fbpixel

Search icon
Search
Φασκόμηλο: Πώς θα καθαρίσετε την ενέργεια του χώρου και του εαυτού σας
WELLNESS

Φασκόμηλο: Πώς θα καθαρίσετε την ενέργεια του χώρου και του εαυτού σας

Μια αρχαία τεχνικοί που όλο και περισσότερο ανακαλύπτουν


Ο σημερινός, σύγχρονος κόσμος προκαλεί σε όλους μια συνεχόμενη αναστάτωση. Αμέτρητες ώρες που χρησιμοποιείτε το κινητό, κίνηση στην πόλη, άνθρωποι με τους οποίους έρχεστε σε επαφή και μοιάζουν σαν να σας «ρουφάνε» την ενέργεια. Ό,τι και αν θεωρείτε ως πραγματική απεικόνιση της δικής σας ζωής, ένα είναι το σίγουρο: χρειάζεστε κάποια tools για να επιβιώσετε. Η ιδέα, λοιπόν, του να καθαρίσετε το χώρο και τον εαυτό σας από την αρνητική ενέργεια μοιάζει να ακούγεται πολύ ελκυστική. Ακολουθήστε το τελετουργικό της καύσης του φασκόμηλου, γνωστό και ως smudging, που αποτελούσε ένα ουσιαστικό μέρος  της ζωής πολλών ιθαγενών αμερικανικών πολιτισμών και πλέον γίνεται η σύγχρονη εκδοχή της spiritual πραγματικότητας. 

shutterstock-1596031876.jpg

Ποια είναι τα οφέλη του

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια των φυτών Salvia και προέρχεται από τη λατινική λέξη salvere, που σημαίνει «θεραπεύω». Εκτός από τις μεταφυσικές του χρήσεις έρευνες δείχνουν πως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα οφέλη του στη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ευεξία. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, να χρησιμεύσει ως εντομοαπωθητικό και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ποιότητα του ύπνου μειώνοντας την αϋπνία. Στην παραδοσιακή κουλτούρα των ιθαγενών της Αμερικής, η καύση του φασκόμηλου θεωρείται επίσης ότι καθαρίζει τους ανθρώπους από την αρνητικότητα και προάγει τη θεραπεία, τη σοφία και τη μακροζωία.

Τι θα χρειαστείτε 

Η Giselle Wasfie, L.Ac., ειδικός στην κινεζική ιατρική και ιδρύτρια του REMIX Acupuncture & Integrative Health, σημειώνει ότι η πρακτική της καύσης φασκόμηλου είναι ιερή σε πολλές κοινότητες και αξίζει σεβασμού. Σύμφωνα με την ίδια είναι κάτι που πρέπει πάντα να κάνετε με πρόθεση, ευλάβεια και βαθιά ευγνωμοσύνη σε όσους το έκαναν πριν από εσάς. Εάν είστε αρχάριοι, υπάρχουν μερικά στοιχεία που οφείλετε να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε. «Παραδοσιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια βάση για να συγκρατούν το φασκόμηλο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα φτερό για να αερίζουν και να απλώνουν τον καπνό γύρω στον χώρο όσο το φασκόμηλο καίγεται», λέει η Colleen McCann, ασκούμενη στη σαμανική ενέργεια.

Πώς θα καθαρίσετε την αρνητική ενέργεια

1. Συγκεντρώστε τα «εργαλεία» σας: Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα προαναφερθέντα εργαλεία και ότι έχετε ανοίξει μια πόρτα ή ένα παράθυρο πριν ανάψετε το φασκόμηλο. Τόσο η αρνητική ενέργεια, όσο και ο καπνός πρέπει να έχουν έναν «δρόμο» να βγουν έξω από το δωμάτιο. 

2. Βάλτε την πρόθεσή σας και πείτε ένα μάντρα: Οι προθέσεις είναι κεντρικές στην πρακτική του smudging, οπότε αφιερώστε λίγο πριν ανάψετε το φασκόμηλο για να προσδιορίσετε τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθείτε να καθαρίσετε ή να απελευθερώσετε από τον χώρο σας. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να λέτε ένα μάντρα ή μια προσευχή που θα περικλείει αυτή την πρόθεση. Μπορείτε για παράδειγμα να λέτε: «Αφήνω και απελευθερώνω αυτά που δεν με εξυπηρετούν πλέον».

shutterstock-1810389766.jpg

3. Ανάψτε το: Μόλις είστε έτοιμοι, κρατήστε το φασκόμηλο σε γωνία 45 μοιρών, ανάψτε το χρησιμοποιώντας ένα σπίρτο ή ένα κερί και αφήστε το να κάψει για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό, σβήστε απαλά τη φλόγα. Αυτή είναι η στιγμή που ο καπνός ξεκινάει να φουντώνει.

4. Περπατήστε αργά στον χώρο σας: Περπατήστε αργά στον χώρο σας και αφήστε τον καπνό να φουντώσει. Οδηγήστε τον καπνό - και την αρνητική ενέργεια - προς τα ανοιχτά παράθυρα, ώστε να μπορεί να διαφύγει. «Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε χώρους μπροστά από καθρέφτες, σε γωνίες και σε χώρους όπως φουαγιέ, διαδρόμους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πόρτες», συνιστά η Wasfie.

5. Να είστε προσεκτικοί: Μένετε κάθε στιγμή παρόντες! Αν δείτε μικρά κομματάκια να πέφτουν στο έδαφος, απομακρύνετε τα αμέσως. Μην αφήνετε ποτέ το φλεγόμενο φασκόμηλο να μείνει χωρίς επίβλεψη. Επίσης, προσέξτε να μην εισπνεύσετε πολύ καπνό. «Αν και το φασκόμηλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε το διαμέρισμα ή το γραφείο σας από στάσιμη και πιθανώς αρνητική ενέργεια, είναι καλύτερο να μην το εισπνεύσετε απευθείας», λέει η βελονίστρια και πιστοποιημένη βοτανολόγος Irina Logman, L.Ac., MSTOM. 

6. Σβήστε το φασκόμηλο σας: Μόλις είστε έτοιμοι να σβήσετε το ραβδί φασκόμηλου, πιέστε σταθερά την μύτη που καίει μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή στην άμμο μέχρι να σβήσει ο καπνός. Είναι σημαντικό να μην το βρέξετε.