Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μας έκαναν να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους να διασκεδάσουν. Καθώς, λοιπόν, απομακρυνόμαστε από τους περιορισμούς και τα στενά όρια που θέτουμε στην καθημερινότητά μας, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τις λεπτές γραμμές και να αγγίξουμε την υπερβολή, ειδικά όσον αφορά το αλκοόλ. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, Alcohol Change UK, συνεχίζει από το 2014 μια πρωτόγνωρη και ενδιαφέρουσα εκστρατεία, με τίτλο "Dry January", η οποία κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος, αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς.
Πίσω από το συγκεκριμένο κίνημα κρύβεται το όνομα της Emily Robinson, η οποία απέφυγε τον Ιανουάριο του 2011 για ένα μήνα το αλκοόλ ώστε να προετοιμαστεί για έναν ημιμαραθώνιο. Αφού διαπίστωσε τα οφέλη και το ενδιαφέρον του κόσμου μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποφάσισε να ξεκινήσει την εκστρατεία όταν εντάχθηκε στο Alcohol Concern το 2012. Περίπου την ίδια εποχή η Nicole Brodeur των Seattle Times έγραψε μια στήλη για τον πρώτο της Dry January, παρακινούμενη από έναν φίλο της που ακολουθούσε την ίδια φιλοσοφία ζωής για αρκετά χρόνια πριν γίνει γνωστή.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να ξεκινήσει κάποιος τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, με τον συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του "CΝΝ health", παραθέτοντας τα λόγια των experts, που μίλησαν μαζί του: «Μπορεί να είναι κάποιος που πραγματικά αρχίζει να αναρωτιέται ή να αμφισβητεί τη σχέση του με το αλκοόλ, και αυτή είναι μια ευκαιρία να το διερευνήσει πραγματικά», δήλωσε η Δρ. Sarah Wakeman, ιατρική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τις Διαταραχές Χρήσης Ουσιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Ας δούμε μαζί τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να μυήσουμε τους εαυτούς μας στη συγκεκριμένη φιλοσοφία!
1. Είμαστε ξεκάθαροι με τους λόγους
Αποτελεί κύρια προϋπόθεση για κάθε καινούργια συνήθεια που ξεκινάμε. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τους λόγους, για τους οποίους επιθυμούμε να απέχουμε από την κατανάλωση του αλκοόλ. Η Dr. Sarah Wakeman αναφέρει: «Οι έρευνες που έχουμε σχετικά με τη στοχοθεσία λένε ότι οι στόχοι είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν εάν είναι πραγματικά σχετικοί με εσάς ως άτομο και όχι αφηρημένοι όπως "πρέπει να σταματήσω να πίνω επειδή το ποτό είναι κακό".»
2. Θέτουμε έξυπνους στόχους
Επόμενο σημαντικό βήμα είναι να θέτουμε εφικτούς στόχους, ώστε να διευκολύνουμε τους εαυτούς μας να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι η μείωση του αλκοόλ τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να προσθέσετε ημέρες μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας σκοπό.
- Μετρήσιμο: Πόσα ποτά θα μειώσετε - και ποια είναι τα μεγέθη των ποτών;
- Εφικτό: Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις όπου είναι πιθανό να σερβιριστεί αλκοόλ κατά τη διάρκεια του μήνα αποχής σας.
- Σχετικό: Πώς η αποχή από το ποτό θα με βοηθήσει στη ζωή και την υγεία μου;
- Με βάση τον χρόνο: Ορίστε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο για να ολοκληρώσετε τις προσπάθειές σας. Αν θέλετε, μπορείτε να θέσετε έναν άλλο στόχο αργότερα.
Αν θέσετε έναν πήχη πολύ ψηλά, μπορεί να αποτύχετε, γι' αυτό είναι προτιμότερο να θέσετε μικρότερους στόχους για να τον πετύχετε. Θυμηθείτε, τίποτα δεν ξεκινά χωρίς μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας!
3. Μοιραζόμαστε τον σκοπό μας
Η ενημέρωση μερικών φίλων ή μελών της οικογένειας για τον στόχο σας μπορεί να σας βοηθήσει να τον πετύχετε, λένε οι ειδικοί. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να λειτουργήσει θετικά η ανακοίνωση του σχεδίου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - και να προσκαλέσουν άλλους να συμμετάσχουν και να αναφέρουν την πρόοδό τους. Αν δεσμεύστε δημόσια ότι πρόκειται να κάνετε κάτι, είναι πιο πιθανό να το τηρήσετε από ό,τι αν το κρατήσετε για τον εαυτό σας.
4. Επιλέγουμε ένα mocktail
5. Παρακολουθούμε την πρόοδο, τους στόχους και τα συναισθήματά μας
Παρακολουθήστε την πρόοδό σας, το στόχο και τα συναισθήματά σας. Ακόμα και αν δεν καταλήξετε να κόψετε όλο το αλκοόλ, η παρακολούθηση των παρορμήσεών σας για να ανακαλύψετε τα ερεθίσματα που σας πυροδοτούν μπορεί να είναι χρήσιμη. Ακόμα και η απλή μέτρηση της συμπεριφοράς σας, είτε πρόκειται για το αλκοόλ είτε για την άσκηση είτε για τη διατροφή σας, μπορεί να είναι μια παρέμβαση από μόνη της. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ακόμα έτοιμος να κάνει αλλαγές, το να κρατάτε απλώς ένα ημερολόγιο για το πότε πίνετε, σε ποιες καταστάσεις πίνετε περισσότερο και πώς αισθάνεστε εκείνες τις στιγμές, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το είδος των καταστάσεων που σας πυροδοτούν να αφεθείτε στο αλκοόλ.