Η αρχιτέκτονας Marina Tabassum από το Μπαγκλαντές, που πρόκειται να σχεδιάσει το Serpentine Pavilion για το 2025, είναι γνωστή για τις κοινωνικά ευαισθητοποιημένες και οικολογικές δομές που εστιάζουν στο εφήμερο και τη μονιμότητα.
Η Μarina Tabassum επιλέχθηκε να σχεδιάσει το φετινό Serpentine Pavilion. Η πρόταση της αρχιτέκτονα, που ονομάζεται "A Capsule in Time" («Μια Κάψουλα στον Χρόνο»). Το περίπτερο που πρόκειται να κατασκευαστεί στους καταπράσινους κήπους Kensington του Λονδίνου έξω από το Serpentine South, θα παρουσιαστεί δημόσια στις 6 Ιουνίου και θα φιλοξενεί το ζωντανό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της γκαλερί όλο το καλοκαίρι.
Tο "A Capsule in Time" θα τοποθετηθεί με κατεύθυνση βορρά-νότου και διαθέτει ένα κεντρικό χώρο που ευθυγραμμίζεται με το καμπαναριό του Serpentine South. Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις του πάρκου και τους θόλους του κήπου που φιλτράρουν το απαλό φως της ημέρας μέσα από το φύλλωμα, το περίπτερο διαθέτει τέσσερις ξύλινες φόρμες με μια ημιδιαφανή πρόσοψη που διαχέει και εκπέμπει φως. Όταν οραματιζόταν το περίπτερό της, η Tabassum σκέφτηκε αυτό που περιγράφει ως «παροδικό». «Φαίνεται σαν μια κάψουλα μνήμης και χρόνου», λέει. «Η σχέση μεταξύ χρόνου και αρχιτεκτονικής είναι ενδιαφέρουσα: μεταξύ μονιμότητας και παροδικότητας, γέννησης, ηλικίας και καταστροφής. Η αρχιτεκτονική φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον χρόνο».
H κατασκευή βασίζεται επίσης στην ιστορία και την αρχιτεκτονική γλώσσα των σκηνών και των τεντών "Shamiyana", που βρίσκονται παντού στη Νότια Ασία και αποτελούνται από ένα εξωτερικό ύφασμα που υποστηρίζεται από μπαμπού. Συχνά τοποθετούνται για υπαίθριες συγκεντρώσεις και γιορτές - ιδανικά για τα καλοκαιρινά events του Serpentine.
Στην πορεία του Serpentine Pavilion, design έργα έχουν υπογράψει μια σειρά από star architects όπως οι Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Peteranu. Πέρυσι είχε αναλάβει ο Minsuk Cho της νοτιοκορεατικής εταιρείας Mass Studies, ο οποίος δημιούργησε μια εγκατάσταση σε σχήμα αστεριού, ιδανική συγκέντρωση και ανάπαυση.
Aπό την ίδρυση της ομώνυμης εταιρείας της το 2005, η Tabassum ασχολείται με θέματα κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά. Εκτός από τα κτίρια που βρίσκονται στην Ντάκα, όπου ζει και εργάζεται, η πρακτική της εταιρείας της επεκτείνεται στην έρευνα για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Μπαγκλαντές, μια χώρα ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το στούντιο εστιάζει επίσης στον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην αντιμετώπιση των συνθηκών διαβίωσης των περιθωριοποιημένων ατόμων της περιοχής, με στόχο να αναβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Μάλιστα, η εταιρεία σχεδίασε πρόσφατα το Khudi Bari (Μικρό Σπίτι), μια συνεχή επιτροπή αρθρωτών σπιτιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σκαρφαλωμένα σε αρμούς από μπαμπού και χάλυβα για να διευκολύνουν τη γρήγορη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση. Αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown για πολίτες του Μπαγκλαντές που ζουν στις περιοχές Jamuna, Meghna και Teesta.