fbpixel

Search icon
Search
Gin tonic ή λευκό κρασί; Ποιο ποτό πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα
WELLNESS

Gin tonic ή λευκό κρασί; Ποιο ποτό πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα

Ποιο, τελικά, είναι πιο «υγιεινό» και «διαίτης» ποτό;


Σε κάθε έξοδο για ποτό οι περισσότερες σκεφτόμαστε ποια θα ήταν η ιδανικότερη επιλογή όταν πιάνουμε το drink menu στα χέρια μας. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση μας είναι όχι μόνο η λιγότερο βλαβερή επιλογή για την υγεία μας, αλλά και η λιγότερο θερμιδογόνα. Σε περίπτωση που αμφιταλαντεύεστε και εσείς μεταξύ των universally known «healthy» ποτών - το λευκό κρασί και το gin tonic - όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσετε, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα λεπτομερές breakdown των δύο και να εξαλείψουμε μια για πάντα πιθανούς μύθους.

So, Gin or wine? 

Ποιο από τα δύο έχει τις λιγότερες θερμίδες;

dorien-beernink-qmrrjbjfp0c-unsplash.jpg
Το τζιν με τόνικ θεωρείται γενικά πιο υγιεινή επιλογή, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες από το κρασί και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Παρολαυτά, είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο συνοδευτικό, ή αλλιώς μίξερ. Για παράδειγμα το τζιν με τόνικ ή ακόμα καλύτερα το τζιν με σόδα, περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό,τι το κρασί, ενώ ένας χυμός μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες κατά πολύ.


Important to know: Ένα ποτήρι κρασί έχει μια επίδραση «μετα-καψίματος», η οποία ενθαρρύνει το σώμα σας να καίει θερμίδες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό που φέρνει το τζιν στη νικητήρια θέση, είναι η περιεκτικότητα του σε ζάχαρη που είναι χαμηλή.Σε γενικές γραμμές, μια μερίδα τζιν των 210 ml περιέχει 115 θερμίδες και είναι περίπου 55 θερμίδες ελαφρύτερη από ένα κανονικό ποτήρι κρασί.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

gin.jpg
Image source: Shutterstock

Το τζιν με τόνικ θεωρείται γενικά πιο υγιεινή επιλογή, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες από το κρασί και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Ωστόσο, το κρασί έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία, όπως το ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Όλα εξαρτώνται, φυσικά, και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αν προτιμάτε ένα δροσιστικό κοκτέιλ-τύπου ποτό, ένα fusion τζιν τόνικ με λεμόνι ή αγγούρι δίνει γεύση αλλά και πρόσθετα προνόμια. 

Ένα ακόμα worth mentioning fact είναι πως το λευκό κρασί περιέχει περισσότερο μαγνήσιο από το τζιν. Πιο συγκεκριμένα, το λευκό κρασί περιέχει 10mg μαγνησίου, ενώ το τζιν περιέχει 0mg. Τελικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί όταν πρόκειται για οποιαδήποτε επιλογή κατανάλωσης. Και τα δύο έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία και να τα απολαμβάνετε με μέτρο.

Ποιο έχει την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ;

wine.jpg
Image source: Shutterstock

Ο αλκοολικός βαθμός κατ' όγκο (ABV) ενός τζιν κυμαίνεται από 37,5% έως 50%, ενώ ο αλκοολικός βαθμός ενός κρασιού κυμαίνεται περισσότερο από 25% έως 15%. Keep in mind πως τα οινοπνευματώδη ποτά, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη μέθη μόλις καταναλωθούν από ό,τι το κρασί. Επίσης, η υψηλότερη περιεκτικότητα των αλκοολούχων ποτών σε αλκοόλ υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι πιο dehydrating αλλά και επιβλαβή για την υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Extra tips:

1. Το να επιλέξετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αντί για το λευκό είναι πάντα μια ίσως πιο healthy επιλογή αφού έχει αποδειχτεί ως μέχρι και καλό για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών του ουσιών - αν καταναλώνεται με μέτρο.

2. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μέσο τζιν με τόνικ των 50 ml έχει περίπου 153 θερμίδες. Αν χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ διαίτης, όπως σόδα, ο θερμιδικός δείκτης κατεβαίνει.

3. Αν αποφασίσετε να επιλέξετε ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί, θα σας προτείναμε να προτιμήσετε κάτι ξηρό.

4. Responsible drinking is key!