fbpixel

Search icon
Search
H Ισμήνη Παπαβλασοπούλου μιλάει για τη συνεργασία της με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, τη ζωή της μεταξύ Ελλάδας & Αμερικής και τον νέο της ρόλο στην κριτική επιτροπή του GNTM
MAGAZINE

H Ισμήνη Παπαβλασοπούλου μιλάει για τη συνεργασία της με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, τη ζωή της μεταξύ Ελλάδας & Αμερικής και τον νέο της ρόλο στην κριτική επιτροπή του GNTM

Διανύει τις αποστάσεις στη ζωή της με τα πόδια της να πατούν γερά στη γη και το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα


Αν και τα τελευταία χρόνια κάνει αληθινά διεθνή καριέρα, ενώ ζει μόνιμα στην Αμερική εδώ και μια εξαετία, αποφάσισε να πατήσει ένα προσωρινό pause στη ζωή της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για ν’ αναλάβει τον ρόλο του τέταρτου κριτή στο ελληνικό ριάλιτι μόδας και να συστηθεί και στο κοινό της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας -εν μέρει- ποια είναι αυτή η νέα, κομψή και ήρεμη παρουσία στις οθόνες μας.

On camera

cover-VywJy.jpg
Βελούδινο κoστούμι Karl Lagerfeld, Thisisplay.gr | Κορσές Elegance 

Η Ισμήνη, λοιπόν, αν και είχε κάνει μια cameo appearance στο GNTM επί εποχής ΑΝΤ1, στο ξεκίνημα της καριέρας της ως μοντέλου, υπολογίζει αυτήν ως την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, στην οποία, όπως τονίζει αστειευόμενη, «λέω πάνω από δύο λέξεις»! Η πρόταση έγινε ενώ βρισκόταν στο Λος Άντζελες. Οι πρώτες τηλεφωνικές κουβέντες την οδήγησαν πίσω στην Ελλάδα για την audition και στην απόφαση να την αποδεχτεί. «Βρήκα ενδιαφέρουσα και τιμητική την πρόταση. Το GNTM είναι ένα show που προσφέρει ευκαιρίες σε νέα παιδιά, τα οποία θέλουν ν’ ασχοληθούν με το modeling ή έστω να δοκιμάσουν τον χώρο και να το δουν ως μια εμπειρία ζωής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, όπου θέλουμε να περνάμε καλά, κάνοντας αυτό που αγαπάμε, τη μόδα».

Υπηρετεί άψογα τον ρόλο της ως μοντέλου-κριτή, μεταφέροντας στα παιδιά όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί μέσα από τις εμπειρίες της 18χρονης πορείας της, εντούτοις μπορεί να δείχνει κάπως απόμακρη, αν και ιδιαίτερα ευγενική. «Θέλω να είμαι ειλικρινής με τα παιδιά και ίσως αυτό κάποιες φορές να δείχνει “αυστηρό”. Είναι ένας πραγματικά δύσκολος χώρος και δεν είναι για όλους. Δε θεωρώ ότι είμαι περισσότερο αυστηρή μαζί τους απ’ ό,τι είμαι με τον εαυτό μου. Έχω μάθει να θέτω υψηλούς στόχους, κι αυτό ίσως μεταφράζεται κάποιες φορές σε αυστηρότητα».

y4a0110.jpg
Φόρεμα Balmain, Grigio

Η ίδια έχει ξεχωρίσει κάποιους συμμετέχοντες που μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά μέσα από μια ευρεία γκάμα επιλογών, αφού το modeling έχει πολλές πτυχές -αυτό σημαίνει φωτογραφίσεις, διαφημιστικά, fashion shows, e-commerce κ.λπ.-, χωρίς να μου αποκαλύπτει, ωστόσο, ονόματα. «Κάποιοι μου θύμισαν και στοιχεία δικά μου στο ξεκίνημα της καριέρας μου: παρόμοιες ανησυχίες κι “εμπόδια” που έβαζα στον εαυτό μου, μέχρι να νιώσω άνετη με αυτό που είμαι και πρεσβεύω ως Ισμήνη», τονίζει.

Ξαφνικά, γίνεται το νέο πρόσωπο που λατρεύουν να σχολιάζουν εκπομπές και sites, με τη δημοσιότητα να φέρνει στη ζωή της τόσο αρνητικά όσο και θετικά συναισθήματα. Παρόλο που αποδέχεται το γεγονός ότι δεν μπορεί να αρέσει σε όλους, εντούτοις απεχθάνεται τον αρνητισμό και την κακία, που εκφράζεται διάχυτη -και χωρίς εξήγηση συχνά- από τα social media. «Άνθρωποι που είναι “κολλημένοι” σ’ έναν τρόπο σκέψης δε μου ταιριάζουν. Και όσους περνούν τις ώρες τους κρίνοντας και μεταφέροντας μόνο αρνητικότητα -κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία μιας πλατφόρμας, γιατί δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν- δεν τους παίρνω στα σοβαρά. Προτιμώ να κρατώ την αγάπη που παίρνω από τους πολλούς, αυτούς που αγκαλιάζουν μια νέα ματιά κι ένα νέο πρόσωπο κι έχουν την υπομονή να δουν τι έχει να πει. Positivity beats all».

It’s a model’s world

y4a0020.jpg
Μπλούζα και φούστα Sportmax, Max Mara Boutique | Καλσόν, Elegance

Προς το παρόν, η ζωή της στην Αμερική βρίσκεται “on pause”. Μια καθημερινότητα στο Λος Άντζελες πολύ όμορφη, όπως παραδέχεται, με πολύ καλούς φίλους, πολύωρη ενασχόληση με τα ζώα, που είναι ένα από τα πάθη της, -το άλλο είναι τα γλυκά!- και τον εθελοντισμό. Ανάμεσα σε ορειβασία/πεζοπορία, γιόγκα -«είμαι άνθρωπος που νιώθει πολύ, οπότε είναι σημαντικό να έρχομαι στο κέντρο μου μέσα από τη yoga, την αναπνοή, τη φύση και το ένστικτό μου»-, ζίου ζίτσου, μόντελινγκ αλλά και δικά της projects -styling και art direction-, προσπαθεί να ικανοποιήσει τη δημιουργική και ανήσυχη φύση της.

Η σχέση της με το μόντελινγκ ξεκινάει από μικρή ηλικία, καθώς γονείς και στενός κύκλος ασχολούνταν με το γυναικείο ένδυμα. «Πάντα στο σπίτι είχαμε ξένα και ελληνικά περιοδικά μόδας και videos με défilé. H μαμά μου υπήρξε μοντέλο όταν ήταν πολύ νέα, όποτε θεωρώ ότι πέρασε κι αυτό στο υποσυνείδητό μου». Έχει φωτογραφηθεί για διεθνείς κι εγχώριους τίτλους περιοδικών, έχει κάνει καμπάνιες, όπως για τη Wrangler, περπάτησε σε catwalks σε Μιλάνο, Παρίσι, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ, και πάντα αυτό που τη γοητεύει στον χώρο είναι «η ομορφιά και η δημιουργικότητα που έρχονται από μια φωτογράφιση ή ένα fashion show. Η ικανότητα να εκφράζεις συναισθήματα μέσα από την κίνηση, να μπαίνεις σε ρόλους. Να μπορείς να πεις μια ιστορία μέσα από τις εικόνες σου, να πειραματίζεσαι με νέα looks. Τα ταξίδια…» Η ίδια αναγκάστηκε να ωριμάσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες κοπέλες της ηλικίας της, καθώς «στη δουλειά σε αντιμετωπίζουν ως επαγγελματία, άσχετα απ’ την ηλικία σου. Επίσης, είναι τα ταξίδια, το ότι μένεις μόνη σου και χειρίζεσαι τα οικονομικά σου ενώ πρέπει να μάθεις το φορολογικό και νομοθετικό σύστημα κάθε χώρας. Δε σε βοηθάει κανείς με αυτά», εξομολογείται για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και προσθέτει: «Τα μοντέλα πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις γρήγορα. Όταν πας στο εξωτερικό, από την πρώτη κιόλας μέρα, πρέπει να μπορείς να αντεπεξέλθεις στο φορτωμένο πρόγραμμα με αμέτρητα castings και μετακινήσεις με τα ΜΜΜ και να δουλεύεις ευχάριστα κι εύκολα με νέα πρόσωπα, σχεδόν καθημερινά, στη συγκατοίκηση με άγνωστα πρόσωπα, που κάθε μήνα μπορεί ν’ αλλάζουν, αλλά και στις διαφορές κάθε κουλτούρας, όπως ο τρόπος έκφρασης και το χιούμορ, που εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί. Ακόμη, και σε μια νέα γλώσσα, που πολλές φορές πρέπει να μάθεις, γιατί δεν μιλάνε παντού αγγλικά»...

Αναρωτιέμαι τι την κάνει περήφανη, κι εκείνη επιλέγει να σταθεί σε κάποιες στιγμές της, παραδεχόμενη ότι έχει σταθεί και τυχερή, καθώς κατάφερε να μπει σε μεγάλα castings σχεδιαστών, όταν ο ανταγωνισμός ήταν πραγματικά μεγάλος. «Η όλη πορεία με κάνει περήφανη: το ότι έφυγα σε μικρή ηλικία και δούλεψα σε πολλές αγορές, κίνησα το ενδιαφέρον σε μεγάλους οίκους και brands, μπαίνοντας στα πολυπόθητα κάστινγκ τους και κερδίζοντας σημαντικές options, που κάποιες μεταφράστηκαν σε δουλειές, οι συνεργασίες με Sephora, Yves Rocher, Gap, Top Shop, M. Martin Margiela, J. Paul Gaultier, Vogue, Elle, Lululemon κ.ά.»

Αναπολώντας προηγούμενα χρόνια, μια εικόνα ανακαλεί έντονα στη μνήμη της, από μια όμορφη αίθουσα ενός νεοκλασικού στο Παρίσι, σ’ ένα μεγάλο casting… «Ένα δωμάτιο γεμάτο πανέμορφα μοντέλα να περιμένουμε ώρες. Σε μια στιγμή, περνάει από μπροστά μας μια από τις βοηθούς της casting director, κρατώντας έναν πίνακα με καρφιτσωμένες τις κάρτες απ’ όλα τα κορίτσια που είχαν ήδη επιλέξει πριν ακόμη ξεκινήσει το casting. Και μας λένε ότι έχουν να καλύψουν δύο θέσεις για να συμπληρωθεί το show. Τα 30 μοντέλα που ήμασταν εκεί μας επέλεξαν από εκατοντάδες άλλα».

Personal Matters

y4a9575.jpg
Βελούδινο κοστούμι Etro, Intervista | Γόβες Casadei, Kalogirou

Η Ισμήνη λατρεύει τα ταξίδια, κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκε με το modeling. Κάποτε, όταν ταξίδευε συχνά στο Σίδνεϊ, σκέφτηκε σοβαρά να μετακομίσει μόνιμα εκεί, αλλά την είχε ήδη κερδίσει η Νέα Υόρκη. Μπορεί ν’ αγαπάει ιδιαίτερα την Ιταλία, η αγαπημένη της πόλη, όμως, παραμένει το Σίδνεϊ, για την υπέροχη φύση, τη ζωή στη μεγαλούπολη, την πολύπλευρη κουζίνα και τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους του.

Κι ενώ μου καταρρίπτει τον μύθο ότι τα μοντέλα δεν τρώνε, η ίδια δε δηλώνει vegan, αλλά πολύ κοντά στη φιλοσοφία αυτή. «Στο Λος Άντζελες είναι πιο εύκολο να κρατήσω τη vegan διατροφή καθημερινά. Το veganism είναι τρόπος ζωής και κουλτούρα. Γνωρίζω για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών στο περιβάλλον και τα ζώα και γι’ αυτό σταμάτησα την κρεατοφαγία πριν από 12 χρόνια. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για όσα συμβαίνουν σε αυτές τις βιομηχανίες και να τα κοινοποιώ, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσω και άλλους», υπογραμμίζει για τη στάση της απέναντι στην ίδια τη ζωή, ενώ μου δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή της σε τρία πράγματα: τη λογοκρισία, την ανισότητα και τη χειραγώγηση.

Όσον αφορά στη συντροφική ζωή, μ’ εκπλήσσει, καθώς δεν τη θεωρεί μια συνεχή ανάγκη της και το αποδεικνύει περνώντας μεγάλες φάσεις της ζωής της single. «Για να πάρω τον χρόνο να βρω τα πατήματά μου και να δω τι είναι αυτό που πραγματικά θέλω», μου εξηγεί και προσθέτει: «O έρωτας είναι ένα υπέροχο πράγμα, που εύχομαι σε όλους να το ζήσουν. Εγώ πάντως είμαι πιο old-fashioned, romantic τύπος».

Ο μοναδικός της φόβος είναι να νιώσει ότι δεν είναι αρκετά ικανή και παραγωγική, ενώ συναντιέται με την ευτυχία όταν νιώθει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. «Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ ισχυρό “όπλο” για τη ζωή», παραδέχεται. Κι επειδή από την αρχή της συζήτησής μας αναφέρεται σε υψηλούς στόχους, αφήνω για το τέλος να μου εκμυστηρευτεί ένα καλά φυλαγμένο μυστικό της: «Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ένα καταφύγιο ζώων κάποια στιγμή και κάποιο κέντρο πολιτιστικού χαρακτήρα. Ίσως κι έναν συνδυασμό των δύο…»

EYXAΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ MODA BAGNO CONCEPT STORE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ

Credits

Κεντρική Φωτογραφία: Πλεκτή μπλούζα, Falconeri | Μπότες Gia χ Pemille, Kalogirou

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ (THISISNOTANOTHERAGENCY)

STYLING ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ

ΗΑΙR & MAKE UP ΜΑΡΙΤΑ ΘΩΜΑ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021