fbpixel

Search icon
Search
Fall/Winter 2021: Η κομψή δυναμική γυναίκα τίθεται στο επίκεντρο των πρώτων shows της Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο
TRENDS & CATWALKS

Fall/Winter 2021: Η κομψή δυναμική γυναίκα τίθεται στο επίκεντρο των πρώτων shows της Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο

Η νέα συλλογή της Max Mara αποτέλεσε ωδή στην απλότητα και το στιλ, ενώ εντυπωσίασαν Fendi & Alberta Ferretti


Η Εβδομάδα Μόδας που όλοι περιμέναμε σήκωσε αυλαία την Τετάρτη στις 24 Φεβρουαρίου. Η Milan Fashion Week για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 ξεκίνησε και ήδη από την πρώτη μέρα εντυπωσίασε, τόσο με τα shows των διάσημων οίκων όσο και με τις μοναδικές δημιουργίες των creative directors.

Η MFW θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου. Οι συλλογές της νέας σεζόν θα παρουσιαστούν ψηφιακά λόγω της πανδημίας του COVID-19 ενώ ανάμεσα στους ελάχιστους παρευρισκόμενους θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Σε μια πρώτη ματιά, ο οίκος Fendi κέντρισε το ενδιαφέρον με μία σειρά από δημιουργίες σε ουδέτερες αποχρώσεις και αέρινες γραμμές που κάθε γυναίκα μπορείτε να επιλέξει στην καθημερινότητά της. Από την άλλη πλευρά, η Alberta Feretti απογείωσε το μαύρο χρώμα, ενώ παράλληλα δε δίστασε να χρησιμοποιήσει μοντέρνους χρωματικούς συνδυασμούς, αλλά και λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά όπως τα κρόσσια και οι παγιέτες. Η Max Mara με τη σειρά της διατήρησε τη chic & classy αισθητική, καθώς κυριάρχησαν οι ίσιες γραμμές οι κλασικοί τόνοι, ενώ τα iconic πανωφόρια της για όλα τα στιλ μαγνήτισαν τα βλέμματα.

Max Mara

maxmara.jpg
Max Mara Fall/Winter 2021

Μια γιορτή, ο ήχος των τυμπάνων, ένας χαιρετισμός: μια έφιππη πομπή, ένας επετειακός εορτασμός, μια στέψη. Θριαμβευτική και ασταμάτητη, περπατώντας στους εορταστικούς, σημαιοστολισμένους δρόμους της πόλης, η γυναίκα Max Mara είναι μια αυτοδημιούργητη βασίλισσα.

Έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο από το 1951. Ο Achille Maramotti δήλωσε ότι όταν ίδρυσε την Max Mara, οι βλέψεις του ήταν στις «συζύγους των τοπικών συμβολαιογράφων και γιατρών». Επέλεξε σωστά. Εκείνες οι σταθερά δυναμικές γυναίκες ξεκίνησαν να διεκδικούν θέσεις εργασίας από μόνες τους: συνέχισαν να εξελίσσονται και η Max Mara ακολούθησε την πορεία τους.

Βρετανικό στιλ με ιταλικό ύφος: αυθεντικό, μερικές φορές εκκεντρικό. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην Max Mara από την αρχή της δημιουργίας της και αποτελεί τον πυρήνα της επετειακής συλλογής. Η νεαρή βασίλισσα της Max Mara φέρνει το άρωμα των άγριων, θυελλωδών, ορεινών τοπίων στην πόλη. Είναι το είδος της γυναίκας που χειρίζεται οτιδήποτε της φέρνει η ζωή με ηρεμία, ικανότητα και με μια ανέμελη γοητεία.

H νέα συλλογή διαθέτει τα νέα ογκώδη bombers της Max Mara που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν layering πάνω από οτιδήποτε και «αδιάβροχα» μπουφάν με πολλές τσέπες, από το πιο απαλό αλπακά. Η χαρακτηριστική καμηλότριχα της Max Mara διακοσμεί τα καπιτονέ diamond shaped μπουφάν καθώς επίσης και το εσωτερικό τους. Για να ολοκληρώσει την urban-county αισθητική ο οίκος έχει επιλέξει άψογα tailored κοστούμια σε tattersall καρό, κομψά γραφικά ταρτάν, υπερμεγέθη πλεκτά aran, βελούδινα patches στους αγκώνες και γιακάδες από οργάντζα.

Αυτό που ξεχωρίζει φυσικά σ’ ένα ολοκληρωμένο Max Mara σύνολο είναι το παλτό. Σε απαλό teddy, μακριά καμηλότριχα ή λείο, αποτελεί την τέλεια αρμονία όγκου, αναλογίας, ισορροπίας, κατασκευής και φινιρίσματος.

Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η άνοδος εβδομήντα χρόνων προς την κορυφή; Εντυπωσιακή, συναρπαστική, επική; Ναι, όλα αυτά, αλλά τα εκπληκτικά διαφημιστικά γραφικά που δημιουργήθηκαν από την Max Mara στην πρώτη δεκαετία της, τα συμπεριλαμβάνουν όλα σε έναν μόνο χαρακτήρα: ένα απλό θαυμαστικό.

Fendi

fendi.jpg
Fendi Fall/Winter 2021

Τον περασμένο μήνα, στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής, ο Βρετανός σχεδιαστής Kim Jones, μας χάρισε μία εντυπωσιακή παρουσίαση, με ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, αφού συμμετείχαν άνθρωποι τους οποίους θεωρεί φίλους και οικογένεια στην καινούριο του ρόλο στον οίκο. Για την πρώτη του γυναικεία ready-to-wear συλλογή, αποφάσισε να αντλήσει έμπνευση από ιστορίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Ιταλικό οίκο.

Μετά από αυτή τη συλλογή μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα με σιγουριά. Ένα από αυτά είναι ότι ο Kim Jones δε δεσμεύτηκε να αντανακλά κάθε «κομμάτι» την ιστορίας του Fendi ούτε όμως περιορίστηκε στα δικά του καθορισμένα στοιχεία. Αυτό που προσπάθησε να κάνει και το κατάφερε με πολύ μεγάλη επιτυχία είναι να συνδυάσει και τις δύο πλευρές.

Το σκηνικό ήταν διαμορφωμένο από γυάλινα «κουτιά» μέσα στα οποία αντανακλούσαν αρχαία αντικείμενα της Ιταλικής πρωτεύουσας. Τα σύνολα ήταν όλα βασισμένα σε ουδέτερες αποχρώσεις τόσο για να ταιριάζουν με τα χρώματα που κυριαρχούν στη Ρώμη όσο και γιατί αυτά έχουν σημαντική θέση στην ιστορία του οίκου.

Οι αποχρώσεις του μπεζ ήταν αυτές που κέντρισαν το ενδιαφέρον, ενώ οι γραμμές ήταν απλές, όπως αρμόζει στην εποχή. Ιδανικές για να τονίζουν τη γυναικεία σιλουέτα αλλά και να εκπέμπουν θηλυκότητα με μοναδικό και διακριτικό τρόπο. Όσον αφορά τα πανωφόρια δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις γούνες με τα κρόσσια που παρουσιάστηκαν σε πολλές αποχρώσεις αλλά και η καμπαρντίνες που είναι βασικό κομμάτι της μεταβατικής περιόδου.

Alberta Ferretti

alberta-feretti.jpg
Alberta Ferretti Fall/Winter 2021

To video που παρουσίασε ο γνωστός οίκος την πρώτη μέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο ήταν το απόλυτο runway show, όπως είχαμε συνηθίσει στην εποχή πριν από τον COVID-19. Δεν είχε καθόλου καλλιτεχνικούς πειραματισμούς αλλά ήταν μία κλασική επίδειξη μόδας, που όλοι ελπίζουμε ότι θα ξαναδούμε πολύ σύντομα.

Για τη συγκεκριμένη συλλογή η σχεδιάστρια τόνισε:

«Είμαι μια γυναίκα που σχεδιάζει για γυναίκες. Πώς δεν μπορούσα να λάβω υπόψιν τις ανάγκες τους; Τούτου λεχθέντος, το να είσαι ρεαλιστικός δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι banal».

Η Ferretti επικεντρώθηκε σε καθημερινές δημιουργίες, τις οποίες τις συνδύασε με τη διαχρονικότητα. Επιλέγοντας μία πιο σκοτεινή χρωματική παλέτα –απογείωσε το μαύρο- ενίσχυσε τις σιλουέτες των κλασικών παλτό της πόλης, τονίζοντας τους ώμους και προσθέτοντας βολάν στο πίσω μέρος. Τα παντελόνια με τη σειρά τους παρουσιάστηκαν σε πολλές παραλλαγές για όλες τις γυναίκες, τα οποία πολλές φορές επιλέγονται ακόμα και κάτω από λεπτές φούστες.

Τα κομμάτια του οίκου ήταν σχεδιασμένα από περίτεχνες υφές και μοναδικά υφάσματα με στόχο να μεταφέρουν τον αισθησιασμό αλλά και να απογειώσουν τα καθημερινά σύνολα. Φυσικά, το πιο ξεχωριστό item ήταν το βραδινό φόρεμα, που έτσι κι αλλιώς είναι το forte της.

Για το φινάλε της συλλογής, μια σειρά από δραματικά μαύρα φορέματα, καθώς και λαμπερά χρυσά κομμάτια με πούλιες αλλά και δημιουργίες με κρόσσια, μας έκαναν να θυμηθούμε ξανά τους λόγους που η Alberta Ferretti έχει ξεχωρίσει στο χώρο της μόδας όλα αυτά τα χρόνια.

Κεντρική Φωτογραφία: Max Mara Fall/Winter 2021