Στην ουσία, το πόσιμο νερό έχει τόσο πολλά οφέλη και είναι το «συστατικό» που κάνει τα πάντα να λειτουργούν ομαλά. Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα νερού που θα μας βοηθήσει στο έπακρο; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες!

Θα έπρεπε όλοι σας να γνωρίζετε ότι περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Οι περισσότεροι γιατροί και επιστήμονες στον τομέα της υγείας προτείνουν στον κόσμο να πίνει περίπου δύο λίτρα νερού ημερησίως προκειμένου να διατηρήσει σε άρτια κατάσταση τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων. Ωστόσο, εάν κυοφορείτε, ασκείστε περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο ή πάσχετε από κάτι (π.χ. διαβήτη), το ποσό που πρέπει να καταναλώσετε ενδέχεται να διαφέρει στην περίπτωσή σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβετε είναι να μιλήσετε πρώτα με έναν ειδικό και ύστερα να ελέγξετε τον εαυτό σας για τυχόν ενδείξεις και αντιδράσεις του σώματος, που σηματοδοτούν ότι βρίσκεστε στα όρια της αφυδάτωσης. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι ακόμη κι αν είστε από εκείνους που φροντίζουν να έχουν πάντα ένα μπουκαλάκι νερό στο γραφείο τους κάθε ώρα της ημέρας, οι ποσότητες που καταναλώνετε ενδέχεται να μην είναι αρκετές για τις δικές σας ανάγκες.

Τώρα λοιπόν που η ζέστη είναι ανυπόφορη, πάρτε ένα παγωμένο ποτήρι νερό και διαβάστε προσεκτικά τα σημάδια που θα δείξουν ότι ίσως χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερο νερό απ’ ότι κάνατε ως τώρα!

1. Είστε μονίμως διψασμένοι

1-water-hydration-glow-magazine.jpg

Ας αρχίσουμε με τα βασικά! Είναι προφανές να πούμε ότι όταν νιώθουμε διψασμένοι πιθανότατα χρειάζεται να πιούμε νερό ASAP. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν αισθάνεστε έστω και ελάχιστα το αίσθημα της δίψας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είστε πολύ πιο αφυδατωμένοι από ό,τι πιστεύατε. Ωστόσο, η δίψα δεν είναι πάντα μια σαφής ένδειξη ότι το σώμα σας χρειάζεται ενυδάτωση. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε τις ποσότητες που καταναλώνετε είναι να σημειώνετε πόσες φορές επισκέπτεστε την τουαλέτα. Η έκδοση Medical News Today αναφέρει ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα από τέσσερις έως δέκα φορές ημερησίως. Εάν πιστεύετε ότι το σώμα σας είναι αφυδατωμένο σε υπερβολικό βαθμό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα notifications μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό σας ώστε να σας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να ενυδατωθείτε.

2. Έχετε συχνά πονοκεφάλους

headache-water-hydration-glow-magazine.jpg

Γνωρίζατε ότι οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι δεν καταναλώνετε αρκετό νερό; Σύμφωνα με έρευνες, η αφυδάτωση είναι συνήθως μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και ενώ ο λόγος δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής, πιστεύεται ότι ο όγκος του αίματος πέφτει, μόλις κάποιος αφυδατωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, επειδή δυσκολεύεται να φτάσει εκεί το αίμα.

3. Είστε συνεχώς πεινασμένοι και έχετε όρεξη για ζάχαρη

cravings-water-hydration-glow-magazine.jpg

Προτού φάτε και το δεύτερο κρουασάν στο πρωινό σας, καλό θα ήταν να σκεφτείτε μήπως στην πραγματικότητα δεν είστε τόσο πεινασμένοι, αλλά διψασμένοι. Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο μερικές φορές δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αίσθημα της πείνας και της δίψας κι έτσι προκαλείται «σύγχυση». Όσο λαχταριστό κι αν σας φαίνεται λοιπόν αυτό το γλυκό τρόφιμο, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, αρπάξτε κατευθείαν ένα ποτήρι νερό και δείτε εάν τελικά η πείνα σας υποχωρεί. Αν φυσικά εξακολουθείτε να πεινάτε, τότε απολαύστε κάτι πιο υγιεινό, όπως φρούτα -που επίσης συμβάλλουν στην ενυδάτωση!

4. Αισθάνεστε μπερδεμένοι και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε εύκολα

confused-work-water-hydration-glow-magazine.jpg

Σε αυτό το θέμα ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο -αλλά όχι κυρίαρχο. Σκεφτήκατε ποτέ ότι, μπορεί να μην είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε, επειδή δεν πίνετε αρκετό νερό; Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η έλλειψη του νερού μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που θα του «στερήσει» τη λήψη επαρκών ποσοτήτων οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει σωστά. Αν διαπιστώσετε λοιπόν ότι αντιμετωπίζετε περισσότερες δυσκολίες συγκέντρωσης από ό,τι συνήθως, κάντε ένα διάλειμμα για νερό. Αν το πρόβλημα παραμένει, κάντε ένα διάλειμμα και, εκτός από μερικά έξτρα ποτήρια νερού, βάλτε επιτέλους στη ζωή σας και το σωστό πρόγραμμα ύπνου!

5. Τα ενεργειακά σας επίπεδα είναι χαμηλά

gym-water-hydration-glow-magazine.jpg

Αισθάνεστε όλη την ώρα κουρασμένοι και προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα ενώ δεν το συνηθίζετε; Η κατανάλωση περισσότερου νερού στην καθημερινή σας ρουτίνα ίσως σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με το περιοδικό Fitness Magazine η αφυδάτωση μειώνει την κυκλοφορία του αίματος κατά πολύ κι ως αποτέλεσμα πέφτουν πιο εύκολα τα ενεργειακά σας επίπεδα. Εκτός αυτού, όταν οι μυς σας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγονωμένο αίμα, ενδέχεται να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης και αυτό είναι που σας κάνει να αισθάνεστε εξουθενωμένοι. Αν νιώθετε ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που γυμνάζεστε, μην πιέσετε τον εαυτό σας. Σταματήστε, πιείτε λίγο νερό και μόλις νιώσετε έτοιμοι συνεχίστε.