fbpixel

Search icon
Search
H ισότητα των δύο φύλων προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια
PEOPLE & MOMENTS

H ισότητα των δύο φύλων προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια

Η εφιαλτική εκτίμηση που -δυστυχώς- επιβεβαιώνει όσα φοβόμασταν


Μάρτιος του 2023. Ο πλανήτης ετοιμάζεται για μία ξεχωριστή μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στα social media κυκλοφορούν πολλά quotes, το #femalepower είναι το hashtag των ημερών, ωστόσο, η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να μας... προσγειώσει απότομα. Η ζωή μας δεν είναι τόσο απλή και σίγουρα, δεν έχει αλλάξει τόσο, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Πρέπει να δοθούν ακόμη αρκετές μάχες, για να φτάσουν οι ανθρώπινες κοινωνίες στο επιθυμητό επίπεδο. Για να πάρουν όλες οι γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται, αυτό που πραγματικά αξίζουν. Ο Antonio Gutierrez έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η μάχη συνεχίζεται, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να κάνει μία εκτίμηση που -αν μη τι άλλο- σοκάρει.

Τελικά υπάρχει ισότητα;

Η σκληρή πραγματικότητα

shutterstock-1768715813.jpg

Σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιες για το σώμα τους, για τη ζωή τους. Στο Ιράν, καθημερινά βασανίζονται και θανατώνονται εκατοντάδες ψυχές και στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν αποφασίζουν στο όνομα άλλων, ενώ προφανώς το ίδιο ισχύει και για πολλές ακόμη χώρες. Ίσως μερικά χρόνια πριν, να θεωρούσαμε ότι φτάνοντας στο 2023, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ωστόσο, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας διαψεύσουν. Τώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Gutierrez έρχεται να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες και να δείξει σε όλους πως μάλλον η αλλαγή είναι μακριά.

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες, προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στο πλαίσιο της έναρξης των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).

Οι καταγγελίες του σοκάρουν, αλλά είναι αληθινές. Όταν σε πολλά σημεία αυτού του κόσμου, οι ισχυροί άνδρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φιμώσουν τις γυναίκες και να «σβήσουν» τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή. Σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση», πρόσθεσε ο Gutierrez σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν γυναίκες που δε δικαιούνται να έχουν φωνή, δε δικαιούνται να μιλούν, να τοποθετούνται, να απαιτούν. Ο πλανήτης κοιτάζει μπροστά ή κάνει βήματα προς τα πίσω τελικά;

Η οργή να γίνει δύναμη

shutterstock-700077655.jpg

Σε πολλά σημεία του πλανήτη, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ισχυρές γυναίκες σε πολύ-πολύ σημαντικές θέσεις, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους, ωστόσο, ορισμένοι επιμένουν να κλείνουν τα μάτια τους, μένοντας... πιστοί σε μία δική τους ιδεολογία. «Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία. Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: Ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του κι αυτή είναι όλη η ουσία. Η αλλαγή μπορεί να έρθει, αν είμαστε όλοι ενωμένοι. Αν υπάρχει μία ενιαία, ισχυρή φωνή. Η φωνή είναι δύναμη κι όσο αυτή υπάρχει, θα συνεχίσει μαζί να υπάρχει και η ελπίδα.

Όλη αυτή η συσσωρευμένη οργή, πρέπει να οδηγήσει σε κάτι καλό. Πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη. Τα social media είναι ένα τεράστιο και πολύ χρήσιμο εργαλείο και μέσα από αυτά, μπορούν να μεταφερθούν πολύ σημαντικά μηνύματα. Η αλήθεια δεν σταματάει να υφίσταται, απλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρεβλώνεται συνειδητά. Εδώ -όμως- μπαίνουν στην εξίσωση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που λειτουργούν ως εργαλείο στα χέρια όλων. Ο Antonio Gutierrez δεν είπε κάτι που δε γνωρίζαμε, απλά, επιβεβαίωσε όσα δε θέλαμε να πιστέψουμε. Για μία ακόμη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν συνοδεύεται από θετικά μηνύματα, αλλά έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας με φόντο την αλλαγή, συνεχίζεται. Είναι σκληρός, είναι δύσκολος, αλλά συνεχίζεται.