fbpixel

Search icon
Search
Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο επίκεντρο των φετινών βραβείων Oscar
PEOPLE & MOMENTS

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο επίκεντρο των φετινών βραβείων Oscar

Τα ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα


Εν μέσω της μεγαλοπρέπειας και της λαμπρότητας των Oscar 2024, αρκετοί star του Hollywood θέλοντας να απευθύνουν κάλεσμα για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, κόσμησαν με κόκκινες καρφίτσες τα κοστούμια τους προωθώντας την καμπάνια “Artists4Ceasefire”. Μεταξύ των celebrities ήταν οι Billie Eilish, Finneas O'Connell, Ramy Youssef, Misan Harriman, Mark Ruffalo, Ava DuVernay, Eugene Lee Yang και Kaouther Ben Hania.

Με το περίγραμμα ενός χεριού γύρω από μια μαύρη καρδιά, οι καρφίτσες συμβολίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε 30.000 θανάτους στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023.

kentriki-fotoghrafia.png


«Καλούμε για άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητούμε ειρήνη και διαρκή δικαιοσύνη για τον λαό της Παλαιστίνης. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα. Ας σταματήσουμε να σκοτώνουμε παιδιά. Ας μην πάρουμε μέρος σε περισσότερους πολέμους», δήλωσε ο Ramy Youssef κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κόκκινο χαλί.

«Όσον αφορά στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ και τη Γάζα, είμαι συντετριμμένος για τον ανείπωτο πόνο και την απώλεια ζωών και αγαπημένων», έγραψε ο Mark Ruffalo σε ένα Instagram post στις 9 Οκτωβρίου. «Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει. Δεν έχω απαντήσεις προφανώς, αλλά αισθάνομαι ότι είναι απολύτως απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην κοινή ανθρώπινη ύπαρξη και πραγματικότητα».

Ο Jonathan Glazer, σκηνοθέτης του "The Zone of Interest", ενός ιστορικού δράματος που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και νικητής του Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εκμεταλλευόμενος την ομιλία του καταδίκασε τη βία στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγω για γενοκτονία.

«Όλες οι επιλογές μας γίνονται για να μας προβληματίζουν και να τις αντιμετωπίσουμε στο παρόν – όχι για να πούμε, "Κοιτάξτε τι έκαναν τότε", αλλά "κοιτάξτε τι κάνουμε τώρα"», είπε. «Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωπιά. Στο χειρότερο». «Αυτήν τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται να αφήσουν μία κατάσταση κατοχής, η οποία έχει οδηγήσει τόσους αθώους σε μάχη -τα θύματα τόσο της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ όσο και της επίθεσης στη Γάζα που εξελίσσεται τώρα, όλα τα θύματα της απανθρωπιάς- να βεβηλώσει το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή τους φύση… Πώς αντιστεκόμαστε;».


Καμπάνια "Artists4Ceasefire"

Οι κόκκινες καρφίτσες των celebrities προέρχονται από το “Artists4Ceasefire”, μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου που τάσσονται κατά της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Υποστηρίζουν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων και άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Περισσότεροι από 380 ηθοποιοί, κινηματογραφιστές και μουσικοί υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2023 επιστολή με την οποία καλούν τον πρόεδρο Biden και τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν τον μαινόμενο πόλεμο.

Μεταξύ των υπογραφόντων του Artists4Ceasefire περιλαμβάνονται και οι: Jennifer Lopez, Quinta Brunson, Jessica Chastain, Lauren Jauregui, Cate Blanchet, Kehlani, και Dua Lipa. Ωστόσο, οι κόκκινες καρφίτσες έχουν συνεχείς παρουσία σε εκδηλώσεις υψηλού κύρους όπως τα βραβεία Όσκαρ. Οι τραγουδίστριες Phoebe Bridgers, Lucy Dacus και Julien Baker (όλοι μέλη του συγκροτήματος Boygenius) εθεάθησαν να φορούν το σήμα στα πρόσφατα Grammys. Ακόμη, ο Tony Shalhoub και ο Ebon Moss-Bachrach το φόρεσαν στα βραβεία Grammy και Screen Actors Guild.