fbpixel

Search icon
Search
Έξυπνες συμβουλές για να τρώτε πιο υγιεινά
WELLNESS

Έξυπνες συμβουλές για να τρώτε πιο υγιεινά

Πώς να βάλετε πρόγραμμα, ώστε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής


Να κάτι που συναντώ συχνά. Γνωρίζω ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να τρέφονται πιο υγιεινά, ποιες κακές συνήθειες πρέπει να σταματήσουν, τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουν συχνότερα και πόσες φορές χρειάζεται να ασκηθούν.

Βλέπω, λοιπόν, ότι πιστοί αναγνώστες άρθρων σχετικά με το λεγόμενο wellness lifestyle, καταλήγουν να μην εφαρμόζουν αυτά που γνωρίζουν, ότι τους κάνουν καλό. Τι τους κρατάει πίσω; Γιατί δεν γίνεται η γνώση, πράξη;

Εκτός από τους ψυχολογικούς λόγους, οι οποίοι είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη διατροφή, από την εμπειρία μου παρατηρώ, ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένας άλλος "παρονομαστής": ο προγραμματισμός. Το wellness lifestyle δεν πετυχαίνει χωρίς πρόγραμμα, το οποίο γίνεται σταδιακά καθημερινή συνήθεια. Χωρίς οργάνωση βρίσκεστε συνήθως προ τετελεσμένων γεγονότων. Το πιο απλό παράδειγμα είναι αυτό που σας βρίσκει το απόγευμα πεινασμένους, χωρίς τα κατάλληλα σνακ γύρω σας, με αποτέλεσμα είτε να κάνετε λάθος επιλογές, είτε να ξελιγώνεστε μέχρι το βραδινό, όπου αναπόφευκτα θα φάτε μεγαλύτερη ποσότητα απ' όση χρειάζεστε.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να έχετε μία καλύτερη ποιότητα ζωής:

Meal Planning

Στην ουσία πρόκειται για την προετοιμασία πολλών γευμάτων την ίδια στιγμή, μειώνοντας έτσι τον συνολικό χρόνο μαγειρέματος. Πιθανώς να ακούγεται πολύπλοκο αλλά να τι κάνω εγώ: Αντί μία μέρα να φτιάξω μόνο ένα φαγητό, ξεκινάω ψήνοντας σε ένα ταψί/γάστρα κοτόπουλο (ή άλλο κρέας) με διάφορα λαχανικά (π.χ. πιπεριές, τοματίνια, κρεμμύδια) και ένα είδος υδατάνθρακα (π.χ. γλυκοπατάτα). Συγχρόνως σε μία κατσαρόλα φτιάχνω ένα λαδερό και σε μία άλλη ένα όσπριο. Συνήθως φτιάχνω αρκετές μερίδες. Αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα μεριδοποιώ σε ταπεράκια κι έτσι μέσα σε 1-1,5 ώρα, υπάρχουν ήδη 3 διαφορετικά φαγητά που μπορούν να καταναλωθούν τις επόμενες μέρες είτε ως κυρίως, είτε ως ελαφρύ γεύμα, για παράδειγμα προσθέτοντας κοτόπουλο στη μεσημεριανή σαλάτα της δουλειάς ή φτιάχνοντας μία φακοσαλάτα.

Σημείωση: τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 3-4 μέρες, εφόσον συντηρούνται στο ψυγείο.

Λίστα σούπερ μάρκετ

Χωρίς τα κατάλληλα υλικά εύκαιρα, τίποτα δε γίνεται στον σωστό χρόνο. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή υπενθυμίσεων στο κινητό (είναι πιο εύχρηστο από τη λίστα στο χέρι), δημιουργώντας ένα checklist τροφίμων. Έτσι θα έχετε όλα τα κατάλληλα τρόφιμα στο σπίτι ή στο γραφείο για μία ισορροπημένη συνταγή ή ένα έξυπνο σνακ.

pic-foodmethodgr.jpeg

Γρήγορες συνταγές

Ο χρόνος είναι πολύτιμος στην εποχή μας! Υπάρχει μία τεράστια γκάμα εύκολων, γρήγορων (15-30 λεπτά) αλλά και υγιεινών συνταγών στο διαδίκτυο, που παράλληλα είναι και εξαιρετικά νόστιμες. Μερικές τέτοιες προτάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Άσκηση

Όταν η γυμναστική μπει στην ατζέντα σας, αυξάνεται και η πιθανότητα να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας. Ακολουθήστε μια εβδομαδιαία ρουτίνα διαλέγοντας κάτι που σας αρέσει (άθλημα, χορό ή είδος γυμναστικής) ή ασκηθείτε μόνοι σας με μία από τις τόσες διαθέσιμες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε από το κινητό σας εύκολα και ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. 

gym.jpg

Ύπνος

Ο ύπνος επηρεάζει πολλά πράγματα, όπως την παραγωγικότητα και την ψυχολογία μας. Έρευνες δείχνουν, ότι ο ανεπαρκής ύπνος (sleep deprivation) αυξάνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης θερμίδων την επόμενη μέρα, που συνήθως προέρχονται από προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη ή κακής ποιότητας λιπαρά (π.χ. γλυκά ή πατατάκια). Μια άλλη αρνητική επίπτωση είναι ότι είστε πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα. Βάλτε στόχο να κοιμάστε καθημερινά τουλάχιστον 7 ώρες σε ένα περιβάλλον που είναι σκοτεινό, ήσυχο, χωρίς τεχνητό φως (για παράδειγμα από την οθόνη του κινητού) και με σωστή θερμοκρασία.

niki-athanasiadou-3-1.jpg
Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN είναι Kλινική Διαιτολόγος
Φωτογραφία: Χρήστος Αντωνίου