fbpixel

Search icon
Search
H ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη στην The Blender Gallery θίγει τη σύνδεση, την οικειότητα στη σχέση μητέρας-παιδιού
MAGAZINE

H ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη στην The Blender Gallery θίγει τη σύνδεση, την οικειότητα στη σχέση μητέρας-παιδιού

Τα βιομηχανικά υλικά «ντύνονται» με τη διεθνή, σιωπηλή αλλά τόσο ισχυρή γλώσσα της Τέχνης


Η δημιουργικότητα της Μαρίας Φραγκουδάκη εκφράζεται μέσα από πολλά πεδία, καθώς, εκτός από εικαστικός, γράφει στίχους για τραγούδια, έχει εκδώσει το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Να Πιάσουμε Ουρανό» και έχει ιδρύσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα ArtActs4Kids και ArtActs4Women, με στόχο την προσφορά στην κοινωνία. Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεσή της και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας (2015-2024) -μια περίοδος που σηματοδοτήθηκε από σημαντικές αλλαγές τόσο στη ζωή της όσο και στον κόσμο γενικότερα-, η περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, κυρίως στους τόνους του μπλε, του μαύρου και του λευκού, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση «άχρηστων» υλικών και αντικειμένων, δημιουργούν μια ενότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι νέο και ενδιαφέρον θεωρείς πως φέρνει η νέα σου έκθεση; 

Παρουσιάζοντας έργα της τελευταίας δεκαετίας, από την εποχή που ζούσα στη Νέα Υόρκη μέχρι και το 2024 στην Ελλάδα, παρατηρεί κανείς μια μετάβαση: από τότε που η έμφαση δινόταν κυρίως στο χρώμα, στο σήμερα, που τα υλικά παίζουν πλέον τον κυρίαρχο ρόλο και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω πάνω στον καμβά. Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι πλέον δημιουργώ μονοχρωματικά έργα, κυρίως σε λευκές και μπλε αποχρώσεις. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής έγινα μητέρα τριών παιδιών, κάτι που αντανακλάται στη δουλειά μου, ιδιαίτερα στη σειρά “Pumpin bags” (2020-2024), η οποία αξιοποιεί υλικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούσα κατά την πρώιμη μητρότητά μου. Αυτό που διαφοροποιεί αυτήν την έκθεση είναι ότι τα υλικά έχουν έρθει σε άμεση επαφή με το σώμα μου, είτε πρόκειται για υφάσματα είτε για σακουλάκια μιας χρήσης. Όπως αναφέρει και η κ. Κοσκινά: «Θίγουν τη σύνδεση, την οικειότητα στη σχέση μητέρας-παιδιού που περνάει μέσα από το σώμα». Το σακουλάκι αποστείρωσης αποκτά για μένα μια ιδιαίτερη αξία, το κρατάω και το ανακυκλώνω εικαστικά, προσθέτοντας ρεαλισμό στα έργα μου.

Γιατί προτιμάς το μπλε χρώμα; 

Το μπλε είναι ποιητικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό, με έναν τρόπο που με οδηγεί σε μια έντονη δημιουργική πορεία, κάτι που κανένα άλλο χρώμα δεν μπορεί να κάνει. Νιώθω πως ό,τι πολύπλοκο υπάρχει μέσα μου μπορεί να αποδοθεί με αυτό το χρώμα.

Πώς νιώθεις ότι εξελίσσεται η τέχνη σου και σε ποιες νέες διαδρομές σε πηγαίνει; 

Ανακαλύπτοντας και άλλες μορφές έκφρασης, όπως η συγγραφή ποιημάτων ή στίχων για τραγούδια με μουσική, μου αρέσει το πώς συνδέονται όλες αυτές οι καλλιτεχνικές εκφράσεις μεταξύ τους. Το βιώνω σαν κάτι πολύ προσωπικό, σαν μια αφήγηση που ξεδιπλώνεται, σαν μια performance χωρίς τη φυσική παρουσία του καλλιτέχνη, μέσα από τα κείμενα και τη μουσική τους μελοποίηση. Έτσι, δημιουργείται ένας όμορφος διάλογος ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές Τέχνης, οι οποίες αποτελούν όλες κομμάτια του εαυτού μου. Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια performance ως μέρος της εξέλιξής της. Πρόκειται για κάτι καινούριο που με ενθουσιάζει πραγματικά και ανυπομονώ να το δω να ζωντανεύει.

img-2587.jpg

Τι σημαίνει για σένα αυτός ο ονειρικός κόσμος που δημιουργείς;

Το συναίσθημα που βιώνω δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Ολόκληρη η διαδικασία της δημιουργίας είναι μια περιπέτεια, μια χορογραφία που συνδυάζει το μελωδικό και το ονειρικό, αλλά και μια μάχη με τον εαυτό μου. Πολλές φορές παλεύω με το έργο μου όταν δεν προχωράει. Θυμώνω, και βιώνω πολλά και διαφορετικά πολύτιμα συναισθήματα.

Σε ποια άλλα πεδία διοχετεύεται η δημιουργικότητά σου;

Εκτός από τη συγγραφή ποιημάτων και στίχων για τραγούδια, διοχετεύω μεγάλη δημιουργικότητα στα παιδιά μου και σε καινούρια projects, όπως το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά.

Μίλησέ μας για τις συνεργασίες που έχεις κάνει και τους ανθρώπους που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία σου.

Όσο ζούσα στη Νέα Υόρκη, συνεργάστηκα με πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους. Ήμουν πολύ τυχερή που συνάντησα τόσους πολλούς και συνεργάστηκα μαζί τους. Καθένας από αυτούς με οδήγησε σε ένα καινούριο μονοπάτι σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο, και γεννιόντουσαν διαρκώς νέες ιδέες. Στην Ελλάδα, πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο, αλλά και πάλι είμαι ευγνώμων.

Προσφέρω, άρα υπάρχω: είναι αυτή η φιλοσοφία κυρίαρχη στη ζωή σου και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Από μικρή αισθανόμουν την ανάγκη να προσφέρω, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μέσα από τη δουλειά μου αυτό προσπαθώ πάντα να κάνω. Έχω ιδρύσει το Art Acts for Kids και το Art Αcts for Women, που και τα δύο αποτελούν πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για μένα.

Τι ορισμό δίνεις στην ομορφιά;

Είναι το καθαρό βλέμμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΓΚΛΑΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024