fbpixel

Search icon
Search
Η δημιουργία Χολιγουντιανών κινηματογραφικών studios στη Θεσσαλονίκη είναι πια γεγονός
CITY VIBES

Η δημιουργία Χολιγουντιανών κινηματογραφικών studios στη Θεσσαλονίκη είναι πια γεγονός

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ίδρυση της Nu Boyana Hellenic


Στην επισημοποίηση των νέων χολυγουντιανών προδιαγραφών film studios, προχώρησαν σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο CEO της Nu Boyana, Yariv Lerner, ο CEO της York Films και σημαντικός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά στην Αμερική, John Kalafatis, και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας, Πάνος Κουάνης, κατά τη διάρκεια του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας. Η NU Boyana Hellenic έχει ιδρυθεί και η πόλη μας, είναι έτοιμη να φιλοξενήσει γυρίσματα σημαντικών ταινιών.

Καλεσμένοι ήταν άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος, πολιτικοί και όλοι εκείνοι που για πολύ καιρό μόχθησαν έτσι ώστε αυτό το όραμα να φτάσει από τα λόγια στις πράξεις. Πρώτος τον λόγο πήρε, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής καθώς με αυτή την τεράστια επένδυση, η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας θα επωφεληθεί σε πολλούς τομείς.

credits-basilhs-berberidhs1.jpg
Yariv Lerner, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Ελίζ Ζαλαντό, John Kalafatis

Παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εμφανώς ενθουσιασμένος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, μετά από σκληρή δουλειά δύο ετών και από πολλά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουμε. Σας παρουσιάζουμε το όραμα μας. Έφτασε η στιγμή η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα μεγάλο οπτικοακουστικό κέντρο για την Ευρώπη, με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές». Σημαντικό ρόλο στην διεκπεραίωση του έργου, είχε φυσικά ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας, Πάνος Κουάνης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δούλεψε σκληρά για να ολοκληρωθεί αυτό το επίτευγμα.

Φυσικά, από τη σημαντική αυτή ημέρα δε θα μπορούσε να λείπει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, οποίος τόνισε: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένας χώρος που προβάλλουμε ταινίες αλλά προετοιμάζουμε το έδαφος και για τις ταινίες του μέλλοντος. Τα επόμενα χρόνια θα πάμε μαζί για να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά και για την Ελλάδα.»

mt-1161606-synenteyksh-typoy-ekome-08-11-2019.jpg
Yariv Lerner, John Kalafatis, Πάνος Κουάνης, Απόστολος Τζιτζικώστας
Από την άλλη ο CEO της York Films, John Kalafatis, δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ την πολιτεία για τη στήριξή της σε όλα τα επίπεδα για το εγχείρημα αυτό. Εκτιμώ ότι αυτό που θα δημιουργηθεί στην πόλη θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι προφανές πως θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία, ξεκινώντας από τη διαφήμιση της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό μέσα από τις ταινίες. Ακόμη, πολλά νέα άτομα, θα έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν και να γίνουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Αργότερα, θα γίνει γνωστός και ο τρόπος εκπαίδευσης του προσωπικού που θα εργαστεί για την NU Boyana. Χαίρομαι που είμαστε εδώ και χαίρομαι για όλα αυτά που κάνουμε». Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Yariv Lerner, CEO της NU Boyana, που ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτού του μεγαλόπνοου πλάνου, τονίζοντας πως για το εγχείρημα αυτό θα εργαστούν πολλοί άνθρωποι, γιατί μία ταινία δεν αποτελείται μόνο από τους λαμπερούς αστέρες που βλέπουμε στις οθόνες μας.

Η NU Boyana, στεγάζεται στη Βουλγαρία και μετράει πολλές επιτυχημένες παραγωγές στο ιστορικό της. Μεγάλοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν μεταβεί στα Βαλκάνια για να γυρίσουν εκεί φιλμ τεράστιου βεληνεκούς, τα οποία απολαμβάνουμε όλοι εμείς στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ενδεικτικά μερικά από τα διάσημα φιλμ που γυρίστηκαν στα στούντιο στη Σόφια είναι τα: "Loving Pablo", "Το Λονδίνο Έπεσε" , "Hunter Killer" και πάρα πολλά ακόμη.
motionteam-credits-basilhs-berberidhs.jpg
Yariv Lerner, John Kalafatis, Πάνος Κουής, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερρακάκης

Η παραγωγή ταινιών θα ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2020, με τα 8 πρώτα κινηματογραφικά φιλμ υψηλών προδιαγραφών να έχουν προγραμματιστεί, έχοντας όμως ως στόχο τα 13, ένας αριθμός που δεν υπήρξε πότε στην Ελλάδα. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στα στούντιο θα υπάρχει η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης και τηλεοπτικών παραγωγών, όπως επίσης θα διατίθενται και σε άλλες εταιρίες παραγωγής αν επιθυμούν να γυρίσουν ταινίες στη χώρα μας. Ο ακριβής χώρος στέγασης των στούντιο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, όμως οι ίδιοι ανακοίνωσαν πως θα βρίσκεται περιφερειακά της Θέρμης και θα καλύπτουν περίπου 25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η δημιουργία των κινηματογραφικών στούντιο είναι πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, αφού η χώρα αποτελεί ειδυλλιακό τοπίο για μαγνητοσκόπηση λόγω του ήλιου και του κλίματος που διαθέτει. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί η τόνωση που θα υπάρξει στην οικονομία της πόλης, καθώς εκτός από τις πολλές θέσεις εργασίες που θα ανοίξουν, θα γίνει πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο!

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο σχετικά με τις ταινίες που γυρίζονται στα αντίστοιχα στούντιο της εταιρίας στη Βουλγαρία. 

Φωτογραφίες Συνέντευξης Τύπου: Motion Team, Βασίλης Βερβερίδης

Κεντρική Φωτογραφία: Shutterstock