fbpixel

Search icon
Search
Φωτιά στην Αττική: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πυρόπληκτους, πυροσβέστες, εθελοντές και ζώα
ECO GLOW

Φωτιά στην Αττική: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πυρόπληκτους, πυροσβέστες, εθελοντές και ζώα

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS γι' άλλο ένα καλοκαίρι - Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς


Άλλα ένα καλοκαίρι που η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη. Από το μεσημέρι της Κυριακής ανεξέλεγκτη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Βαρνάβα και από εκεί εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής. Μέχρι στιγμής, η πυρκαγιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα και στο έλεός της βρίσκονται κάτοικοι και ζώα, με την οικολογική καταστροφή να είναι απεριόριστη. Εκτάσεις έχουν καεί και στην στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

Όσο το 112 εκπέμπει SOS για εκκένωση οικισμών, ας δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να παρέχουμε εμείς βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται...

Ο χώρος του Humanity (Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτός από τις 10:00 έως τις 21:00. Εκεί, πραγματοποιείται μαγείρεμα για τη σίτιση των πολιτών, πυροσβεστών κι εθελοντών. 

Η Γραμμή Ενημέρωσης της εθελοντικής ομάδας βρίσκεται στη διάθεση του κόσμου ώστε να ενημερώνεται και να δίνει πληροφορίες για ανάγκες στο τηλ. 210 5226 379.

Ανοιχτό είναι το ΟΑΚΑ (Λεωφ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη 1, Μαρούσι) για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο, και οι λέσχες του Δήμου Αθηναίων για τους ηλικιωμένους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακαλεί και προσκαλεί τους συμπολίτες μας για συλλογή τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων μας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της άμεσης ανταπόκρισης λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει παρουσιαστεί με εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχές τις Αττικής, πραγματοποιεί πανελλαδική συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών, που είναι κρίσιμης σημασίας, για την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας σε ανάγκη ή/και κίνδυνο σε αυτές τις δύσκολές ώρες.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε: «Αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους αναβάλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024. Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, παρακαλούνται οι γονείς να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694».

Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ανακοίνωσε: «Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να εκκενώνουν έγκαιρα μαζί με τα κατοικίδια τους. Στις γραμμές 2131361085 και 2131361033 μπορείτε να μας καλείτε για ζώα σε ανάγκη 24 ώρες το 24ωρο. Οι δομές στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε πυρόπληκτα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα:

- Στο ΠΑΛΑΙ του Δήμου Γαλατσίου όπου έχει στήσει δομή ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice
- Στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα (έπαυσε η λειτουργία του Ανοιχτού Γηπέδου Μπάσκετ Γραμματικού)
- Στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου της Άνοιξης (Λυκαβηττού 37) του Δήμου Διονύσου».

Ο Δήμος Βριλησσίων ανακοίνωσε: «Ανοίγει και το Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων συμπολιτών μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική».

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Εδώ γίνεται η αίτηση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033, ενώ ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχεται τον κόσμο που απομακρύνεται από τις οικίες του, στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγίου Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA στο πλευρό όσων χρειάζονται βοήθεια:

Η ΜΚΟ Dog’s Voice επίσης:

Χώροι υποδοχής λειτουργούν και: Στον Δήμο Μαραθώνα, στον Δήμο Διονύσου, κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, ενώ στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο κλειστό γυμναστήριο Άνοιξης, θα παραμείνουν ανοιχτά για να δεχθούν ζώα που κινδυνεύουν.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής καλεί τους δημότες – κατοίκους της πόλης να συνδράμουν στην ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς της βορειοανατολικής Αττικής καθώς και στους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικείες τους. Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου (οδός Πρασίνου Λόφου έναντι δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου, κόμβος Αττικής Οδού) συλλέγονται νερά, ξηρά τροφή (κονσέρβες κτλ) αλλά και φάρμακα πρώτης ανάγκης για εγκαύματα ή τραυματισμούς (γάζες, αντισηπτικά κτλ) για ανθρώπους και ζώα από τις 7 π.μ. το πρωί έως τις 5.30 μ.μ..

O Δήμος Ηλιούπολης συγκεντρώνει από σήμερα τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης:

  • Εμφιαλωμένο Νερό
  • Φυσιολογικό Ορό
  • Φυσικά Δάκρυα – Pulvo
  • Κεραλοιφή για εγκαύματα
  • Τρόφιμα Μακράς Διαρκείας
  • Μωρομάντηλα

Και για τα ζώα:

  • Συσκευασμένη τροφή
  • Τροφή για κουτάβια
  • Cool mats
  • Πάνες
  • Σεντόνια
  • Λουριά οδηγούς