Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και όλοι μας προετοιμαζόμαστε καταλλήλως για το πιο elegant festive dinner party. Τα στοιχεία που είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψιν μας αφορούν στις μικρές, αλλά θαυματουργές λεπτομέρειες, που αν τις αξιοποιήσουμε με έξυπνους τρόπους, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στα μάτια των αγαπημένων μας προσκεκλημένων.
Ένα special event, όπως αυτό, χρειάζεται από τη μεριά μας σε ρόλο οικοδεσπότη, υπομονή, επιμελημένη φροντίδα, καθώς και οργανωμένα και σταθερά βήματα. Από το στήσιμο του σκηνικού και το στρώσιμο της τραπεζαρίας μας μέχρι τις εκπλήξεις που θα χαρίσουμε στους guests, αλλά και τις τελευταίες διακοσμητικές πινελιές, όλα είναι θέμα ακρίβειας και προετοιμασίας. Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένες φορές, δεν ξεχνάμε ποτέ το κεντρικό concept που είχαμε από την αρχή στο μυαλό μας. Μόνο τότε, θα είμαστε απόλυτα στοχευμένοι στις επιλογές, που θα ακολουθήσουμε.
Εμείς ακούμε τους experts και επιθυμούμε να τους ακολουθήσουμε πιστά και αυτά τα Χριστούγεννα, ώστε να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη βραδιά στο σπίτι μας. Τρεις experts μοιράζονται μαζί μας τα στοιχεία, που οι ίδιοι δίνουν πάντα ιδιαίτερη έμφαση, καθώς εγγυώνται το πιο chic dinner.
Η λεπτομέρεια της επίσημης πρόσκλησης
Είναι γεγονός ότι σε ένα formal χριστουγεννιάτικο κάλεσμα, όπως αυτό που ετοιμάζουμε, η αισθητική ταυτότητα της πρόσκλησης παίζει πρωτεύοντα και άκρως καθοριστικό ρόλο. Η Laura Gillingham, ιδρύτρια της εταιρείας "Embellishing the Ordinary" έχει παραδεχθεί στο "Net a porter" magazine: "Οι προσκλήσεις καθορίζουν πραγματικά το σκηνικό μιας γιορτής. Το να βλέπετε μια όμορφη, εξατομικευμένη πρόσκληση να είναι τοποθετημένη δίπλα στο τζάκι βοηθάει πραγματικά στο να δημιουργηθεί ενθουσιασμός. Οι καλεσμένοι μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν να σχεδιάζουν το ντύσιμο και τα αξεσουάρ τους για την εκδήλωση.
Σκεφτείτε το σκηνικό του τραπεζιού σας - πόσο διακριτικές θέλετε να είναι οι θέσεις που θα επιλέξουμε για τις προσκλήσεις των κάθε καλεσμένων; Ή πόσο εντυπωσιακές; Πιθανώς θέλετε να ταιριάζουν αλλά να μην είναι πολύ τσιμπημένα ή να έχουν εμμονή με κάποιο θέμα. Έγραψα για έναν γάμο στην Προβηγκία και αντί για τις συνηθισμένες απεικονίσεις λεβάντας ή ηλιοτρόπιων, η νύφη ήθελε εξωτικές εικόνες με φοίνικες και ανανάδες. Δεν είναι αυτό που θα περιμένατε, αλλά πραγματικά δούλεψε με τα γιγαντιαία φύλλα μπανάνας στο φόντο της εξοχής. Πρόσθεσε επίσης μια πραγματική αίσθηση διασκέδασης στο γάμο. Τα εξατομικευμένα μενού είναι δημοφιλή και φαίνονται επίσης εντυπωσιακά. Η κλασική καλλιγραφία είναι εκπληκτική - μια πραγματική μορφή τέχνης. Ως καλλιτέχνης, έχω συνδυάσει την εκφραστικότητα με τον γραφικό μου χαρακτήρα χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές της καλλιγραφίας και χρησιμοποιώντας στυλό εμβάπτισης και μελάνι. Κάποιος παρομοίασε κάποτε το στιλ μου με έναν ψαρά που ρίχνει την πετονιά του, που είναι μια ωραία μεταφορά, νομίζω".
Η οργάνωση του festive menu
Και προχωράμε στους πρωταγωνιστές της εορταστικής τραπεζαρίας μας, που δεν είναι άλλες από τις γευστικές και αισθητικές ταυτότητες των dishes. Ο Tim Siadatan, συγγραφέας και συν-ιδρυτής των Trullo and Padella restaurants, έχει μοιραστεί τα αγαπημένα του βήματα προετοιμασίας με το ίδιο περιοδικό: "Σχεδιάστε το menu αρκετά νωρίτερα - τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από την εκδήλωσή σας. Σκεφτείτε τα πάντα εκ των προτέρων. Πάντα ξεκινώ την προετοιμασία τουλάχιστον μερικές ημέρες νωρίτερα, ώστε την ημέρα του dinner να μην χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Αν μαγειρεύετε, σχεδιάστε menu που δεν είναι πολύ περίπλοκα ή, αν είναι, βεβαιωθείτε ιδανικά ότι τα περίπλοκα κομμάτια μπορούν να γίνουν πριν.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε αυτή την πίεση την ημέρας. Το menu πρέπει να εξαρτάται από τον κόσμο, οπότε πρέπει να γνωρίζετε το κοινό σας. Βρίσκω πάντα διασκεδαστικό όταν οργανώνω δείπνα, να προσπαθώ να βρω μια ομάδα ανθρώπων που είναι ομοϊδεάτες όσον αφορά το φαγητό, ώστε να μπορείς να κάνεις κάτι πιο περιπετειώδες. Σκεφτείτε επίσης εποχιακά όσον αφορά τα προϊόντα και το αν θέλετε να φάτε μέσα ή έξω, γιατί αυτό θα υπαγορεύσει το μενού. Ακόμη και το χειμώνα, είναι ωραίο να βγείτε έξω για ποτό ή μεζέδες. Ή, αν έχετε τον κατάλληλο χώρο, βάλτε τους καλεσμένους να βρίσκονται σε ένα ζεστό σημείο, και απολαύστε όλο το γεύμα σε εξωτερικό χώρο, όπως θα κάνατε σε κάποια απόδρασή σας στο βουνό".
Τα λουλούδια
Πάντα σε ένα premium δείπνο, η τελευταία κίνηση - ματ για την επιτυχία της αισθητικής του είναι τα φρέσκα λουλούδια. Δημιουργικές συνθέσεις με δροσερά, αλλά και γλυκά αρώματα συνοδεύουν με κομψότητα την εορταστική ατμόσφαιρα. H Katie Smyth, ιδρύτρια του floral design group, "Worm co-founder" εξηγεί στο magazine: "Τα λουλούδια έχουν νόημα - χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να σηματοδοτούν ένα ιδιαίτερο γεγονός και το περιβάλλον που δημιουργείτε είναι πολύ σημαντικό. Αν οι καλεσμένοι δουν κάτι όμορφο και προσεγμένο, ακόμη και αν πρόκειται για ένα απλό βάζο με λουλούδια, αισθάνονται αμέσως λίγο πιο φροντισμένοι. Το να έχετε κάτι οπτικό ως σημείο εστίασης είναι επίσης έναυσμα για συζήτηση- βοηθά τους ανθρώπους να θυμούνται τη συνολική εμπειρία. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο πολλοί από εμάς είναι πολύ απομακρυσμένοι από τη φύση, οπότε η εισαγωγή της στην εκδήλωσή σας προσγειώνει έναν χώρο και τους ανθρώπους σε αυτόν, [γι' αυτό] μας αρέσει να χρησιμοποιούμε εποχιακά λουλούδια όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η κίνηση προς ένα απλό στιλ είναι πραγματικά fresh αυτή τη στιγμή. Αντί για μεγάλες επιδείξεις, [η παρουσίαση] ενός μεγάλου βάζου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα αυτή τη στιγμή. Επικεντρωθείτε περισσότερο στο πως να οργανώνετε αυτό το ένα και μοναδικό είδος λουλουδιού αντί να έχετε πολλά διαφορετικά λουλούδια αναμεμειγμένα μεταξύ τους, επίσης. Η επιλογή ενός εποχιακού λουλουδιού και η απλή διαρρύθμιση μπορεί να γίνει από μόνη της σημείο συζήτησης".
Βe the most classy host. Merry Christmas!
Source: Net a porter