Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και όλοι μας ανυπομονούμε να γευτούμε το παραδοσιακό πιάτο εκείνης της ημέρας κι αυτό δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο. Πολλοί από εσάς μπορεί να το επιλέγετε και άλλες μέρες κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά τη συγκεκριμένη έχει την τιμητική του. Αν και η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι αυτή του τηγανιτού μπακαλιάρου με σκορδαλιά, εμείς αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μερικές ακόμα για μεγαλύτερη ποικιλία και αλλαγή. Έτσι κι αλλιώς ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε πλέον είναι ιδανικός για δοκιμές.
«Σηκώστε» μανίκια, μπείτε στην κουζίνα και εντυπωσιάστε πρώτα τον εαυτό σας και μετά τους αγαπημένους σας. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τις πιο ανατρεπτικές συνταγές!
Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά
Υλικά
- 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
- σπορέλαιο, για τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκούτι
- σκορδαλιά
- πατάτες τηγανητές
Εκτέλεση
Φυσικά και δε μπορούσαμε να μην αναφερθούμε πρώτα στην πιο κλασική και παραδοσιακή συνταγή, στην οποία δε γίνεται να αντισταθούμε. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας. Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του. Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C. Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας. Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι. Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί. Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι. Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.
Μπακαλιάρος τηγανητός με θυμάρι
Υλικά
- 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο
- 1-2 κούπες αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. γάλα
- 2 κ. σ. θυμάρι
- πιπέρι
- αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για περισσότερο από μία ημέρα αλλάζοντάς του διαρκώς το νερό μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρές μπουκίτσες και τις στίβουμε καλά. Χτυπάμε καλά το αυγό με το γάλα και το πιπέρι. Στο αλεύρι ανακατεύουμε το θυμάρι. Παίρνουμε μπουκίτσες μπακαλιάρου τις βουτάμε στο αυγό με το γάλα, μετά στο αλεύρι με το θυμάρι ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
- 1 κιλό βακαλάος κομμένος σε φέτες
- 1 κιλό πατάτες κομμένες στρογγυλές
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετάκια
- χυμό ενός λεμονιού
- μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο θυμάρι/ ρίγανη
Εκτέλεση
Σε περίπτωση που θέλετε να παρουσιάσετε μία πιο υγιεινή εκδοχή του τηγανιτού μπακαλιάρου αλλά παράλληλα δε θέλετε να χάσετε καθόλου από τη γεύση και τη νοστιμιά του, τότε αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει. Καθαρίζετε και ξεπλένετε το μπακαλιάρο και τον βάζετε μαζί με τις πατάτες σε ένα ταψί και τα αλατοπιπερώνετε όλα μαζί. Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι να μαραθεί, προσθέτετε τις ντομάτες, το σκόροδο, το θυμάρι και το λεμόνι και τ΄αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Περιχύνετε με αυτή τη σάλτσα, τις πατάτες και το ψάρι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τα βάζετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Μπακαλιάρος πανέ στο φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
- 2 αυγά χτυπημένα
- λίγο αλεύρι γ.ό.χ.
- φρυγανιά τριμμένη
- δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Άλλη μία διαφορετική συνταγή, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε. Αφού έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο, τον πλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίσει και σε τρία πιάτα βάζουμε το αυγό, το αλεύρι και τη φρυγανιά με το μείγμα των μπαχαρικών και μυρωδικών. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε γκριλ και αέρα. Περνάμε τα φιλέτα από το αλεύρι το αυγό και τη φρυγανιά και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψεκάζουμε καλά με ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.