fbpixel

Search icon
Search
Cannes 2023: Τα 5 πολλά υποσχόμενα φιλμς που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα
ARTS & CULTURE

Cannes 2023: Τα 5 πολλά υποσχόμενα φιλμς που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα

Tρία projects που παρουσιάστηκαν στην Agora του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν επιλεγεί στο επίσημο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης


Μια από τις πιο λαμπερές γιορτές του σινεμά πλησιάζει, υποσχόμενη και αυτή την άνοιξη να φέρει σε επαφή κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς, και κριτικούς από κάθε άκρη του κόσμου. Ένα ακόμη δημιουργικό δεκαπενθήμερο θα φέρει στο επίκεντρο τις Κάννες, συγκεντρώνοντας τις σπουδαιότερες μορφές της έβδομης Τέχνης. Η 76η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα ανοίξει αυλαία την Τρίτη, 16 Μαίου στο Palais des Festivals et des Congrès, την ιστορική έδρα του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη διάσημη Promenade de la Croisette και τα φιλμς του Διαγωνιστικού Τμήματος θα προβληθούν στο Auditorium Louis Lumière. Αρκετές είναι οι πολλά υποσχόμενες ταινίες, οι οποίες θα κάνουν πρεμιέρα και αναμένεται να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους. 

Ας δούμε μαζί τις πέντε κορυφαίες δημιουργικές πρωτοβουλίες, οι οποίες προβλέπεται να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη διοργάνωση του θεσμού...

Asteroid City

asteroid-city.webp
Το Asteroid City είναι μια επερχόμενη αμερικανική ρομαντική κωμωδία-δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία και συμπαραγωγή από τον Wes Anderson με σενάριο του Anderson από μια ιστορία των Anderson και Roman Coppola. Η ταινία παρακολουθεί τα μεταμορφωτικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα ετήσιο συνέδριο Junior Stargazer το 1955. Διαθέτει ένα μεγάλο καστ που περιλαμβάνει τους Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, κ.ά.

Club Zerο

mv5bmwi1ztywyjatowvhni00yjhllwfhn2etyta0ndcyntvlzddlxkeyxkfqcgdeqxvymza4mda0mjc-at-v1.jpg

Μια ιστορία, η οποία διαδραματίζεται σε ένα ελίτ οικοτροφείο μας μεταφέρει στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των νέων παιδιών, τις οποίες έχει επιβάλει μια σημαίνουσα καθηγήτρια. Η ίδια προσπαθεί να εισαγάγει ένα νέο μάθημα που ονομάζει "συνειδητή διατροφή". Έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με πέντε μαθητές, ενθαρρύνει τους εφήβους να μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή τους, να αμφισβητήσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να αποτραβηχτούν από τους γονείς τους. Πριν οι συνάδελφοί της, εκπαιδευτικοί, συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει, είναι ήδη πολύ αργά. Κεντρικό όνομα, όσον αφορά την υπογραφή του σεναρίου, της σκηνοθεσίας, αλλά και της παραγωγής του φιλμ Club Zerο, αποτελεί η Jessica Hausner. Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Mathieu Demy, Elsa Zylberstein, Amir El-Masry, Sidse Babett Knudsen, κ.ά. 

Killers of the Flower Moon 

mcdkiof-g2001.jpg
Η ταινία Killers of the Flower Moon, ενώνει τους Leonardo DiCaprio και Robert De Niro, δύο από τους αγαπημένους συνεργάτες του σκηνοθέτη της, Martin Scorsese, σε ένα δράμα, βασισμένο σε γεγονότα για τις δολοφονίες των μελών του Έθνους Οσάγε, της Ινδιάνικης φυλής, καθώς και τη γέννηση του FBI. Είναι μια μεταφορά του Eric Roth από το βιβλίο του David Grann. Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone, κ.ά.

La Chimera

chimera.webp

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο και στο 1980. Μια ιστορία, βγαλμένη από την οπτική γωνία ενός παρείσακτου: ενός νεαρού Βρετανού αρχαιολόγου, του Josh O'Connor, ο οποίος παρασύρεται στον σκοτεινό κόσμο των νυχτερινών επιδρομέων τάφων, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν πολύτιμα ετρουσκικά ευρήματα. Κεντρικό πρόσωπο πίσω από την επιμέλεια του σεναρίου και της σκηνοθεσίας είναι η Ιταλίδα Alice Rohrwacher, η οποία μετά τις επιτυχημένες πορείες των ταινιών της, The Wonders και Happy as Lazzaro, επιστρέφει στις Κάννες με το φιλμ La Chimera, για να ολοκληρώσει την τριλογία της ιταλικής ταυτότητας, στην οποία έχει εστιάσει. Πρωταγωνιστούν: Isabella Rossellini, Josh O'Connor,  Carol Duarte, κ.ά. Η αδερφή της Rohrwacher, Alba, ενσαρκώνει μια διεθνή διακινήτρια πολύτιμων αντικειμένων.

The New Boy 

the-new-boy-benking-01.webp
Roadshow Films .

Η Cate Blanchett, μετά τον αριστουργηματικό, υποψήφιο για Όσκαρ ρόλο της στο φιλμ Tár, θα υποδυθεί στη μεγάλη οθόνη μια αποστάτρια καλόγρια, η οποία διευθύνει ένα απομακρυσμένο μοναστήρι στην Αυστραλία του '40. Ο λεπτεπίλεπτα ισορροπημένος κόσμος της διαταράσσεται όταν, ξαφνικά μέσα στη νύχτα, ένα εννιάχρονο ορφανό αγόρι Αβορίγινες καταφθάνει με απελπιστική ανάγκη. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αυστραλός Warwick Thornton. Cate Blanchett, Deborah Mailman, Aswan Reid,Kenneth Radley, κ.ά.

3 projects που παρουσιάστηκαν στην Agora του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα των Semaine de la Critique, Quinzaine des Realisateurs και ACID του Φεστιβάλ των Καννών...

“Inshallah Wallad” του Amjad Al Rasheed

image-big-efeb104ce1d7caed27608d863cb90abb.jpg
@filmfestivalgr

Η ταινία Ιnshallah Wallad του Amjad Al Rasheed κάνει πρεμιέρα στη Semaine de la Critique. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο Crossroads Co-production Forum 2018. Το φιλμ γυρίστηκε στην Ιορδανία. Μετά το θάνατο του συζύγου της, η 30χρονη Nawal πρέπει να παλέψει για αυτό που νομίζει ότι είναι η κληρονομιά της μοναχοκόρης της σε μια περιοχή όπου η απόκτηση ενός γιου αλλάζει τα δεδομένα. Ακόμη ένα φιλμ είναι το Blackbird Blackberry της Elene Naveriani, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Directors’ Fortnight της  Quinzaine des Cinéastes. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο film Crossroads Co-production Forum 2021. Τρίτη ταινία είναι η “The Sea and Its Waves” των Liana & Renaud κάνει πρεμιέρα στο L’ACID Cannes. Το φιλμ αρχικά παρουσιάστηκε στο Crossroads Co-production Forum 2013 και κέρδισε το βραβείο της Two Thirty-Five. Το 2022, παρουσιάστηκε στο Agora Works in Progress όπου και κέρδισε το 119 Marvila Studios Award αλλά και το Yafka VFX Award.

Stay tuned for more! 

Info: Palais des Festivals, 1 boulevard de la Croisette, Cannes. Η 76 διοργάνωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη, 16 έως το Σάββατο 27 Μαίου 2023.

Κεντρική φωτογραφία: Asteroid City movie