fbpixel

Search icon
Search
Grecian Chic: 7 φορές που η παγκόσμια μόδα επηρεάστηκε από την Ελλάδα
TRENDS & CATWALKS

Grecian Chic: 7 φορές που η παγκόσμια μόδα επηρεάστηκε από την Ελλάδα

Μια αναδρομή στις πιο iconic στιγμές


Η Ελλάδα αποτελούσε πάντοτε πηγή έμπνευσης σε πολλούς τομείς, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον χώρο της μόδας. Η χώρα μας εμπνέει και πολύ μάλιστα. Από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα, τον πέπλο και το ιμάτιο μέχρι τη φουστανέλα, οι ενδυματολογικοί κώδικες συνδέονται και συνδέουν. Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι, οι οποίοι έχουν βασίσει ολόκληρες συλλογές τους στο DNA του grecian style. Από το πιο πρόσφατο γεγονός, την παρουσίαση της Dior Cruise Collection τον περασμένο Ιούνιο στο Καλλιμάρμαρο μέχρι και τη συνεργασία του Pierpaolo Piccioli με την Maria Grazia Chiuri για τον Valentino, τη σημερινή μέρα δεν θα μπορούσαμε να μην την αφιερώσουμε στα fashion ελληνικά στοιχεία που έχουν κυριαρχήσει. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τις πιο πρόσφατες φορές, που οι worldwide designers εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα!

1. Dior - Cruise 2022

5326722.jpg

Το Ιούνιο του 2021, το Καλλιμάρμαρο φωτίστηκε επιβλητικά και υποδέχθηκε τις δημιουργίες της Maria Grazia Chuiri για τον γαλλικό οίκο Dior. H συλλογή που παρουσιάστηκε ήταν μία ωδή στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και εξύμνησε τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας. Η μοναδική αυτή εκδήλωση ενδυνάμωσε περαιτέρω τους πολύτιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ του Dior και της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη γυναίκα creative director του οίκου, συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη συλλογή, με ελληνικά εργαστήρια που διατηρούν μέχρι σήμερα δεξιοτεχνία και ανεκτίμητες τεχνικές μεθόδους, συνδυάζοντας για παράδειγμα ραπτική με κεντήματα ή δημιουργίες ζακάρ με έντονα στοιχεία διακόσμησης. Η Maria Grazia Chiuri έκανε ξεκάθαρο πως πηγή έμπνευσης της συλλογής ήταν η μυθολογία και πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες της. Αυτή δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Γαλλικός οίκος έρχεται σε επαφή με τη χώρα μας αλλά και με τον αρχαίο πολιτισμός της. Πριν από μερικές δεκαετίες ο ιδρυτής και μεγάλος μόδιστρος Christian Dior παρουσίασε haute couture σχέδια, τα οποία φωτογραφήθηκαν μπροστά στην Ακρόπολη.

2. Dior - Couture Summer 2020

1579617998147529-dior-haute-couture-spring-summer-2020-key-look-1.jpg

Η Maria Grazia Chiuri είχε δείξει από την αρχή την αγάπη της για την Ελλάδα. Στη couture summer collection το 2020 χρησιμοποίησε τις αρχαίες Ελληνίδες Θεές προκειμένου να παρουσιάσει τον φεμινιστικό της χαρακτήρα. Αυτή η συλλογή είχε ως βασικά στοιχεία τη λάμψη αλλά και τον δυναμισμό. Οι επιλογές του grecian chic ήταν για ακόμα μία φορά παρούσες σε πολλά looks, όπως τα ντραπέ υφάσματα και η αμπίρ γραμμή που παρουσιάστηκαν στις δημιουργίες κατά τη διάρκεια της πασαρέλας. Μάλιστα, η συλλογή είχε χαρακτηριστεί από τους experts ως "female divine".

3. Dolce & Gabbana - Alta Moda Summer 2019

dolcegabbana-alta2520moda-agrigento-2019-backstage25201.webp

Πριν από τρία σχεδόν χρόνια, τον Ιούλιο του 2019, το καλλιτεχνικό duo Dolce & Gabbana παρουσίασε ένα εντυπωσιακό show, το οποίο είχε ως πηγή έμπνευσης την αρχαία Ελλάδα στην Valle dei Templi στο Agrigento, στη νότια ακτή της Σικελίας. Οι designers ονόμασαν κάθε φόρεμα με το όνομα μιας Ελληνίδας μούσας. Πέρα ​​από τα θεατρικά μεταλλικά αξεσουάρ και τα χρυσά δερμάτινα σανδάλια με χάντρες, κάθε φόρεμα ερμήνευε την Αρχαία Ελλάδα μέσω της ιδιαίτερης δεξιοτεχνίας. Το χρυσό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, παρουσιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο μία διαφορετική οπτική του grecian style, η οποία ήταν άρτια συνυφασμένη με την εξωστρέφεια που διακατέχει τους Dolce & Gabbana. 


4. Mary Katrantzou - Spring/Summer 2020 

monadikes-eikones-kai-dimiourgies-epideiksi-tis-mairis-katradzou-ston-nao-tou-poseidona-sto-sounio-1570197506col-12.jpg

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το fashion show της Ελληνίδας Μαίρης Κατράντζου στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο τον Οκτώβριο τους 2019; Ήταν η πρώτη φορά του το Υπουργείου Πολιτισμού παραχώρησε έναν αρχαιολογικό χώρο για μία τέτοια εκδήλωση. Η «βασίλισσα» των prints παρουσίασε μία collection, η οποία ήταν εξολοκλήρου εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συγκεκριμένα από τις ιδέες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα την εποχή του 5ου αιώνα π.Χ και από τους Έλληνες φιλοσόφους και μαθηματικούς, όπως οι Σωκράτης, Ευκλείδης και Πυθαγόρας. Τα κομμάτια της made to measure συλλογής -πραγματικά έργα τέχνης- ήταν σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο.

5. Chanel - Cruise 2018

chanel-cruise-2018-gg-852.webp

Ο τότε creative director ενός από τους πιο εμβληματικούς οίκους όλων των εποχών, ο Γερμανός Karl Lagerfeld είχε εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για την Ελλάδα. Από αυτήν, λοιπόν εμπνεύστηκε και την Chanel Cruise collection το 2018, η οποία είχε τίτλο “La Modernité de l’Antiquité”. Καθώς δεν μπόρεσε να βρει έναν χώρο στη χώρα μας για να φιλοξενήσει το show αποφάσισε να πάει... την Ελλάδα στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής δημιούργησε ένα αντίγραφο του Ναού του Ποσειδώνα στην Galerie Courbe στο Grand Palais, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Τα lace-up sandals που θύμιζαν gladiator, τα ντραπέ φορέματα και οι απλές γραμμές με τις δωρικές αναφορές αλλά και τα χρυσά κοσμήματα, ήταν εμπνευσμένα από την κλασική εποχή, φυσικά παρουσιασμένη στη πιο σύγχρονη εκδοχή της.

6. Valentino - Couture Summer 2016

valentino-hc-rs16-4402.jpg

Αυτή η συλλογή ήταν μία από τις συνεργασίες του Pierpaolo Piccioli και της Maria Grazia Chiuri για τον οίκο Velentino. Η αλήθεια είναι πως στη συγκεκριμένη collection οι ελληνικές επιρροές δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο, αλλά σίγουρα ήταν έντονες. Πώς αποτυπώθηκαν; Μέσα από grecian necklines, κοσμήματα που θύμιζαν τις αρχαίες Ελληνίδες αλλά και αέρινες-ρευστές γραμμές, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικές αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Σίγουρα θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε στις κορυφές του Ολύμπου. 

7. Versace - Fall 2015

versace-rtw-fw15-runway-22.webp

Η αγάπη του Versace για την Ελλάδα ήταν εμφανής από την πρώτη κιόλας στιγμή. Σκεφτείτε ότι σύμβολο του brand είναι η μυθική μέδουσα. Μία ακόμα στιγμή που έγινε ξεκάθαρη η επιρροή που έχει η χώρα μας στον οίκο, ήταν όταν το 2015 η Donatella Versace χρησιμοποίησε ως βασικό στοιχείο για την Fall/Winter collection της τον μαίανδρο. Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά σύμβολα της αρχαιότητας, εμφανίστηκε σε πολύχρωμα μοτίβα, τα οποία μετατράπηκαν μέσα σε πολύ λίγο σε iconic στοιχεία.