fbpixel

Search icon
Search
H owner της Ibo-Maraca, Έφη Βακάκη, ξετυλίγει την πορεία του brand της που ξεχωρίζει για τα καπέλα του με έμπνευση από το Εκουαδόρ
PEOPLE & MOMENTS

H owner της Ibo-Maraca, Έφη Βακάκη, ξετυλίγει την πορεία του brand της που ξεχωρίζει για τα καπέλα του με έμπνευση από το Εκουαδόρ

Με αφορμή το charity exhibition που διοργάνωσε πρόσφατα στο πλαίσιο των 10 χρόνων λειτουργίας της μάρκας


Η Έφη Βακάκη γιόρτασε τη 10η επέτειο του brand της, Ibo-Maraca, με μια εντυπωσιακή φιλανθρωπική έκθεση με τίτλο "Art Expression", τον περασμένο Μάιο. Έλαβε Privilege Beach House του Four Seasons Astir Palace και είχε στόχο την ενίσχυση της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Μέσα από αυτό το event η τέχνη και η μόδα συναντήθηκαν, ενώ εξαιρετικής σημασίας ήταν και ο σπουδαίος φιλανθρωπικός σκοπός του.

fireshot-capture-321-event-255-google-drive-drivegooglecom.png
Το setting στο event ήταν πραγματικά εντυπωσιακό

Μετά από αυτήν τη βραδιά που έγινε talk of the town, η owner της Ibo-Maraca, Έφη Βακάκη, μας μιλάει για την ξεχωριστή φιλοσοφία του brand της, την ιστορία που κουβαλούν τα καπέλα της, καθώς για τα σχέδια που έχει για το μέλλον...

Πώς προέκυψε η δημιουργία του brand σας, ποιες οι αρχικές φιλοδοξίες σας και πώς αυτές εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου;

Η δημιουργία του brand μας, Ibo-Maraca, είναι μια ιστορία αγάπης και πάθους για τα χειροποίητα καπέλα και την καλλιτεχνική έκφραση. Η ιδέα για την ίδρυση της μάρκας προήλθε από την προσωπική μου αγάπη για τα χειροποίητα καπέλα, και ιδιαίτερα τα γνήσια Panama από το Εκουαδόρ. Η συλλογή μου από καπέλα ήταν πάντα η πηγή της έμπνευσής μου, όμως παρατήρησα ότι έλειπε το στοιχείο του σχεδιασμού. Έτσι, μαζί με την κόρη μου Χριστίνα, το 2014, γεννήθηκε η ιδέα των ζωγραφισμένων στο χέρι καπέλων, δημιουργημένα από εξαιρετικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Η τεχνογνωσία αυτών των καλλιτεχνών, σε συνδυασμό με τις εμπνεύσεις μας από τα ταξίδια μας, προσδίδουν μια μοναδική διάσταση στα σχέδιά μας. 

zara-1-hX8C7.jpg
Τα καπέλα της Ibo-Maraca


Η αρχική φιλοδοξία μας ήταν να εξελίξουμε το καπέλο, να το μετατρέψουμε σε ένα πραγματικό έργο τέχνης και να ενσωματώσουμε το στοιχείο του σχεδιασμού. Θέλαμε να φέρουμε τη διαφορετικότητα και τη φαντασία στη μόδα. Μετά τα ζωγραφισμένα στο χέρι καπέλα, επεκταθήκαμε στις τσάντες από το Εκουαδόρ, φτιαγμένες και αυτές από toquilla straw, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στη συλλογή μας. Οι τσάντες αυτές ενσωματώνουν την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια και την τέχνη που χαρακτηρίζει τα καπέλα μας. Μετά, προχωρήσαμε στη δημιουργία της συλλογής silk resortwear, η οποία κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο Σουφλί, την καρδιά του μεταξιού στην Ελλάδα. Τα σχέδια στα υφάσματα είναι εμπνευσμένα από την ομάδα μας και συνδυάζουν την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με τη σύγχρονη αισθητική.

Οι φιλοδοξίες μας εξελίχθηκαν για να περιλάβουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη μόδα, διατηρώντας πάντα την έμφαση στην ποιότητα, την τέχνη και τη μοναδικότητα. Σήμερα, παραμένουμε αφοσιωμένοι στη δημιουργία μοναδικών αξεσουάρ και ενδυμάτων που αναδεικνύουν την ατομικότητα κάθε γυναίκας, ενώ παράλληλα στηρίζουμε την παραδοσιακή χειροτεχνία και τη βιωσιμότητα.

Τι ξεχωρίζει την Ibo-Maraca; 

Η Ibo-Maraca ξεχωρίζει για διάφορους λόγους, καθώς εστιάζουμε στην ποιότητα, την παράδοση και την αυθεντικότητα. Τα καπέλα μας κατασκευάζονται από toquilla straw, ένα παραδοσιακό υλικό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Carludovica palmata. Η κατασκευή αυτή αποτελεί μια παραδοσιακή τέχνη με καταγωγή από τον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Η ποιότητα των καπέλων μας εξαρτάται από την στεγανότητα, τη φινέτσα της ύφανσης και τον χρόνο που αφιερώνεται στην ύφανση κάθε καπέλου, η οποία γίνεται με το χέρι και συνήθως διαρκεί δύο με τέσσερις ημέρες.

Οι τσάντες μας κατασκευάζονται και αυτές από toquilla straw αλλά με διαφορετική πλέξη. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και αναπαράγει την ποιότητα και την ενέργεια του χεριού που το δημιούργησε. Κάθε προϊόν σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σύμφωνα με τις δικές μας προδιαγραφές και στιλ. Μετά την ύφανση, κάθε κομμάτι ζωγραφίζεται στο χέρι από Έλληνες καλλιτέχνες και τελειώνεται με μοναδικές λεπτομέρειες, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας όπως η υφαντική και το κέντημα και δέρμα.

zara-2-oLFx1.jpg
H ready-to-wear της Ibo-Maraca


Επιπλέον, η συλλογή silk resort wear κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο Σουφλί, την καρδιά του μεταξιού στην Ελλάδα. Αυτή η προσέγγιση μας διασφαλίζει ότι κάθε προϊόν είναι μοναδικό, με προσοχή στη λεπτομέρεια που απλά δεν μπορούν να ταιριάξουν τα είδη μαζικής παραγωγής. Το "Handmade" αντικατοπτρίζει επίσης την αφοσίωσή μας σε βιώσιμες πρακτικές, καθώς δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση φυσικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και υποστηρίζουμε παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Ενσαρκώνει την πεποίθησή μας όπου κάθε δημιουργία αφηγείται μια ιστορία τέχνης και φροντίδας. Αυτός ο συνδυασμός ποιότητας, παράδοσης και καλλιτεχνικής προσέγγισης καθιστά την Ibo-Maraca μοναδική στην αγορά.

Ποιο είναι το story πίσω από το όνομα "Ibo-Maraca";

Το όνομα "Ibo-Maraca" έχει μια ιδιαίτερη και προσωπική ιστορία. Η μάρκα μας πήρε το όνομά της από έναν αναγραμματισμό της πόλης Maracaibo της Βενεζουέλας, η οποία είναι η γενέτειρα μου. Το Maracaibo, με τον πλούσιο πολιτισμό, την εξωτική ομορφιά και τα χρώματά του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μου. Το όνομα "Ibo-Maraca" είναι μια απόδοση τιμής στις ρίζες μου και την αγάπη μου για τη χειροποίητη τέχνη. Με έμφαση στη βιωσιμότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία, η μάρκα μας συνδυάζει την κομψότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, δημιουργώντας μοναδικά προϊόντα που αντανακλούν την προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα κάθε γυναίκας.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;

Κάθε δημιουργία μας είναι ένα αποτέλεσμα της αγάπης μας για τη φυσική ομορφιά και τη δυναμική ενέργεια που αποπνέει η φύση. Τα ζωντανά χρώματα της φύσης, τα μοναδικά τοπία και οι εξωτικές περιοχές αποτελούν αστείρευτες πηγές έμπνευσης για εμάς. Επιπλέον, η τέχνη παίζει καθοριστικό ρόλο στις δημιουργίες μας. Εμπνεόμαστε από διάφορες μορφές τέχνης, είτε πρόκειται για παραδοσιακά χειροποίητα έργα είτε για σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Η αλληλεπίδραση με καλλιτέχνες και η παρατήρηση της δουλειάς τους μας βοηθούν να δημιουργούμε κομμάτια που συνδυάζουν τη μόδα με την τέχνη, προσφέροντας μοναδικά και εκλεπτυσμένα σχέδια. 

image00001.jpeg
Έφη Βακάκη


Τέλος, η έμπνευσή μας αντλείται από τις γυναίκες που φορούν τις δημιουργίες μας. Θέλουμε να τονίσουμε τη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα κάθε γυναίκας, προσφέροντας αξεσουάρ γεμάτα χρώμα και δημιουργικότητα, τα οποία αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά τους και τους δίνουν μια αίσθηση ξεχωριστού στιλ.

Τι θα ξεχωρίζατε ως highlight της μέχρι τώρα πορείας σας;

Ένα από τα μεγαλύτερα highlights της πορείας μας ήταν όταν ένα από τα καπέλα μας αγοράστηκε στο Saint-Tropezαπό τον Giancarlo Giammetti και το φόρεσε ο Valentino. Ήταν μια τεράστια τιμή για εμάς να δούμε έναν τόσο καταξιωμένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο καλλιτέχνη να επιλέγει και να φοράει ένα από τα δημιουργήματά μας. Αυτή η στιγμή δεν ήταν μόνο μια επιβεβαίωση της δουλειάς μας, αλλά και μια σημαντική ώθηση για την ομάδα μας να συνεχίσει να δημιουργεί με πάθος και αφοσίωση.

Μιλήστε μας για το πρόσφατο event σας που έγινε talk of the town. Τι είναι αυτό που θα θυμάστε;

Στις 27 Μαΐου, διοργανώσαμε ένα charity exhibition με τίτλο "Art Expression" στο Privilege Beach House του Four Seasons Astir Palace για την ενίσχυση της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», της οποίας πρόεδρος είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Αυτό το event αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουμε την τέχνη και τη μόδα, και να υποστηρίξουμε έναν σπουδαίο φιλανθρωπικό σκοπό. Ανάμεσα στα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν, ξεχώρισε μια σειρά από καπέλα που φιλοτέχνησε ο δημοφιλής Αμερικανός street artist Alec Monopoly.

zara-3-xkQY4.jpg
Στιγμιότυπα από το event


Στο πλευρό μας σε αυτήν την εκδήλωση ήταν και διάφοροι αξιόλογοι Έλληνες ζωγράφοι και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο γνωστός Animous Lynx, ο οποίος δημιούργησε σε καμβάδες παζλ με όλα τα prints των ρούχων μας που δημιουργήσαμε στα 10 χρόνια λειτουργίας μας. Θέλαμε να αναδείξουμε την τέχνη και τη ζωγραφική, και πιστεύω ότι το πετύχαμε με τον καλύτερο τρόπο.Η δυνατότητα να παρουσιάσουμε έργα που μπορούν να φορεθούν, φιλοτεχνημένα από τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες, ήταν πραγματικά μοναδική. Η υποστήριξη και η γενναιοδωρία των συμμετεχόντων ενίσχυσαν την προσπάθειά μας να προσφέρουμε στην κοινότητα και να προωθήσουμε την τέχνη.

zara-4.jpg


H επιτυχία της "Art Expression" μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την τέχνη με τη μόδα, και να στηρίζουμε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτό το event ήταν για εμάς μια απόδειξη της δύναμης της τέχνης να ενώνει και να εμπνέει, και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη όλων όσων συνέβαλαν στην επιτυχία του.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του brand;

Τα σχέδιά μας για το μέλλον του brand είναι εμπνευσμένα από την πεποίθησή μας στην αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αναγνώριση της Ibo-Maraca ως σύμβολο χειροποίητων αξεσουάρ υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, προσφέροντας νέα καινοτόμα designs που θα αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και την ατομικότητα κάθε γυναίκας. Θέλουμε να διατηρήσουμε την επικέντρωση στη χειροποίητη δεξιοτεχνία και τις παραδοσιακές τεχνικές, που δίνουν στα προϊόντα μας μια μοναδική αίσθηση και αξία. 

image00002.jpeg
Έφη Βακάκη


Επιπλέον, σχεδιάζουμε να εισάγουμε μια νέα spa collection, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολυτέλειας για τις πελάτισσές μας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε βιώσιμες πρακτικές σε όλη τη διαδικασία παραγωγής μας, χρησιμοποιώντας φυσικά και περιβαλλοντικά φιλικά υλικά. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την αναγνώριση της Ibo-Maraca ως πρωτοπόρου στη σύνθεση της αισθητικής με την αειφορία, δημιουργώντας κομμάτια που όχι μόνο αναδεικνύουν την κομψότητα και το στιλ, αλλά και συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.