fbpixel

Search icon
Search
Εσείς τι ξέρετε για την ορμόνη της αγάπης;
MAGAZINE

Εσείς τι ξέρετε για την ορμόνη της αγάπης;

Ωκυτοκίνη: Μία από τις πιο ισχυρές ουσίες που παράγει το σώμα μας


Κεφάλαιο «Ωκυτοκίνη»: η ορμόνη που πέρα από την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, του θηλασμού, της φροντίδας και της γέννας, διαθέτει και νευροδιαβιβαστικές λειτουργίες, υπηρετώντας πολλούς σκοπούς - από τη μείωση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων κορτιζόλης, μέχρι την αύξηση της αντοχής στον πόνο και την καταπολέμηση του άγχους. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο ισχυρά χημικά στοιχεία του εγκεφάλου, όσον αφορά στη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Αν και η χορήγησή της έξω από το κλινικό πλαίσιο δε συνιστάται, η παραγωγή της μπορεί να ενισχυθεί φυσικά.

Τι λέει η επιστήμη για την ωκυτοκίνη;

Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως, πέρα από τη σχέση μητέρας-παιδιού, αυτή επηρεάζει τη ζωή μας σε διάφορους τομείς και καλυτερεύει την κοινωνική μας συμπεριφορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι αυξάνουν φυσικάτην παραγωγή της στο σώμα τους. Για την ακρίβεια, όλες οι θετικές, ικανοποιητικές και επικερδείς συμπεριφορές «επιβραβεύονται» με αυτό το μόριο.

Πώς να την αυξήσετε; 

Η φυσική αύξησή της δεν είναι κάτι περίπλοκο. Γενικά, περιλαμβάνει την προώθηση της ευημερίας και της σύνδεσης με τους άλλους με αυθεντικό τρόπο.

2252d380-9b73-4d43-8c8d-6b08da7f6921.jpeg

1. Αγκαλιάστε και κάντε σεξ

Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί ένα απίστευτα επικερδές σύστημα κάθε φορά που έρχεστε σε φυσική επαφή με κάποιον σημαντικό για εσάς. Είναι γνωστό πως η σεξουαλική επαφή αυξάνει τα επίπεδά της, ενώ οι αγκαλιές με φίλους και οικογένεια, ακόμη και με ένα κατοικίδιο, είναι απίστευτα ικανοποιητικές για τον εγκέφαλο.

2. Πείτε λόγια ενθάρρυνσης

Όταν κάποιος σας κολακεύει, σας ενθαρρύνει ή σας συμπαραστέκεται, αισθάνεστε όμορφα. Έτσι, τα ενθαρρυντικά λόγια βοηθούν να παράγετε ωκυτοκίνη. Οι λέξεις είναι ένα ισχυρό όπλο στη βελτίωση της ψυχολογίας.

3. Ακούτε τους άλλους

Αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδά της. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι μας αναγνωρίζουν, μας καταλαβαίνουν και μας αποδέχονται.Γι’ αυτό, είναι καλό να θυμόμαστε τη δύναμη τηςενεργητικής ακρόασης. Ακούστε, χωρίς να κρίνετε και δώστε το 100% της προσοχής σας, όταν κάποιος τη χρειάζεται.

2d21753c-c986-45d2-b25a-8aabdaa6709e.jpeg

4. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός σάς επιτρέπει να είστε ήρεμοι και ισορροπημένοι, ελαττώνοντας το άγχος. Ο τομέας της ψυχολογίας έχει ήδη αρχίσει να αναγνωρίζει τα οφέλη του στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

5. Γυμναστείτε

Με τη σωματική άσκηση οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη αυξάνουν. Για να πάρετε όλα τα πλεονεκτήματά της, το περπάτημα ή μια ήπια άσκηση στο σπίτι είναι αρκετά.

6. Κλάψτε

Το κλάμα ενεργοποιεί το σώμα με υγιή τρόπο. Το να κλαίτε σας βοηθά να απελευθερώνετε τα συναισθήματά σας, μειώνει το άγχος. Στην ουσία, είναι μια πράξη σωστής διαχείρισης της ενέργειας.

7. Να είστε γενναιόδωροι

Το να είστε γενναιόδωρος, το να προσφέρετε χρόνο στους άλλους χωρίς εγωισμό ή το να χαρίζετε ένα δώρο από καρδιάς, κάνει εσάς να νιώθετε καλύτερα και την ευγνωμοσύνη να ανθίζει, παράγοντας μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης.

824a3170-3ba9-4dc3-9905-184deee16287.jpeg

8. Δώστε σημασία στη διατροφή σας

Τo γεγονός ότι οι τροφές δεν περιέχουν αυτήν την ορμόνη δε σημαίνει πως δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να την αυξήσετε. Κάποια βότανα, όπως το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός, το θυμάρι, ο δυόσμος και ο άνηθος, μπορούν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή της. Και το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος… η αγαπημένη σε όλους σοκολάτα φυσικά και βοηθάει! Όσο πιο μπίτερ τόσο καλύτερα!




img-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022