fbpixel

Search icon
Search
Friendship: Οι 4 «παρερμηνεύσεις» που σας κρατάνε από το να έχετε καλούς φίλους
WELLNESS

Friendship: Οι 4 «παρερμηνεύσεις» που σας κρατάνε από το να έχετε καλούς φίλους

«Μπείτε» στον κόσμο των ανθρώπων που αγαπάτε


Σε σύγκριση με τις ρομαντικές σχέσεις, οι φιλίες τείνουν να έχουν λιγότερα milestones, λιγότερες καθοριστικές στιγμές που μπορεί να αλλάξουν την πορεία τους. Παρά του ότι οποιαδήποτε σχέση μπορεί να επωφεληθεί από τις αμοιβαίες προσδοκίες συνήθως όλοι τείνουν να κρατούν τις σχέσεις αυτές σε ένα όριο. Ο λόγος είναι απλός: ακόμα κι αν αποκαλείτε κάποιον «καλύτερο φίλο», το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε δεσμευτεί ποτέ επίσημα στον ρόλο. Έτσι, αν αυτή η σχέση δεν έχει γερά θεμέλια, καταλήγετε να αμφιβάλλετε και να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

does-female-friendship-exist.jpg
Η έλλειψη σαφών «κανονισμών» ή διακρίσεων, μέσα στους οποίους έχουμε μάθει να ζούμε καθώς και η γρήγορη pop κουλτούρα η οποία επιβάλει όλα να μοιάζουν υπέροχα σας κάνει πολλές φορές να ανησυχείτε πως δε θα καταφέρετε ποτέ να πετύχετε την ιδανική φιλία. Γι' αυτόν τον λόγο, όπως λένε οι ειδικοί, αν θέλετε να κάνετε νέους φίλους ή να εμβαθύνετε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις που έχετε, είναι προς το συμφέρον σας να εγκαταλείψετε οριστικά αυτές τις συνήθειες που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

1. Μην προσπαθείτε να προβλέψετε πώς θα ενεργήσει ο φίλος σας

Πολλές από τις συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη φιλία έχουν τις ρίζες τους στην εσφαλμένη αντίληψη ότι σαν άνθρωποι διαθέτουμε τη δύναμη της πλήρους κατανόησης της σκέψης του άλλου. Για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια σε κάτι, αλλά να επιλέγετε να μη τη ζητήσετε από τον φίλο σας υποθέτοντας ότι θα ενοχληθεί από το ερώτημα. Μπορεί να θέλετε να μαζευτείτε κάπου το Σαββατοκύριακο αλλά να μην προσκαλείτε κανέναν. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που «αποκόπτετε» τον εαυτό σας από το να απολαμβάνετε πιο δυνατές σχέσεις επειδή πιστεύετε ότι μπορείτε να προβλέψετε πώς θα ανταποκριθούν οι άλλοι άνθρωποι στην προβολή σας. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο πλευρές μιας σχέσεις είναι κακές στο να προβλέπουν το πώς θα νιώθουν στο μέλλον και έτσι τελικά κανείς δεν κάνει την πρώτη κίνηση.

friends.jpg

2. Δεν «χρωστάτε» σε κανέναν

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη της φιλίας περιλαμβάνει την προσπάθεια για μια σχέση που λειτουργεί ως τρόπος εξόφλησης ενός υποτιθέμενου χρέους χωρίς να λαμβάνει κανένα πραγματικό όφελος σε αντάλλαγμα. Το να σας στήριξε κάποιος σε μια δύσκολη μέρα δεν είναι ένας λόγος για να διατηρήσετε μια σχέση που δε σας εξυπηρετεί στο σήμερα. Αν φανταζόσασταν την αντιστροφή ρόλων σε αυτό το σενάριο, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί μια φιλία αυτού του είδους δεν είναι πραγματικά ωφέλιμη. Πώς θα νιώθατε αν γνωρίζατε πως υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη ζωή σας που μένει απλώς και μόνο επειδή θεωρεί ότι σας οφείλει;

3. Άλλο φιλία, άλλο εξέλιξη

Όπως κάθε υγιής ρομαντική σχέση, έτσι κάθε καλή φιλική σχέση απαιτεί αμοιβαία προσπάθεια. Το να σκέφτεστε το αντίθετο σας προετοιμάζει τόσο για απογοήτευση όσο και για μοναξιά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν ομάδες ηλικιωμένων ανθρώπων για πέντε ετών και τους χώρισαν σε δύο κατηγορίες. Οι πρώτοι πίστευαν ότι η φιλία εξαρτάται από την προσωπική προσπάθεια, ενώ οι δεύτεροι ότι εξαρτάται περισσότερο από παράγοντες εκτός του ελέγχου ενός ατόμου. Αποδείχτηκε πως η δεύτεροι ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν κοινωνικά με άλλους ανθρώπους και μακροπρόθεσμα βίωναν περισσότερη μοναξιά.

friends.jpg

4. Ποτέ δεν είναι αργά

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για τη φιλία είναι η ιδέα ότι «χάσατε τη στιγμή». Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε νέους φίλους. Εάν πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι γύρω σας έχουν ήδη βρει τους ανθρώπους τους, τότε λάβετε υπόψη αυτό: Έρευνες δείχνουν ότι αντικαθιστούμε τους μισούς φίλους μας κάθε επτά χρόνια. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι βγάζουν και βάζουν ανθρώπους στη ζωή τους. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό αφού ο άνθρωπος πάντα εξελίσσεται, αλλάζει ενδιαφέροντα, ταλέντα και συνθήκες ζωής.