fbpixel

Search icon
Search
H καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική
WELLNESS

H καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική

Ανακαλύψτε πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα


Πάντα άκουγα ότι η πρωινή άσκηση είναι ιδανική, αλλά άλλοι λένε ότι η νυχτερινή προπόνηση τους ωφελεί περισσότερο. Είναι όντως η μία ώρα καλύτερη από την άλλη και γιατί; Ανεξάρτητα από το πότε γυμνάζεστε, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την τακτική κίνηση, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας, η ενδυνάμωση ή ακόμη και η βελτίωση της αντοχής σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να γυμνάζονται όταν ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά τους, οπότε συχνά δεν μπορούν να βοηθήσουν την ώρα της ημέρας που επιλέγουν να είναι δραστήριοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ώρα της ημέρας που επιλέγετε να γυμναστείτε μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας με διάφορους τρόπους. 

Δείτε πώς μπορείτε να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
shutterstock-2234383609.jpg

Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι όποτε μπορείτε

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα αυτό: Η καλύτερη ώρα για να γυμναστείτε είναι όποτε μπορείτε. Αν η μόνη ώρα της ημέρας που είστε διαθέσιμοι είναι πριν από τη δουλειά, τότε το πρωί είναι το καλύτερο. Ομοίως, αν μπορείτε να στριμώξετε μόνο 20' άσκησης στην ημέρα σας προς το βραδάκι, τότε αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, αν είστε το άτομο που έχει μόνο λίγο χρόνο το βράδυ, αλλά πιάνετε τον εαυτό σας να το κάνει skip, αναρωτηθείτε αν υπάρχει τρόπος να το εντάξετε στο πρωινό σας πρόγραμμα αντ' αυτού. Ίσως πέσετε για ύπνο 20' νωρίτερα και ξυπνήσετε 20' νωρίτερα, έτσι ώστε να μετατοπίσετε λίγο το πρόγραμμά σας. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους και φυσικής κατάστασης μακροπρόθεσμα. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα σας μπορεί να προσαρμοστεί σε τακτικά προγράμματα προπόνησης, οπότε αν γυμνάζεστε κάθε πρωί, πιθανότατα θα γίνετε πολύ καλύτεροι στο να το κάνετε τότε, και το ίδιο ισχύει και για τις νυχτερινές προπονήσεις.

Οφέλη της πρωινής προπόνησης

Μπορεί να σας βοηθήσει να καθιερώσετε μια ρουτίνα γυμναστικής. Ακριβώς επειδή αφήνουν λιγότερο περιθώριο για δικαιολογίες. Αν γυμνάζεστε πρωί-πρωί, δεν μπορείτε να το παραλείψετε το βράδυ επειδή συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις ας πούμε. 

Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τον κύκλο του ύπνου σας. Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η συνήθεια της πρωινής άσκησης μπορεί να μετατοπίσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, ώστε το σώμα σας να είναι φυσιολογικά σε μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί και πιο κουρασμένο το βράδυ, ώστε να κοιμάστε νωρίτερα και να μπορείτε να γυμνάζεστε ξανά το πρωί. Η πρωινή άσκηση φαίνεται επίσης να ενισχύει τον βαθύ ύπνο περισσότερο από ό,τι η βραδινή. 

shutterstock-2453759957.jpg

Οφέλη των απογευματινών και βραδινών προπονήσεων

Αρχικά, η σωματική σας απόδοση μπορεί να βελτιωθεί: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα -σωματικά μιλώντας- αργότερα μέσα στην ημέρα. Η μυϊκή δύναμη, η ευλυγισία, η απόδοση ισχύος και η αντοχή είναι όλες καλύτερες το βράδυ απ' ό,τι το πρωί. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γυμνάζονται τις βραδινές ώες χρειάζονται έως και 20% περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο σημείο εξάντλησης.

Το σώμα σας θερμαίνεται όσο προχωράει η μέρα. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία σας είναι πιο υψηλή αργότερα μέσα στην ημέρα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να μπουν πιο γρήγορα στον ρυθμό για απογευματινές και βραδινές προπονήσεις. Φυσικά, μην ξεχνάτε την προθέρμανση πάντα πριν. 

Οι ορμόνες είναι με το μέρος σας! Το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερες κατά τη διάρκεια των απογευματινών προπονήσεων από ό, τι κατά τη διάρκεια των πρωινών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης και των μυών.

Η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος.
Η γυμναστική είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το στρες, αλλά το βραδινό work-out μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εκτονωθείτε. Το κύμα ενδορφινών που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα «γλυκό βραδινό ποτό» που σας βοηθά να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο.

Μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τις κακές συνήθειες.
Αν έχετε κάποιες βραδινές ή νυχτερινές συνήθειες που θέλετε να αντικαταστήσετε - όπως το τσιμπολόγημα, το ποτό, το κάπνισμα ή το υπερβολικό tv binge-watching - επιτρέψτε στη γυμναστική να πάρει τη θέση τους!