fbpixel

Search icon
Search
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Ψωμά μας υποδέχεται στο σπίτι των ονείρων της και μιλά σε πρώτο πρόσωπο για όλα όσα αγαπά
MAGAZINE

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Ψωμά μας υποδέχεται στο σπίτι των ονείρων της και μιλά σε πρώτο πρόσωπο για όλα όσα αγαπά

Έχει μια έμφυτη αίσθηση του στιλ και ξέρει τι σημαίνει...


Oλα ξεκίνησαν ως χόμπι. Μου άρεσε να περνάω τον χρόνο μου συλλέγοντας ιδιαίτερα υλικά και δημιουργώντας από αυτά μοναδικά κοσμήματα, τα οποία χάριζα σε γυναίκες που αγαπώ. Αποκόμισα με τα χρόνια, λοιπόν, την αγάπη μου για τις γυναίκες. Άρχισα να τις μαθαίνω καλύτερα και να εκτιμώ τον ρόλο τους και τις αλλαγές που φέρνουν στην κοινωνία.

Τα πράγματα ήρθαν λίγο τυχαία. Η ζωή μας είναι γεμάτη σταυροδρόμια και ο δρόμος μας μοναδικός. Απλά φροντίζουμε να έχουμε τις δεξιότητες, την ηθική και την αγάπη, ώστε να διαβούμε τα μονοπάτια μας όσο πιο υπέροχα μπορούμε.

Είμαι ο άνθρωπος που βοηθά τις γυναίκες να πάρουν ένα ωραίο δώρο στον εαυτό τους και να νιώσουν υπέροχα. Όλες τους είναι όμορφες και δυνατές. Τους υπενθυμίζω ότι αξίζουν τα πάντα, πως μπορούν να τα έχουν όλα, και να είναι όλα.

img-8564.jpeg

Τα μελλοντικά μου σχέδια για τη δουλειά περιλαμβάνουν... συγκέντρωση πιο πολύ στα ξεχωριστά κοσμήματα και στην ανακάλυψη μικρών θησαυρών που καθορίζουν τη μοναδικότητα. Περισσότερα κολιέ, σκουλαρίκια που να μην είναι ποτέ δύο ίδια, σαν και τις γυναίκες που θα τα φορέσουν.

Η νέα μου συλλογή προέκυψε… από την ανάγκη μου να τελειώσει η καραντίνα. Ονειρευόμουν την ημέρα που θα ξαναβρεθώ σε μια ταβέρνα με τους φίλους μου. Μου έλειπε η ανεμελιά, οι στιγμές που όλα είναι απλά και σωστά και υπάρχει αυτή η καλή διάθεση, ο καλύτερός μας εαυτός.

Home is where my heart is…

img-8565.jpeg

Για μένα το σπίτι είναι… το μόνο μέρος όπου αισθάνεσαι την ανάσα της ψυχής σου. Μου αρέσει να μένω στο ιστορικό κέντρο, διότι είναι μοναδικό και ήσυχο. Κατοικίες πολλές δεν υπάρχουν στην Πλάκα, οπότε ήμουν τυχερή που βρήκα ένα κτίριο του ‘50 ανακαινισμένο.

Το σπίτι αλλάζει, όπως αλλάζουμε κι εμείς. Είναι ο χώρος όπου ζούμε και πρέπει να έχει έναν αυθορμητισμό. Στο δικό μου κυριαρχεί το λευκό, διότι με ξεκουράζει. Γενικά, είναι απλό, αλλά έχει αγαπημένα έπιπλα, είτε αντίκες οικογενειακές ή αντικείμενα design, όπως το τραπέζιNogushi. Τον χειμώνα προτιμώ τα έντονα χαλιά και τα κιλίμια, ενώ το καλοκαίρι «μετακομίζουμε» στη βεράντα.

Εδώ γεννήθηκαν τα αγόρια μου, οπότε για μένα περιέχει τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής μου. Μου αρέσει να ζω όλους τους χώρους του. Όταν έχω φίλους, τους φέρνω στην κουζίνα για να καθίσουν, ενώ ετοιμάζω το φαγητό. Παράλληλα, συχνά δουλεύω στο κρεβάτι μου ή στο σαλόνι.

img-8560.jpeg

Λατρεύω... διάφορα διακοσμητικά, όπως ένα κυβιστικό κεραμικό βάζο, τα Μουράνο, αλλά και δώρα, μικρά ή μεγάλα, που μου έχουν κάνει αγαπημένοι φίλοι.

Style is eternal…

Η λέξη «στιλ» προέρχεται από τη λατινική “stylus”, που αναφερόταν σε εργαλείο γραφής. Ουσιαστικά, είναι ο τρόπος γραφής του εαυτού μας. Καθορίζεται δε από τις λεπτομέρειες, όπως τα κοσμήματα, τον τρόπο που φερόμαστε απέναντι στα ρούχα και τους άλλους.

Για μένα δεν υπάρχει καλή και κακή αισθητική. Δεν κυριαρχεί ένας ορισμός του ωραίου, αλλάζει σύμφωνα με την κάθε κοινωνία, την εποχή και τα προσωπικά κριτήρια. Πιστεύω πως οτιδήποτε έχει ειλικρίνεια κι είναι αυθεντικό έχει και «καλή» αισθητική.

Όσον αφορά στη δική μου προσέγγιση του ωραίου… εκτιμώ οτιδήποτε εμπεριέχει ευγένεια, παιδεία, μόρφωση, σκέψη.

Katerina’s world

img-8567.jpeg

Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ... στη μαύρη σοκολάτα.

Δεν αντέχω... τους ανθρώπους που προξενούν καταστροφές και σκοτώνουν, που προκαλούν πόνο στους συνανθρώπους τους.

Η ευτυχία για μένα είναι... μια ημέρα που κυλά ήσυχα και όλοι όσοι αγαπώ είναι καλά.

Το motto μου είναι... “Per apsera ad astra” («Μέσα από τις δυσκολίες στα αστέρια»).

Το mantra μου για να αντιμετωπίσω μια δύσκολη μέρα... δεν είναι μόνο ένα. Έχω τρία και τα έχω αποτυπώσει σε κόσμημα. “Choose Well”, γιατί οι επιλογές μας είναι καθοριστικές και απαιτούν σκέψη. “Be a Poem”, γιατί κάθε μέρα έχεις την ευκαιρία να την περάσεις με τους δικούς σου «στίχους». Και “All Fine”, για να είμαστε αισιόδοξοι.

Οι τρεις top απολαύσεις μου είναι... το windsurfing, τα καλέσματα στο σπίτι μου και το να βλέπω Φόρμουλα 1.

Η έμπνευσή μου στη ζωή και τη δουλειά μου είναι... οι φίλες και τα βιβλία μου.

My Favorites

FASHION DESIGNER Pierpaolo Piccioli

ARCHITECT Oscar Niemeyer

INTERIOR DESIGNER Anna-Maria Coscoros

ARTIST Bronzino

PERFUME Mόνο Byredo, και φανατικά!

ACCESSORIES Τα κοσμήματά μου

BOOK «Ο Γατόπαρδος»

COLOR Πράσινο

GADGET Το πατίνι μου

RESTAURANT Babette στη Ρώμη

HOTEL Kempinski στην Κωνσταντινούπολη

MUSEUM-GALLERY Biblioteca di Brera και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

CITY Η Ρώμη

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Iωαννίδης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022