fbpixel

Search icon
Search
Γυρισμένες τρίχες: Για ποιον λόγο εμφανίζονται και πώς να τις αφαιρέσετε
FACE & BODY

Γυρισμένες τρίχες: Για ποιον λόγο εμφανίζονται και πώς να τις αφαιρέσετε

Πλοηγηθείτε με ευκολία σε μια «hairy» κατάσταση


Υπάρχει κάτι βαθύτατα ικανοποιητικό στο να παρακολουθείς την αφαίρεση μιας τρίχας που έχει γυρίσει προς τα μέσα, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί το #ingrownhair έχει πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok. Ωστόσο, όταν οι γυρισμένες τρίχες εμφανίζονται στο δέρμα μας και πρέπει να τις αφαιρέσουμε, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ λιγότερο διασκεδαστικό.

Οι τρίχες αυτές μάλλον βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πάθει το δέρμα μας, λόγω του ότι είναι τόσο άβολες όσο και αντιαισθητικές - και αυτός είναι ένας συνδυασμός που δεν θέλουμε να συναντούμε συχνά. Στην πραγματικότητα, το 30% των γυναικών που περιποιούνται την περιοχή του μπικίνι τους θεωρούν ότι τα ingrown hairs είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποτρίχωση, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Venus Gillette. Έτσι, ανακαλύψαμε γιατί ακριβώς συμβαίνουν, πώς να τις αποτρέψουμε και τον καλύτερο τρόπο για να τις αφαιρέσουμε όταν εμφανιστούν.

Παρακάτω θα βρείτε τη λύση στο hairy πρόβλημά σας!

Τι είναι οι γυρισμένες τρίχες;

Οι τρίχες που αναπτύσσονται προς τα μέσα είναι τα εξογκώματα που σχηματίζονται στο δέρμα όταν μια κανονική τρίχα μεγαλώνει ξανά μέσα της. Εκδηλώνονται με τη μορφή έντονων εξογκωμάτων (περίπου σαν σπυριά), γνωστά και ως «Ψευδοθυλακίτιδα Barbae». Ενδέχεται να σας προκαλέσουν επώδυνη φαγούρα, και μερικές φορές ακόμη και να γεμίσουν με πύον. Είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από το φαινόμενο εάν έχετε άγρια , σγουρά μαλλιά, καθώς η τρίχα αναπτύσσεται ξανά στο δέρμα λόγω του καμπυλωμένου σχήματος του ωοθυλακίου από το οποίο έχει αναπτυχθεί.

Γιατί αποκτάμε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα;

«Η κατάσταση του δέρματος είναι σημαντική όταν πρόκειται για τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα», αναφέρει η Dr. Anita Sturnham στο Glamour UK. «Το ωοθυλακικό άνοιγμα μπορεί να φράξει με μια συσσώρευση κυττάρων του δέρματος, τα οποία στη συνέχεια παγιδεύουν την τρίχα, εμποδίζοντας τη φυσική της ανάδυση μέσα από το δέρμα. Οι τρίχες τρυπούν το τοίχωμα του ωοθυλακίου και αναπτύσσονται στο περιβάλλον δέρμα.» Μια ακόμη από τις κύριες αιτίες είναι η αποτρίχωση. «Οι τρίχες που γυρνούν μέσα από την αποτρίχωση ή το ξύρισμα προκαλούνται όταν κόβονται κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος και καθώς μεγαλώνουν ξανά, παγιδεύονται κάτω και δεν μπορούν να διεισδύσουν πίσω μέσω της επιδερμίδας», εξηγεί, επίσης, Dr Shari Marchbein.

01e5107ac5bbb81f1be4d4fbf63a6396.jpg

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ingrown τρίχας;

Οι τρίχες που φυτρώνουν μέσα στο δέρμα μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα σπυράκια, αν και τείνουν να είναι μικρότερες και πιο κόκκινες και, αν κοιτάξετε προσεκτικά, ίσως μπορείτε να τις δείτε μέσα από το δέρμα. Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι κοινά σημάδια ότι έχετε γυρισμένη τρίχα:

1. Ερεθισμός του δέρματος (ειδικά γύρω από τις περιοχές που ξυρίζετε)

2. Μικρό ανασηκωμένο εξόγκωμα με τρίχες στη μέση

3. Πόνος

4. Αποχρωματισμός (κόκκινο, καφέ ή μωβ)

5. Κνησμός

Πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σχηματισμό τριχών που φυτρώνουν μέσα στο δέρμα είναι να αποφύγετε το ξύρισμα. Φυσικά, σε περίπτωση που δεν θέλετε να αποχωριστείτε το ξυραφάκι σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσπαθήσετε να περιορίσετε την πιθανότητα σχηματισμού τριχοφυΐας προς τα μέσα.

1. Να ξυρίζετε πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών, χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό προϊόν ξυρίσματος. Και πάντα να ξεπλένετε τη λεπίδα σας καθ'όλη τη διαδικασία του ξυρίσματος.

2. Να αλλάζετε τακτικά ξυραφάκι. Οι ειδικοί προτείνουν να το αλλάζετε μετά από 10 ξυρίσματα!

3. Δοκιμάστε μια ράβδο σαπουνιού ξυρίσματος. Οι αφροί ξυρίσματος περιέχουν διάφορους χημικούς αφριστικούς παράγοντες και αέρια για να ωθήσουν το προϊόν έξω από τη συσκευασία, το οποίο συχνά συμβάλει σε ερεθισμένο, ξηρό δέρμα μετά το ξύρισμα. Το σαπούνι ξυρίσματος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του δέρματος και της λεπίδας του ξυραφιού, δημιουργώντας λιγότερη τριβή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε εγκαύματα ή εξογκώματα και τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

aae92ed93ba6418b1c727a60baeb02c5.jpg

4. Κάντε απαλή απολέπιση ενδιάμεσα στην αποτρίχωση. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι το δέρμα είναι καθαρό και οι τρίχες μπορούν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η απαλή δράση της απολέπισης αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος και οι τρίχες μπορούν να περάσουν στην επιφάνεια», λέει η Dr Sturnham.

5. Αφού ολοκληρώσετε την αποτρίχωσή σας, εφαρμόστε μια καταπραϋντική ενυδατική κρέμα στα σημεία που έχετε ξυριστεί. Η Dr Sturnham τονίζει: «Η εφαρμογή μιας ενυδατική κρέμας με δροσιστικά συστατικά, όπως η αλόη, διασφαλίζει ότι το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό».

Πώς να αφαιρέσετε τις τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα;

Εκτός από την πρόληψη των τριχών που αναπτύσσονται με αυτόν τον κάθε τι παρά θετικό τρόπο, η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα των ωοθυλακίων, έτσι ώστε η τρίχα να απελευθερώνεται ελεύθερα. Μολαταύτα, εάν μετά από όλες τις προληπτικές μεθόδους σας, εξακολουθείτε εντοπίζετε γυρισμένες τρίχες, μην τις πειράζετε. Οι τρίχες πολύ κοντά στην επιφάνεια μπορούν να ξεδιπλωθούν με μια αποστειρωμένη βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι, αλλά αν είναι βαθιά στο δέρμα, μην πάτε να «σκάψετε». Μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα, όταν ο πόρος υποστεί φλεγμονή και μολυνθεί.