fbpixel

Search icon
Search
Για ποιον λόγο το Fondation Louis Vuitton προσφέρει στο Μουσείο του Λούβρου 16 εκατομμύρια δολάρια;
ARTS & CULTURE

Για ποιον λόγο το Fondation Louis Vuitton προσφέρει στο Μουσείο του Λούβρου 16 εκατομμύρια δολάρια;

Το «Καλάθι με άγριες φράουλες» του Γάλλου ζωγράφου Jean Siméon Chardin βρίσκεται στο επίκεντρο


Ο λόγος για το αριστουργηματικό έργο του Γάλλου ζωγράφου Jean Siméon Chardin, το «Καλάθι με άγριες φράουλες», το οποίο έχει καταφέρει να θεωρηθεί εθνικός θησαυρός του γαλλικού πολιτισμού. Ένας πίνακας του 1761 για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια γίνεται λόγος και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να κατακτήσουν ως έκθεμα. 

Αρχικά, να αναφερθούμε στο γεγονός πως τον περασμένο Μάρτιο το έργο σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων σε δημοπρασία του παριζιάνικου οίκου Artcurial, φτάνοντας τη τιμή των 24,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο σήμερα, με σκοπό να καταλήξει στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Fondation Louis Vuitton, καλύπτει με τη δωρεά του ένα μέρος της τιμής αγοράς του.

Πώς έχει κινηθεί το Μουσείου του Λούβρου ώστε να αποκτήσει τον θρυλικό πίνακα;

sarnten.jpg
Καλάθι με άγριες φράουλες

Το Μουσείο Τέχνης Kimbell στο Fort Worth του Τέξας κατάφερε να αγοράσει το έργο σε τιμή ρεκόρ, αλλά η δήλωση στην οποία προχώρησε το Μουσείο του Λούβρου έρχεται να ανατρέψει την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να χαρακτηριστεί «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες ώστε να καταλήξει στο εμβληματικό μουσείο του Παρισιού.

Το μουσείο έχει στη διάθεσή του 2,5 χρόνια έως να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την απόκτησή του. Μέχρι στιγμής, συνεργάζεται με την εταιρία All Patrons, η οποία συγκεντρώνει χρήματα για τον Λούβρου και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2024. Η συγκεκριμένη εκστρατεία απευθύνεται στο κοινό, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει όπως μπορεί στην αγορά έργων για το μουσείο.

Ο πίνακας θα εκτίθεται στο μουσείο καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας με στόχο να συγκεντρώσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ από τις συνεισφορές του κοινού. Το υπόλοιπο χρηματικό ποσό θα δοθεί από δωρεές και κεφάλαια. Ο όμιλος LVMH συμβάλει με τον δικό του σημαντικό τρόπο, καλύπτοντας οικονομικά τα 2/3 του κόστους. 

Το Fondation Louis Vuitton που ιδρύθηκε το 2014 αποτελεί, όπως γνωρίζουμε, ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά μουσεία τέχνης παγκοσμίως, με σπάνια έργα και συλλογές, στηρίζοντας σθεναρά και τα υπόλοιπα μουσεία στον κόσμο. Στόχος του, άλλωστε, αποτελεί, η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, αλλά και των σπουδαιότερων καλλιτεχνών. Αυτήν την περίοδο φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση του Mark Rothko.

shutterstock-583064593.jpg


Στην ίδια εκστρατεία, η ομάδα υποστηρικτών Société des Amis du Louvre πρόκειται να διαθέσει 500.000 ευρώ, ενώ μια ακόμα ιδιωτική εταιρία θα δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ. Για όλα αυτά μίλησε δημόσια ο σύμβουλος του Bernard Arnault: «Ο Jean Siméon Chardin είναι ο Γάλλος Βερμέερ και το Καλάθι με τις Άγριες Φράουλες είναι ίσως το τελευταίο έργο αυτής της ποιότητας που βρίσκεται ακόμη σε ιδιωτικά χέρια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την απόκτησή του από το Λούβρο».

Ένα έργο ασύλληπτης οικονομικής και κυρίως ιστορικής αξίας πρόκειται να πάρει τη θέση του σ' ένα από τα πιο θρυλικά μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο!