fbpixel

Search icon
Search
Ημικρανία: 7 παράγοντες που μπορεί να την ενισχύσουν
HEALTH

Ημικρανία: 7 παράγοντες που μπορεί να την ενισχύσουν

Και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό


Οι ημικρανίες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Αν πάσχετε χρόνια από αυτές, κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας θα έχετε ανακαλύψει μερικούς τρόπους για να τις καταπολεμείτε αποτελεσματικά, αλλά αν τις βιώνετε σπάνια, τότε ο ιδιαίτερος πόνος τους μάλλον θα σας προκαλεί  ένα συναίσθημα από το οποίο θα θέλατε να απαλλαγείτε στη στιγμή. Με τους επιστήμονες να μην έχουν διευκρινίσει ακόμη τον ακριβή λόγω ύπαρξής και εμφάνισής τους το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διερευνήσετε τις αιτίες που στην περίπτωσή σας δρουν ως καταλυτικός παράγοντας και να τις αντιμετωπίσετε.

Για εσάς που είστε ακόμη αρχάριοι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο ή αίσθημα παλμών, συνήθως μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μάλιστα, συνήθως συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως αλλά και τον ήχο. Ακόμη μπορεί να βιώσετε, και ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αύρα», το οποίο μπορεί να σας κάνει να βλέπετε λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία ή τσούξιμο στη μία πλευρά του προσώπου ή ακόμη και στο χέρι ή το πόδι σας.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικές απλές αιτίες οι οποίες κάνουν trigger το μαζικό φαινόμενο που ονομάζεται ημικρανία.

Αντισυλληπτικά χάπια
imikranies-ti-tis-prokalei-6.jpg

Είναι γεγονός πως, πριν την έμμηνο ρύση, η ποσότητα των οιστρογόνων στον οργανισμό μειώνεται και αυτό αποτελεί έναν παράγοντα που, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, διεγείρει τις ημικρανίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, πολλές από εσάς παρουσιάζετε τα συμπτώματα της ημικρανίας με τη χρήση των αντισυλλυπτικών, με τα στατιστικά να αποδεικνύουν ότι, τα τελευταία επιδεινώνουν την κατάσταση, αφού επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό.

Αλάτι
imikranies-ti-tis-prokalei-5.jpg

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση. Συγκεκριμένα, αυξάνουν την ποσότητα του νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος και δρώντας ωσμωτικά συγκρατούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού στους νεφρούς, με αποτέλεσμα τη μη επιθυμητή κατακράτηση υγρών. Το σώμα σας ανταποκρίνεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν ημικρανίες ειδικά όταν τα άτομα έχουν προδιάθεση.

Παλαιωμένα τυριά
imikranies-ti-tis-prokalei-4.jpg

Η τυραμίνη, μια ουσία που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα σε παλαιωμένα τυριά μπορεί να  «ερεθίσει» την ευαισθησία του οργανισμού σας στις ημικρανίες. Η ουσία αυτή, η οποία μεταβολίζεται από το ένζυμο μονοάμινο-οξειδάση βρίσκεται σε αυξημένες ποσότητες, όταν απαιτείται μακρά ωρίμανση ενός προϊόντος. Σε οργανισμούς που παρουσιάζουν δυσλειτουργία του βασικού αυτού ενζύμου δημιουργεί προβλήματα. Η πολύπλευρη αυτή απόκριση του οργανισμού για την οποία συζητάμε, μπορεί, λοιπόν, να προκληθεί σε μια μικρή μερίδα των ανθρώπων λόγω κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. 

Τεχνητά γλυκαντικά 
imikranies-ti-tis-prokalei-3.jpg

Ή αλλιώς, προσέξτε τι προσθέτετε στον καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα σας. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορεί να αποτελέσουν την αρχή για μια ημικρανία, καθώς πιστεύεται πως μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι η πρόκληση απελευθέρωσης διαφόρων νευροπεπτιδίων και κατά συνέπεια οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολουθούν με την ημικρανία να είναι, συχνά, δεδομένη.

Πολύωρες πτήσεις 
imikranies-ti-tis-prokalei-2.jpg

Οποιαδήποτε διαταραχή στον ύπνο, όπως για παράδειγμα η πτήση μεταξύ διαφορετικών ζωνών ώρας, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ημικρανίες. Μάλιστα, όταν αυτό συνδυάζεται με το φόβο που νιώθετε πολλοί από εσάς όταν επιβιβάζεστε σε ένα αεροπλάνο τότε το αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Φυσικά, ένας ακόμη αρνητικό check είναι η διαφορετική πίεση που υπάρχει στην καμπίνα και συνεισφέρει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. 

Αλλαγές στον καιρό 
imikranies-ti-tis-prokalei-1.jpg

Όταν ο καιρός αλλάζει, μαζί του πολλές φορές μεταβάλλεται και η ατμοσφαιρική πίεση -ένας άμεσα συνδεόμενος παράγοντας με τις ημικρανίες. Έτσι, οι διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών μπορεί να κάνουν ένα trigger ειδικά στους ανθρώπους που πάσχουν χρόνια από αυτό το πρόβλημα. Είναι γεγονός, μάλιστα, πως ακόμη και τα mood swings που προκαλούνται λόγω του κακού καιρού είναι σε θέση να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο. 

Άτακτα γεύματα

imikranies-ti-tis-prokalei.jpg

Ένα κανονικό πρόγραμμα γευμάτων είναι ζωτικής σημασίας για όσους από εσάς αντιμετωπίζετε ημικρανίες. Αυτό συμβαίνει καθώς, εάν χάσετε ένα γεύμα ή εάν φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνηθισμένη, τότε μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στη γλυκόζη στο αίμα. Έτσι, με τις ενδογενείς ορμόνες να προσπαθούν να την αναπληρώσουν άμεσο αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια ενοχλητική ημικρανία.