fbpixel

Search icon
Search
Goodbye Your Majesty: Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του 10ήμερου πένθους στη Βρετανία;
PEOPLE & MOMENTS

Goodbye Your Majesty: Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του 10ήμερου πένθους στη Βρετανία;

Όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο μετά το θάνατο της βασίλισσας


Θλίψη έχει σκορπίσει όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμος, ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ήταν 8:30 ώρα Ελλάδος, δηλαδή 6:30 Αγγλίας, όταν όσοι παρακολουθούσαμε το BBC περιμένοντας με αγωνία τις εξελίσεις, είδαμε τον δημοσιογράφο Huw Edwards με βουρκωμένα μάτια και τρεμένη φωνή να ανακοινώνει το θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου: 

«Πριν από μερικά λεπτά, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στο Μπαλμόραλ, αυτό το απόγευμα».

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα πάντα άλλαξαν. End of an era...

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ τοποθέτησε την ανακοίνωση στις πύλες του, ο Πρίγκιπας Κάρολος μεταπονομάστηκε απευθείας σε Βασιλιάς Καρόλος ΙΙΙ και το θρυλικό " God save the Quee" μετά από εβδομήντα χρόνια είναι πλέον παρελθόν, με τη θέση του να παίρνει το " God save the King". Η Βρετανία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη μετάβαση, τόσο με την εκλογή της Νέας Πρωθυπουργού όσο και με τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, ενώ μια περίοδος δεκαήμερου πένθους μόλις έχει ξεκινήσει.

death-palace-2.jpeg

Όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο

Η πρώτη φράση που ακούστηκε μετά την επιβεβαίωση του θανάτου της από τους γιατρούς ήταν από τον  ιδιωτικός της γραμματέας στη νέα Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, ο οποίος είπε: "London Bridge is Down" ή αλλιώς " Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε". Κι αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας τεράστιας επιχείρησης για την διαχείρηση των συνεπειών που ακολουθούν ενός τέτοιου γεγονότος. 

Πίσω από τον θάνατο της Ελισάβετ υπήρχε κρυμμένο για πολλά χρόνια ένας πλήρες και πολύπλοκο σχέδιο, το οποίο είχε δημιουργηθεί και φυλαχτεί πολύ προσεκτικά στα "συρτάριατ" του Παλατιού. Η αποκάλυψη του έγινε πέρσι το καλοκαίρι από το περιοδικό POLITICO μετά. από την διαρροή επίσημων εγγράφων από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Αυτή η επιχείρηση τα συμπεριλαμβάνει όλα, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης μέχρι την πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών και από τις προετοιμασίες για την υποδοχή του πλήθους που αναμένεται να κατακλύσει το Λονδίνο για να θρηνήσει την απώλειά της μέχρι την επιμέλεια των επισήμων λογαριασμών του Ηνωμένου Βασιλείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

imrs-lKD0C.webp

Η ημέρα του θανάτου ονομάζεται D Day κι όσες ακολουθούν μετά είναι D Day+1, +2... Με την ανακοίνωση η κυβέρνηση κατεβάζει τις σημαίες κατά μήκος του Whitehall, ωστέ αυτές να κυματίζουν μεσίστιες. Αμέσως ξεκίνησε και το διαδικτυακό πένθος, με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας να ντύνεται στα μαύρα, όπως και όλοι οι επίσημοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, αλλά και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές. Αργότερα μέσα στη μέρα, η πρωθυπουργός πραγματοποίησε την πρώτη της ανεπίσημη συνάντηση με τον νέο βασιλιά, τον πρίγκιπα Κάρολο.

Σήμετα το πρωί στις 10:00 ώρα Αγγλίας, ο Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα αποκαλείται Βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της "βασιλικής συζύγου". Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες. Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Στη συνέχεια, το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει στη σύνταξη του επισήμου συλλυπητηρίου μηνύματος του κοινοβουλευτικού σώματος. Με την ολοκλήρωση της "μακάβριας" συνεδρίασης, οι υπόλοιπες εργασίες της Βουλής θα ανασταλούν για δέκα ολόκληρες ημέρες - παρά τα επείγοντα ζητήματα που αναμενόταν να απασχολήσουν το σώμα λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

c2eb0000-0aff-0242-2356-08d9e85c0980-cx0-cy3-cw0-w1200-r1.webp

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης με πέμπτης ημέρας από το θάνατο της βασίλισσας, θα συζητηθούν και θα υλοποιηθούν σημαντικά σημεία των εξελίξεων. Τη δεύτερη μέρα θα ξεκινήσει η επιχείρηση "Μονόκερος" δηλαδή, η επιστροφή του φερέτρου της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την Σκωτία. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα η σορός θα μεταφερθεί είτε με το βασιλικό τρένο, είτε με αεροπλάνο. Μόλις φτάσει το φέρετρο οι υπουργοί θα παραστούν σε μία ακόμα δεξίωση για να καλωσορίσουν το βασιλικό φέρετρο στο Λονδίνο. 

 Την τρίτη ημέρα, ο βασιλιάς, μετά από την λήψη συλλυπητηρίων από το  βρετανικό Κοινοβούλιο στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ θα ξεκινήσει την επίσημη περιοδία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έναρξη θα γίνει από το κοινοβούλιο της Σκωτίας. Θα ακολουθήσει μια κατανυκτική λειτουργία στον καθεδρικό ναό St. Giles στο Εδιμβούργο. Τη τέταρτη ημέρα υα φτάσει στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει ένα ακόμα συλλυπητήριο μήνυμα στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ. Ταυτόχρονα στη Βρετανική πρωτεύουσα θα ξεκινάει η επιχείρηση " Λιοντάρι", η περιφορά του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. 

Η πέμπτη ημέρα, η D Day+5 δηλαδή, θα είναι αφιερωμένη στηνη επίσημη πομπή της σορού μέχρι το Βρετανικό παλάτι, κατά μήκος μιας διαδρομής στο κέντρο του Λονδίνου. Με την άφιξη του φερέτρου, θα ακολουθήσει άλλη μια λειτουργία στο Westminster Hall.

Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο τέλος, στην κηδεία της βασίλισας, για τρεις ολόκληρες ημέρες, από την έκτη και έπειτα, η σορός της Αυτού Μεγαλειόητας θα βρίσκεται στο βασιλικό φέρετρο στο στην κεντρική αίθουσα του Γουέστμινστερ. Το παλάτι θα παρεμένει ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα, καθώς επρόκειτο να τεθεί σε λαικό προσκύνημα. Ο βασιλιάς θα ολοκηρώνει την περιοδία του, ταξιδεύοντας στην Ουαλία. 

thumbs-b-c-cfe07b32648d2af3f389f784cc5d7d1e.jpeg

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα ζούνε μέσα στη φρενίτιδα των πυρετώδων προετοιμασιών της βασιλικής κηδείας. Αμέτρητες αφίξεις αρχηγών κρατών απ' όλον τον κόσμο αλλά τεράστιος αριθμός τουριστών που θα εισέλει στην χώρα είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν. 

Ας μην ξεχνάμε και τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κατάσταση. Μόνο για την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας λόγω της ευρύτερης κρατικής και κυβερνητικής παράλυσης αναμένεται να φτάσει έως και τις 6 δισεκατομμύρια λίρες, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα της τελετής. 

istockphoto-477350866-612x612.jpeg

Το δεκαήμερο πένθος θα φτάσει στο τέλος του την επόμενη Κυριακή με την κρατική κηδεία να λαμβάνει χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Στις δώδεκα το μεσημέρι, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγής σε κάθε σημείο της χώρας. Θα ακολουθήσουν δύο κατανυκτικές πομπές στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ. Έπειτα από την τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η σορός της βασίλισσας θα ταφεί στο εντυπωσιακό Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI, και η ίδια θα αναπαυθεί δίπλα στους προγόνους της αλλά στο στήριγμα της ζωής της τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Κι έτσι θα είναι πάλι μαζί, όπως ήταν για περισσότερα από 70 χρόνια. 

Καλό ταξίδι Λίλιμπετ!