fbpixel

Search icon
Search
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη νέα έκθεση του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Ζωγραφική. Όρια και Υπερβάσεις»
PEOPLE & MOMENTS

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη νέα έκθεση του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Ζωγραφική. Όρια και Υπερβάσεις»

Στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη


H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια σεμνή τελετή, εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και Υπερβάσεις», η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 90 χρόνων από τη γέννησή του, απουσία προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας, με εξαίρεση τις οικογένειες των κυρίων Βασίλη Θεοχαράκη και Κώστα Τσόκλη και τους συλλέκτες, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κυρίου Βασίλη Θεοχαράκη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμάμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, έναν διεθνή εικαστικό, έναν πολυσχιδή και τολμηρό πειραματιστή. 

Ο Κώστας Τσόκλης κονταροχτυπήθηκε με όλα τα εκφραστικά μέσα: με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, το assemblage, την performance, το φως και τον ήχο. Συνομίλησε, επηρεάστηκε, απέκλινε και συγκρούστηκε με πλήθος από διεθνή καλλιτεχνικά κινήματα, από τον μοντερνισμό ως τον νεορεαλισμό και από την άρτε πόβερα ως τον μινιμαλισμό. Δημιούργησε ένα έργο μεγάλης σημειολογικής πυκνότητας και συγκινησιακής έντασης, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, αμφισβητεί τον εαυτό του, ανακαθορίζεται, επανεφορμά. Ένα έργο που χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική φόρμα ως αποκρυστάλλωση στοχασμού, και αυτόν τον στοχασμό τον επανεγγράφει στο καλλιτεχνικό πεδίο με τη μορφή αισθητικών ιδεών. Ένα έργο ενορατικό, που εγκολπώνεται στοιχεία της μουσικής, της αρχαιολογίας, της τεχνολογίας, της επιστήμης προκειμένου να μιλήσει για την ανθρώπινη περιπέτεια, συμπυκνώνοντας, στο εσωτερικό του, πάθος κι επιθυμία, υπαρξιακή αγωνία κι εσωτερική ενατένιση. Ένα έργο κοινωνικό, ουμανιστικό, περιβαλλοντικά ευαίσθητο, που αναπροσδιορίζει τη σχέση τέχνης και φύσης, ενσωματώνοντας το τοπίο στο εικαστικό ιδιόλεκτο.»

271434.JPG
Βασίλης Θεοχαράκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κώστας Τσόκλης

Συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, κυρίου Φώτη Παπαθανασίου και του επιμελητή της έκθεσης και Διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος, κυρίου Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος επισήμανε: «Ο Κώστας Τσόκλης, πολύτροπος λειτουργός του πνεύματος και της τέχνης, ανήκει στους κορυφαίους εννοιολογικούς δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης μας και με το έργο του σηματοδοτεί την εδραίωση και την εξέλιξή της. Η βαθιά του ενόραση τον οδηγεί, από το 1955 έως σήμερα, στη μετατροπή του πραγματικού σε φανταστικό και του αόρατου σε ορατό, καθώς επιχειρεί αδιάκοπα να κατακτήσει μια προσωπική πλαστική έκφραση, γεμάτη από ποιητική ένταση και φιλοσοφική δύναμη. Τολμηρός και θαρραλέος, παλεύει με τις αξίες και τα όρια της ζωγραφικής για την ολοκλήρωση του πολυεπίπεδου έργου του, το οποίο καθρεφτίζει το οξυδερκές του πνεύμα.

271459.JPG
Μάγια Τσόκλη, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Ο Τσόκλης, στα ενενήντα του χρόνια, συναντά για μια ακόμη φορά τον αγέραστο εαυτό του στην εκατοστή εικοστή δεύτερη ατομική του έκθεση, στο ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, σε μια σύνοψη κορυφαίων του έργων, με τόση ομορφιά, που σχεδόν σου κόβεται η ανάσα, πείθοντάς μας ότι η τέχνη του είναι αδιαμφισβήτητα αχώριστη από τη ζωή του. Ο ίδιος εκφράζεται πάντα ελεύθερα, γιατί ελεύθερο είναι και το πνεύμα του. Ο ίδιος, εξάλλου, διαρκώς ανανεώνει την τέχνη του, την έκφραση των έργων του και αποκαλύπτει, με άμεσο και αληθινό τρόπο, τον οραματικό του κόσμο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, που μεγαλώνει τον κόσμο μας, αφού, με την καθαρότητά του, προσεγγίζει τον ιλιγγιώδη πόνο της ζωής και τις χαρές που την κάνουν να αξίζει.» Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχαριστήρια υπόκλιση του Κώστα Τσόκλη, ο οποίος προτίμησε να σιωπήσει, απολαμβάνοντας το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος με χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κυρίου Βασίλη Θεοχαράκη, και κείμενα του Τάκη Μαυρωτά, Διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, και της Χρυσάνθης Κουτσουράκη, Διευθύντριας του Δημοτικού Ιδρύματος-Μουσείου Κώστα Τσόκλη.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Βοηθός επιμελητή έκθεσης: Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη
Διάρκεια έκθεσης: 7 Σεπτεμβρίου – 8 Νοεμβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00 Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριος-Μάιος)

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Κώστας Τσόκλης
Φωτογραφία: Studio Panoulis