fbpixel

Search icon
Search
Η Ελληνοαμερικανίδα Arianna Huffington αποκαλύπτει γιατί χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον ύπνο
MAGAZINE

Η Ελληνοαμερικανίδα Arianna Huffington αποκαλύπτει γιατί χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον ύπνο

Η διάσημη και καταξιωμένη entrepreneur, συγγραφέας, γκουρού ευζωίας και μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον πλανήτη μιλάει αποκλειστικά στο GLOW 


Tο όνοµά της έχει συµπεριληφθεί στις λίστες των περιοδικών Time µε τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσµο και Forbes µε τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον χώρο των media. Ενώ είχε κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας µε την Huffington Post, της οποίας υπήρξε ιδρύτρια κι εκδότρια, ένα επικίνδυνο για την υγεία της ατύχηµα, που προκλήθηκε λόγω σωµατικής κατάρρευσής της από υπερκόπωση κι έλλειψη ύπνου το 2007, την οδήγησε στην αναζήτηση ενός νέου ορισµού για την επιτυχία.

Γράψατε το βιβλίο «Η Επανάσταση του ύπνου» το 2016. Το ζήτηµα που θίγετε στις σελίδες του εξακολουθεί ν’ αποτελεί µία βασική πηγή ανησυχίας και προβληµατισµού στις σύγχρονες κοινωνίες. Παρατηρείτε να συνέβησαν κάποιες αλλαγές µέσα σε αυτά τα τρία χρόνια; 

Υπήρξαν τεράστιες αλλαγές. Όταν έγραψα το βιβλίο ήταν σπάνιο να βλέπεις ένα κείµενο για τον ύπνο εκτός των lifestyle σελίδων. Τώρα είναι πολύ πιθανό να το δούµε σ’ ενότητες, όπως τα σπορ και η επιχειρηµατικότητα. Οι επαγγελµατικές αθλητικές οµάδες προσλαµβάνουν ειδικούς ύπνου και η ελίτ των αθλητών µιλά για το πόσο σηµαντικός είναι ο ύπνος στην εκπαίδευσή τους. Ακόµη, οι διευθύνοντες σύµβουλοι και οι επιχειρηµατίες είναι λιγότερο πιθανό να καυχηθούν για το πόσο λίγες ώρες κοιµούνται.

Υπάρχει πολύ µεγαλύτερη συνειδητοποίηση τώρα για το πόσο ζωτικός είναι ο ύπνος και οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν κοιµούνται αρκετά. Η επόµενη φάση της επανάστασης του ύπνου είναι να κινηθούµε από την ευαισθητοποίηση στη δράση -δίνοντας στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να φτάσουν πραγµατικά τις ώρες του ύπνου που ξέρουν ότι πρέπει να έχουν.

arianna.jpg

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο εξαρχής και να προσπαθήσετε να φέρετε µία επανάσταση στον ύπνο και την ξεκούραση;

Η ιδέα για την «Επανάσταση του ύπνου» προήλθε από το προηγούµενο βιβλίο µου, «∆ες τη ζωή αλλιώς» («Thrive», 2014), το οποίο αφορούσε στο πώς να φέρουµε περισσότερη ευεξία, σοφία, δέος και προσφορά στη ζωή µας. Και ο ύπνος είναι ένα µεγάλο µέρος αυτής της διαδικασίας. Και καθώς τριγυρνούσα στον κόσµο µιλώντας για το βιβλίο, ο ύπνος ήταν το θέµα που όλοι ήθελαν να συζητήσουν. Οπουδήποτε κι αν πήγαινα, άκουγα σε παρόµοιες εκδοχές τα λόγια που είπε µια νέα γυναίκα στο Σαν Φρανσίσκο, µετά από µια ανάγνωση: «∆ε θυµάµαι καν την τελευταία φορά που δεν ήµουν κουρασµένη». Έτσι, συνειδητοποίησα ότι ο ρόλος του ύπνου στη ζωή µας -και το πώς να κοιµόµαστε περισσότερο- χρειαζόταν µια πληρέστερη διερεύνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας, ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό πράγµα που ανακαλύψατε; 

Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγµατα που ανακάλυψα είναι το πόσο απίστευτα ενεργός είναι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σκεφτόµαστε αυτό ως µια περίοδο ξεκούρασης -και είναι για ένα µεγάλο µέρος του σώµατος, αλλά όχι για τον εγκέφαλο, ο οποίος βρίσκεται σ’ έντονη δραστηριότητα κατά τον ύπνο. Κάνει ζωτικές λειτουργίες, όπως την ενοποίηση των µνηµών και την εκκαθάριση τοξικών άχρηστων πρωτεϊνών (το είδος που σχετίζεται µε το Αλτσχάιµερ). Ένας επιστήµονας που παραθέτω στο βιβλίο περιγράφει ότι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου ενεργεί «σαν ένα πλυντήριο πιάτων».

Μετά το burnout που βιώσατε, ποιες αλλαγές υιοθετήσατε στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες σας βοήθησαν να παραµείνετε υγιής και παραγωγική; 

Άρχισα να διαλογίζοµαι πιο τακτικά. Aνανέωσα την... αποξενωµένη σχέση µου µε τον ύπνο και έγινα σκοπίµως πιο µεθοδική στο να «χτίζω» εγκαίρως, ώστε να µπορώ να αποσυνδέοµαι και να «επαναφορτίζω».

Πόσο συχνά ασκείστε; 

Συνήθως κάθε µέρα. Θα κάνω λίγη γιόγκα και στατικό ποδήλατο σε σταθερή βάση κι, επίσης, περπατάω πολύ.

Αλήθεια, ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αϋπνία και τις διαταραχές του ύπνου; 

Μία από τις αγαπηµένες µου συµβουλές είναι να εξοβελίσουµε το κινητό τηλέφωνο από το υπνοδωµάτιό µας το βράδυ. Τα τηλέφωνά µας είναι «αποθήκες» όλων όσων πρέπει να κρατήσουµε µακριά µας για να µπορέσουµε να κοιµηθούµε -οι λίστες υποχρεώσεων, τα inboxes µας, οι απαιτήσεις του κόσµου. Το να βάζουµε το τηλέφωνό µας έξω από το υπνοδωµάτιό µας, ως µέρος της τελετής µας για ύπνο, κάνει πιο πιθανό το γεγονός να ξυπνήσουµε πλήρως «φορτισµένοι», όπως το κινητό µας. Ένας άλλος είναι να επιλέξουµε ρούχα ύπνου που δε φοράµε και στο γυµναστήριο -σκεφτείτε το µεικτό µήνυµα που αυτό στέλνει στο µυαλό µας! Επίσης, δοκιµάστε να κόψετε την καφεΐνη γύρω στις 14.00, κάτι που συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί. Λόγω του χρόνου που παραµένει στο σώµα µας, το να πάρουµε καφεΐνη µετά από αυτήν την ώρα µπορεί να επηρεάσει τον ύπνο µας.

Είστε η ιδρύτρια της Huffington Post, συγγραφέας 15 βιβλίων και CEO της Thrive Global. Ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας σας; 

Να προσέχω ώστε να αποσυνδέοµαι και να επαναφορτίζω, κάτι που έµαθα µετά την κατάρρευσή µου από υπερκόπωση. Η επιστήµη είναι σαφής για τον τρόπο που ιεραρχούµε την ευεξία µας και ότι πράγµατι αυτό µας κάνει να είµαστε πιο παραγωγικοί. Επίσης, έχω µάθει πολλά µε την πάροδο των ετών για την ανθεκτικότητα. Όλοι θέλουµε να είµαστε ανθεκτικοί, αλλά η ανθεκτικότητα δεν είναι σταθερή -είναι µια ικανότητα που µπορούµε να καλλιεργούµε. Και, φυσικά, θα έλεγα επίσης, φροντίζοντας να ορίσω την επιτυχία για τον εαυτό µου, αντί να συµφωνώ µε τον συµβατικό ορισµό.

Ειλικρινά, πιστεύετε ότι θα σηµειώνατε την ίδια επιτυχία µε την Huffington Post, αν δεν ακολουθούσατε τα εξαντλητικά ωράρια που σας οδήγησαν σε κατάρρευση; 

Ακούω πολύ συχνά αυτήν την ερώτηση και µπορώ να πω κατηγορηµατικά πως ναι, αν είχα κοιµηθεί και είχα δώσει προτεραιότητα στην ευεξία µου τότε, όπως κάνω τώρα, όχι µόνο θα είχα πετύχει όσα έχω επιτύχει, αλλά θα το έκανα µε περισσότερη χαρά και λιγότερο κόστος για την υγεία µου. Πιστέψτε µε, έχω βιώσει τη ζωή -και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις- και µε τους δύο τρόπους και ο ένας είναι σίγουρα πιο παραγωγικός από τον άλλο.

Γεννηθήκατε και µεγαλώσατε στην Αθήνα. Ποια ελληνικά στοιχεία έχετε στην προσωπικότητά σας; 

Σίγουρα την προφορά µου! Αλλά το χαρακτηριστικό που µε βοήθησε περισσότερο ήταν η ελληνική αγάπη για σύνδεση µε άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει µία τόσο βαθιά ανθρώπινη κουλτούρα και µου αρέσει ο τρόπος µε τον οποίο ενηµερώνεται ακόµα από την ιδέα των αρχαίων φιλοσόφων για το τι σηµαίνει να ζεις µια καλή ζωή και να είσαι «παρών» στη στιγµή. Αυτό είναι ένα πολύτιµο χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από το πού θα σε πάει η ζωή.

Τι απολαµβάνετε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; 

Να περνάω χρόνο µε τους φίλους και την οικογένεια, ειδικά µε την αδελφή και τις δύο κόρες µου. Και όπως οι περισσότεροι Έλληνες, ν’ απολαµβάνω το φαγητό.

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στα πρώτα βήµατα της καριέρας σας, τι θα κάνατε διαφορετικά; 

Θα αντιστεκόµουν στην ψευδαίσθηση ότι η εξάντληση είναι το απαραίτητο τίµηµα που πρέπει να πληρώσουµε για την επιτυχία. Όπως και πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν κάτι, σκέφτηκα ότι προχωρούσα στην καριέρα µου γιατί ήµουν πρόθυµη να «κάψω» τον εαυτό µου. Στην πραγµατικότητα, η εξέλιξη της καριέρας συνέβη παρά τo γεγονός ότι οδήγησα τον εαυτό µου στην κατάρρευση, όχι εξαιτίας αυτού.

Τέλος, ποια είναι η καλύτερη συµβουλή που σας έχουν δώσει; 

Είναι από τη µητέρα µου: να θυµάµαι ότι η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας, αλλά ένα βήµα προς την επιτυχία.

book.jpg

Info: Τα βιβλία «Η επανάσταση του ύπνου» και «∆ες τη ζωή αλλιώς» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ∆ιόπτρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 154 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019