fbpixel

Search icon
Search
Η πρώτη ελληνική ταινία τον Ιούνιο στο Netflix και το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου καταφθάνει το 2023
ARTS & CULTURE

Η πρώτη ελληνική ταινία τον Ιούνιο στο Netflix και το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου καταφθάνει το 2023

Οι τελευταίες καλλιτεχνικές εξελίξεις που μας ενθουσίασαν


Έλληνες καλλιτέχνες που διαπρέπουν ο καθένας με την δική του δημιουργική ταυτότητα. Βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η υπομονή, η σκληρή δουλειά και το έντονο πάθος για όλα αυτά που πιστεύουν και ακολουθούν. Τον έναν τον γνωρίσαμε μέσα από την συμμετοχή του σε επιτυχημένες καθημερινές σειρές, και τον δεύτερο από την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή. Ο λόγος για τον ηθοποιό Άρη Σερβετάλη και τον σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο. 

abaca-649337-024.jpg

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα καλλιτεχνικά νέα και για τους δύο είναι θετικά και αναμένονται πολλά υποσχόμενα. Το film noir "The Waiter", στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Άρης Σερβετάλης, και μαζί του ο Γιάννης Στάνκογλου, αποτελεί την πρώτη ελληνική ταινία που μπαίνει στο Netflix. Η ταινία "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου, με κεντρικό της πρόσωπο την Emma Stone, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση θα κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

"The Waiter"

9c3c26913731465fbb04df93f6320fa1.webp

Μια ταινία που γυρίστηκε το 2018 στην Αθήνα μέσα από την δημιουργική φαντασία του παραγωγού, Steve Krikris και πρόκειται για ένα film noir. Τρία κεντρικά της πρόσωπα είναι ο Άρης Σερβετάλης, ο Γιάννης Στάνκογλου και η Κιάρα Γκενσίνι. Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn. "Η πρώτη ελληνική ταινία στο Netflix. Κατά μήκος της Ευρώπης", έγραψε χαρακτηριστικά. Είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο του 2022 στο Netflix σε συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες: την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία/Σλοβακία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Ωστόσο, το "The Waiter" δεν βρίσκεται στο ελληνικό Netflix αλλά στην ελληνική πλατφόρμα του Cinobo. Μπορούμε, όμως, να παρακολουθήσετε την ταινία στην δωρεάν πλατφόρμα της ΕΡΤ. Έκανε πρεμιέρα το 2018 στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συνέχισε να προβάλλεται με επιτυχία σε πολλά φεστιβάλ εκτός Ελλάδας. Παίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά το καλλιτεχνικό έργο του παραγωγού της, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική του δουλειά. Στην πλοκή του πρόκειται για την ζωή ενός σερβιτόρου και την ξαφνική ανατροπή που παίρνει. Μια εξαφάνιση είναι ικανή να ξυπνήσει ακόμη περισσότερο την παρατηρητικότητα και την έμφυτη ανάγκη του για έρευνα, στοιχεία που τον οδηγούν σε νέα μονοπάτια. 

"Poor Things"

076-chl-135892.jpg

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίου του Σκωτσέζου συγγραφέα, Alasdair Gray, το οποίο γράφτηκε το 1992. Κεντρικός της ήρωας είναι η Belle Baxter, την οποία υποδύεται η Emma Stone, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από τον κακοποιητικό της σύζυγο και με την βοήθεια ενός επιστήμονα, αντικαθιστά τον εγκέφαλό της με το μυαλό του αγέννητου παιδιού της. 

Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι ο Γιώργος Λάνθιμος και η  Emma Stone θα επανενωθούν στο έργο, με την έναρξη των γυρισμάτων το φθινόπωρο του 2021. Ο Willem Dafoe ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να ενταχθεί στο καστ τον επόμενο μήνα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2021 στην Ουγγαρία και αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα Origo Studios της Βουδαπέστης.