fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι 3 ταινίες γι’ αυτήν την εβδομάδα
CITY VIBES

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι 3 ταινίες γι’ αυτήν την εβδομάδα

Από την Πέμπτη 4 μέχρι την Τετάρτη 10 Μαίου μας περιμένουν δωρεάν 2 νέα φιλμς, μια ειδική προβολή συν ξεχωριστές εκπλήξεις στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φροντίζει κάθε στιγμή να μας χαρίζει ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας, χάρη στις πολλά υποσχόμενες ταινίες, τις οποίες μας προτείνει. Αυτήν την εβδομάδα, από την Πέμπτη 4 μέχρι την Τετάρτη 10 Μαίου, μας περιμένουν δωρεάν δύο καινούργια φιλμς και μια ειδική προβολή στις αίθουσες του Φεστιβάλ στο Ολύμπιον, καθώς και στους αντίστοιχους χώρους στο λιμάνι της πόλης. Πέρα, όμως, από τις συγκεκριμένες δημιουργίες, είμαστε όλοι καλεσμένοι στο περίπτερο του Φεστιβάλ στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (4-7 Μαΐου, ΔΕΘ-HELEXPO), στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε επιλεγμένες εκδόσεις, συλλεκτικές τσάντες αλλά και μπλουζάκια του καλλιτεχνικού θεσμού σε εκπτωτικές τιμές προσφοράς.

Ας δούμε μαζί τις ταινίες, τις οποίες μας προτείνει για την εβδομάδα αυτή! 

Ευλογία / Benediction

benediction-6.jpg

H ταραγμένη ζωή του ποιητή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Siegfried Loraine Sassoon, μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Πορτρέτο μιας σύνθετης προσωπικότητας που επέζησε από τη φρίκη του πολέμου και βραβεύτηκε για την ανδρεία του αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όταν έληξε η θητεία του, η ταινία αποδίδει με οπτικούς όρους τη μεγαλειώδη, πλην υπόκωφη, παρακαταθήκη ενός από τους κορυφαίους πολεμικούς ποιητές της εποχής. H αριστοκρατία και η αφρόκρεμα του λογοτεχνικού και θεατρικού κόσμου του Λονδίνου τον λάτρευαν μέχρι που ξεκίνησε να συνάπτει σχέσεις με διάφορους άντρες. Ένας ανήσυχος άνθρωπος σ’ έναν διαλυμένο κόσμο, ο οποίος ψάχνει για ειρήνη και αποδοχή του εαυτού του: ένα θέμα που παραμένει εξίσου επίκαιρο μέχρι και σήμερα σήμερα. Σκηνοθεσία - σενάριο: Terence Davies. Με τους: Jack Lowden, Peter Capaldi, Gemma Jones, Ben Daniels, Kate Phillips, κ.ά.

Info: Αίθουσα Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους 10: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη - 18:30 & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη - 21:15

Η Βαλέρια παντρεύεται / Valeria Is Getting Married

valeria-is-getting-married-2.jpg

Η Valeria, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της αδερφής της, της Kristina, η οποία ζει ήδη εδώ και χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Παρότι η Kristina μοιάζει ικανοποιημένη με τη ζωή της, η άφιξη της Valeria θα ανατρέψει τα δεδομένα αλλάζοντας τα πάντα. Παλλόμενο από συναισθηματική ένταση χωρίς ποτέ να αγγίζει το μελόδραμα, αυτό το δράμα δωματίου ανατέμνει, χάρη στο λεπτοκεντημένο σενάριό του, μια σειρά από ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου. Σκηνοθεσία-σενάριο: Michal Vinik. Με τους: Lena Fraifeld, Dasha Tvoronovich, Yaakov Zada Daniel, Avraham Shalom Levi. Έγχρωμη, 76΄. Η ταινία Valeria Is Getting Married απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Info: Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Πλ. Αριστοτέλους 10 : Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:30 & 21:30. 

Ειδική προβολή - Υποψηφιότητα για το Βραβείο LUX

Οι ροδακινιές του Αλκαράς / Alcarràs

rodakinies-alcaras.jpg


Η οικογένεια Solé περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Alcarràs ένα μικρό χωριό στην Ισπανία. Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς αντιμετωπίζουν έξωση. Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στη άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια. Η ταινία Alcarràs έχει καταφέρει να αποσπάσει την Χρυσή Άρκτο στην Berlinale (2022), ήταν υποψήφια για το Βραβείο LUX

Info: Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Ναυάρχου Βότση 3. Τρίτη - 18:30. Δωρεάν είσοδος για το κοινό.

Δεν ξεχνάμε να επισκεφθούμε το Φεστιβάλ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου!

Στο περίπτερο 13, Stand 34 του Φεστιβάλ οι σινεφίλ θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την εκδοτική δραστηριότητα της διοργάνωσης, με έκπτωση 30% που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μονογραφίες καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα αλλά και σε εθνικές κινηματογραφίες. Επιπλέον, μπορούμε να αποκτήσουμε σε ειδικές προσφορές τις συλλεκτικές τσάντες και τα μπλουζάκια παλαιότερων διοργανώσεων. 

Info: 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Διάρκεια από την Πέμπτη 4 έως τις Κυριακή 7 Μαΐου 2023
Για το Φεστιβάλ: Περίπτερο 13 / stand 34. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00, Κυριακή 10:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μετράμε ήδη αντίστροφα! 

Κεντρική φωτογραφία: Από την ταινία Ευλογία / Benediction.