fbpixel

Search icon
Search
New kids on the block: Οι καινούριες dine & drink προτάσεις της Θεσσαλονίκης που ήδη ξεχωρίσαμε
CITY VIBES

New kids on the block: Οι καινούριες dine & drink προτάσεις της Θεσσαλονίκης που ήδη ξεχωρίσαμε

Plus, μία άφιξη που ετοιμάζεται να μας καλωσορίσει τον επόμενο μήνα


Για να δημιουργήσεις την προσωπική σου ταυτότητα, απαιτείται κάτι πολύ απλό, το οποίο ταυτόχρονα θεωρείται ως ένα κεντρικό στοίχημα: Η αλήθεια σου. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο πέρασμα των χρόνων, οι κοινές αισθητικές και γαστρονομικές υπογραφές είναι πολύ πιθανό να κουράσουν, κάνοντάς μας να αναζητούμε το διαφορετικό. Παρόλο που ο παράγοντας παρθενογένεση είναι μια εξίσου σημαντική πρόκληση, το ατόφιο μεράκι και η έντονη προσπάθεια μπορούν να ξεχωρίσουν και να γεννήσουν κάτι το μαγικό, μια νέα γοητευτική συνθήκη. Η Θεσσαλονίκη προχωρά προς ολοταχώς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση με έξυπνες κινήσεις και μεθοδικότητα. 

Όλο και περισσότερες καινούριες αφίξεις αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τις δημιουργίες των ονομάτων τους. Εμείς ήδη ξεχωρίσαμε τέσσερα «new kids on the block» της πόλης και ακόμη μια προσθήκη, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στα τέλη του επόμενου μήνα...

Avenue - Modern Cuisine

snapinstaapp-336321159-932101181279394-1648558783594449089-n-1080.jpg

Ένας διαχρονικός γαστρονομικός προορισμός επαναπροσδιόρισε με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο την ταυτότητά του και μας υποδέχεται στον ανανεωμένο του κόσμο. Το πολλά υποσχόμενο Avenue – Modern Cuisine έκανε opening πριν από περίπου έναν μήνα και φροντίζει καθημερινά να μας χαρίζει μια αξέχαστη εμπειρία εξόδου, άκρως εναρμονισμένη με τη γοητευτική αλμύρα της Νέας Παραλίας. Το ιστορικό restaurant & bar της Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί στο νέο του ταξίδι με Μεσογειακές γεύσεις, ιδιότυπα cocktails καθώς και επιλογές από μία πλούσια κάρτα κρασιών.

Ένας ξεχωριστός χώρος τριών στρεμμάτων πάνω στην πανέμορφη Νέα Παραλία, με ανυπέρβλητη θέα στον Θερμαϊκό, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Πρώτη του υπογραφή αποτέλεσε το εμβληματικό Thessaloniki Palace, έπειτα λειτούργησε ως Interni και τελευταίως ως Maison Crystal. Μέχρι σήμερα συνεχίζει με δεξιοτεχνία να αποτυπώνει το προσωπικό του premium στίγμα στη γαστριμαργική και αισθητική κουλτούρα της πόλης.

Ένα ενδιαφέρον και υψηλής ποιότητας dine & drink μενού είναι έτοιμο all day long να μας συντροφεύσει σε μια refined τελετουργία, η οποία εγγυάται να ξυπνήσει και να τονώσει τις αισθήσεις μας. Κάθε γαστρονομική πρόταση του Avenue – Modern Cuisine χαρακτηρίζεται από ξεχωριστές αντιθέσεις, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη μεσογειακή επίγευση και άλλες εξαίσιες γαστρονομικές προτάσεις.

Info: Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6. Instagram: @avenue_skg, facebook: @Avenue - Modern Cuisine

Flappers 1920s

snapinstaapp-342202998-1153346678694345-3168454516324635393-n-1080.jpg

Χαμηλός φωτισμός και sexy μελωδίες μας οδηγούν σε ένα ξύλινο επιβλητικό bar, γεμάτο από πρωτόγνωρες αρωματικές νότες. Εκεί που για χρόνια συναντούσαμε την Γαζία, το κλασικό στέκι της Καρόλου Ντηλ, σήμερα ένας νέος fine drinking προορισμός υπόσχεται να συνεπάρει στον δικό του χωροχρόνο...

Πίσω από το όραμα της δημιουργίας του νέου cocktail bar Flappers 1920s βρίσκεται η έμπνευση του ομώνυμου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο εμφανίστηκε πρώτη φορά στη μεγάλη Βρετανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, για να περιγράψει ένα «νέο είδος» νεαρών γυναικών στον Αμερικανικό Νότο των 20’s. Γυναίκες που αγωνίστηκαν υπέρ της οικονομικής, πολιτικής και σεξουαλικής τους ελευθερίας, περιφρονώντας τους -τότε- κοινωνικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Γυναίκες που θεωρούνταν προκλητικές γιατί φορούσαν κοντές φούστες, έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, κάπνιζαν σε δημόσιο χώρο κι άκουγαν jazz.

Κάθε σημείο του καταφέρνει να μας διηγηθεί και από μια δημιουργική ιστορία, χάρη στην αστείρευτη φαντασία της Μαριάννας Γεωργαντά και της ομάδας της, οι οποίοι ανέλαβαν την καλλιτεχνική επιμέλεια, από τους ζωγραφισμένους τοίχους, μέχρι τα ιδιαίτερα σκίτσα και φωτιστικά. 

Μπορούμε να ξεκινήσουμε την αισθητηριακή μας εμπειρία από τις πρωινές ώρες με την απόλαυση ενός άρτια καβουρδισμένου καφέ της Kudu Coffee Roasters στο bar ή να τον πάρουμε μαζί μας τον καφέ κρύας εκχύλισης στη βόλτα και στο γραφείο. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε δίλημμα να επιλέξουμε ανάμεσα στο blend Habit που αποτελείτε από Brazil, Colombia, El Salvador και από έναν Single Origin ανωτέρας ποιότητας που η ομάδα του Flappers τον αλλάζει ανά διαστήματα. Διάφορες λιχουδιές όπως New York Soft Cookies, Mini Apple Pie, Brownie, Vegan Carrot Cake ή Banaba Bread, φτιαγμένες από το γνωστό Martha’s Sweet Philosophy, θα μας κάνουν την πιο γευστική συντροφιά. 

Όταν ο ήλιος δύει, η signature λίστα του μαγαζιού, την οποία επιμελήθηκαν οι Αχιλλέας Θανασούδας και Βαγγέλης Πενίκης, μας περιμένει. Αποτελείται από 8 cocktails, εκ των οποίων ένα δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ. Έμπνευση για την πρώτη λίστα του μαγαζιού αποτέλεσαν, επίσης, τα γευστικά προφίλ από τους καφέδες, ενώ τα ονόματα αυτών αντιστοιχούν σε γνωστές Flappers εκείνης της εποχής. Έτσι, όταν ανοίξουμε τον κατάλογο, θα συναντήσουμε μερικά ονόματα όπως αυτά των Gilda Gray, Colleen Moore ή Coco Chanel να φιγουράρουν. Στον υπόγειο χώρο έχει διαμορφωθεί ένα ολόκληρο εργαστήριο για την επεξεργασία και την παρασκευή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, με στόχο πάντα την ποιοτική τους εκτέλεση. 

Info: Καρόλου Ντηλ 22. Facebook: @Flappers1920.skg, Instagram: @flappers1920s_skg

Poster

image00022.jpg
Φωτογραφία: Χριστίνα Δημητριάδου

Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, το παλιό Ισμαήλ Πασά Χάνι έχει κληροδοτήσει την εκλεπτυσμένη του αρχιτεκτονική στον πολυδιάστατο κόσμο της Beetroot design group. Τα νέα γραφεία της έχουν δομήσει ένα πολύχρωμο και καινοτόμο σύμπαν, που ήρθε να προστεθεί σε πλήρη αρμονία με τη διάθεση αυτής της πλευράς της πόλης. Από τα πρώτα λεπτά, που μπαίνουμε σε κάθε τους χώρο, αισθανόμαστε την αριστοκρατική αύρα του παλιού κτηρίου.

Στη νέα γαστρονομική προσθήκη γίνεσαι «ένα» με τα μαμαδίστικα και πικάντικα αρώματα. Καυτό λάχανο, μπαχάρια και γλυκές μυρωδιές από φυσικούς οίνους ξυπνούν τις αισθήσεις μας. Ο χρόνος σταματά, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για μια πραγματική ιεροτελεστία αισθήσεων. Και τότε, η fast γευσιγνωσία μεταμορφώνεται σε μια ολιστική εμπειρία. Κάθε δοκιμή αποτελεί και μια έκπληξη, η οποία ενώνει πολλά πολιτισμικά μονοπάτια, χάρη στη δημιουργική φαντασία του chef, Βασίλη Χαμάμ. Ταρτάρ προβατίνας με κρόκο αυγού, λάδι μυρωδικών και κράκερ τραχανά και καλαμάρι στο κάρβουνο με εζμέ σαλάτα πράσινης ντομάτας ζύμωσης και ταχίνι αποτελούν μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εκλεπτυσμένης γαστριμαργικής του ταυτότητας. 

Info: Συγγρού 6. Instagram: @poster_thessaloniki, Facebook: @Poster. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο από τις 18:00 έως τις 23:00. Κυριακή από τις 13:00 έως τις 18:00.

Κορωνίς

snapinstaapp-336282361-179768828152343-4507514244836145640-n-1080.jpg

Προχωρώντας στα στενά της Σοφούλη, ο αριθμός 4 μας οδηγεί σε έναν χώρο, ο οποίος μοιάζει λες και βγήκε από ελληνική ταινία εποχής. «Αυτά άρεσαν στους παππούδες μας... Μ' αυτά συνεχίζουμε και εμείς...», μαρτυρά μια φράση-motto σε έναν τοίχο του. Επί 40 χρόνια λειτουργούσε ως καφενείο και πλέον η νέα ομάδα του το έχει χρονομεταφέρει στο σήμερα, προσκαλώντας όλους μας να γίνουμε «ένα» με τη γοητευτική του φιλοσοφία.

Στο Κορωνίς, η εκλεπτυσμένη προσέγγιση της απλότητας έχει αναχθεί σε έναν ιδιαίτερο θεσμό. Ο σεβασμός στην ελληνική παράδοση και τις διαχρονικές αξίες της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Κάθε στιγμή, καταφέρνει να μας κάνει κοινωνούς σε μια ξεχωριστή ιεροτελεστία, η οποία ξυπνά απευθείας τις αισθήσεις, ταξιδεύοντάς μας σε νοσταλγικές στιγμές παιδικής ανεμελιάς, άκρως ταυτισμένης με τα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Από τα κόκκινα μικρά καρουσέλ, τα οποία πρωταγωνιστούν στα εσωτερικά τραπεζάκια, μέχρι τις χρυσές κορνίζες με ασπρόμαυρες εικόνες της πόλης - όλα αποκαλύπτουν την αγάπη για το μαζί, το μοίρασμα.

Αυτή η ζεστή και απλή διάθεση κυριαρχεί και στον γαστρονομικό του κόσμο. Το μενού χωράει σε μια σελίδα, χωρίς να μας μπερδεύει και να μας αποσυντονίζει. Μια ενδιαφέρουσα σειρά από προτάσεις κρεατικών και θαλασσινών, είτε ως συνοδευτικό για το τσίπουρο είτε ως κυρίως για το κρασί μας συντροφεύουν με την έντονα αρωματική τους προσωπικότητα. Μεζέδες και κυρίως πιάτα παραδοσιακά με μια πιο «πειραγμένη» παρουσίαση χαρίζουν την απαραίτητη νότα ανανέωσης του χώρου, στοιχείο που κάθε φορά μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη.

Info: Θεμιστοκλή Σοφούλη 4. Facebook: @Κορωνίς, Instagram: @koronis.thessaloniki

The upcoming one...

Purovoku project

342984198-210325721734750-1759804219197154049-n.jpg

"Who made the rules?" αποτελεί το κύριο motto του, αποκαλύπτοντας την ατελείωτη φαντασία και την επιτακτική ανάγκη για σπάσιμο κάθε κανόνα. Το πολλά υποσχόμενο fine drinking project, Purovoku θα μας καλωσορίσει προς το τέλος του επόμενου μήνα στον τριώροφο χώρο του σε ένα μικρό στενό της αγοράς Μπεζεστένι. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη bar, αλλά για μια ολόκληρη φιλοσοφία, εστιασμένη αποκλειστικά στην υψηλής ποιότητας γευστική εμπειρία ενός ποτού. Η κεντρική ιδέα πίσω από το όνομά του είναι παρμένη από ένα ιαπωνικό περιοδικό του 1968, το οποίο πήγαινε κόντρα σε οτιδήποτε κλισέ και προκαλούσε με τις ιδέες και την αισθητική του. Η λέξη Purovoku αποτελεί αναγραμματισμό της αντίστοιχης ιαπωνικής προφοράς για το αγγλικό provoke (προκαλώ). Στόχος των δημιουργών του, Αχιλλέα Θανασούδα και Βαγγέλη Πενίκη, θα είναι μια creative και street προσέγγιση των drinks, τα οποία θα αφορούν όλους. 

Στο ισόγειό του, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ποτό μας, ενώ στον πρώτο του όροφο θα οργανωθεί το preparation room. Στο υπόγειο θα είναι εγκατεστημένο το fermentation room, ο χώρος ζύμωσης για τα σιρόπια, τα οποία θα προστίθενται στις επιλογές των ποτών. Στην ταράτσα του, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο θερμοκήπιο, στο οποίο θα καλλιεργηθούν βότανα, τα οποία θα αξιοποιούνται ως πρώτες ύλες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε ό,τι θα αφορά τα signature cocktails, αλλά και τις premium ετικέτες μπυρών και κρασιών, θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με Έλληνες μικροπαραγωγούς, διατηρώντας μιας άμεση σχέση μαζί τους, με κοινό όραμα την καλύτερη εκδοχή του menu. Πέρα, όμως από αυτό, η zero waste κουλτούρα θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην παρασκευή των πρώτων υλών. 

Info: Καρίπη 3, Αγορά Μπεζεστένι. Instagram: @purovoku.project. Αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή από τις 18:00 έως τις 02:30. 

A creative and full of aromas universe is waiting for us in the city!