fbpixel

Search icon
Search
Επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά; Οι τροφές που δίνουν τη λύση
WELLNESS

Επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά; Οι τροφές που δίνουν τη λύση

Άμεσοι τρόποι για να αποτρέψετε ό,τι που σας ταλαιπωρεί


Δεν είναι λίγες οι φορές που τυγχάνει να διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η κοιλιακή μας χώρα είναι παραπάνω φουσκωμένη από προηγουμένως. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν αρκετές φορές μέσα στον χρόνο τον λεγόμενο «τυμπανισμό» που αποκαλούμε όταν η κοιλιά μας είναι περιέργως φουσκωμένη. Αυτό βέβαια, δεν είναι μόνιμο ούτε κάτι που θα πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θεωρείται φυσιολογικό και τα αίτια που το προκαλούν αφορούν υπερκατανάλωση τροφής ή ευαισθησία σε τροφές, αλλά και δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη και φυσικά σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Γενικά, μπορούμε και από μόνοι μας να αποτρέψουμε το φούσκωμα, αποφεύγοντας ορισμένες τροφές και εντάσσοντας στην διατροφή μας τις κατάλληλες επιλογές. Εξαίρεση αποτελεί το γεγονός, όταν έχουμε ορμονικές διαταραχές ή άλλα γυναικολογικά και θέματα υγείας, που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη κατάσταση, επομένως τότε θα περιμένουμε ο οργανισμός να το αποτρέψει εκ φύσεως, ειδάλλως καλό θα ήταν για όποια ανησυχία να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

Στις άλλες περιπτώσεις, λοιπόν, βάσει διατροφολόγων συνιστάται να μην καταναλώνετε συχνά διάφορα είδη από τα όσπρια, όπως φασόλια, αρακάς και φακές, γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής άλεσης, τσίχλες και αναψυκτικά-αλκοολούχα ποτά. Φυσικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως δεν εννοείτο να μην τα συμπεριλαμβάνετε γενικά στη ζωή σας, απλώς μέσα στην εβδομάδα να τηρείται ένα μέτρο ως προς την κατανάλωσή τους προκειμένου να βοηθηθείτε οι ίδιοι. Από την άλλη, εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο γνωστές τροφές που διακρίνονται για το εν λόγω «ξεφούσκωμα» και είναι ιδανικές για να συμβάλλουν στην ανακούφιση που αναζητάτε.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε 5 + 1 προϊόντα που σίγουρα τα περισσότερα τα περιέχετε ήδη στην κουζίνα σας!

Φρούτα

shutterstock-722718076.jpg

Από την κατηγορία των φρούτων προτιμήστε την μπανάνα και το ακτινίδιο. Από την μια ένας λόγος που το έντερο κάνει κατακράτηση, είναι το υπερβολικό αλάτι που αξιοποιούμε στα γεύματά μας, με αποτέλεσμα το περιττό φούσκωμα. Προσθέτοντας, λοιπόν, στο διατροφικό σου πλάνο την μπανάνα, η οποία αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, αυτομάτως λειτουργεί ως διαλύτης του νατρίου που περιέχει το αλάτι. Το ακτινίδιο αποτελείται από υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών, στοιχεία που συμμετέχουν στην διαδικασία του ξεφουσκώματος, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας. Μια φορά την μέρα, κατά προτίμηση πρωινές ώρες, είτε στην κανονική τους μορφή είτε ως ρόφημα και θα σας βοηθήσουν, αλλά και θα τα απολαμβάνετε.

Γιαούρτι

shutterstock-1370687513.jpg

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά αναφέρθηκαν προς αποφυγή υπάρχει μια εξαίρεση και φυσικά είναι το γιαούρτι, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, δηλαδή τα καλά βακτήρια που πρέπει να βρίσκονται στη γαστρεντερική οδό για να ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης. Ακόμη καλύτερη λύση για γρήγορη ανακούφιση αποτελεί το κεφίρ λόγω της μεγαλύτερης ποικιλίας προβιοτικών βακτηρίων και της 99% απουσίας της λακτόζη.

Αγγούρι

shutterstock-277219841.jpg

Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερού, ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τέτοιες περιπτώσεις σε συνδυασμό μάλιστα και με το θείο και το πυρίτιο που περιέχει αντιδρά θετικά, ώστε το έντερο να είναι ενυδατωμένο και να αποβάλλει τις τοξίνες από τα κύτταρα του πεπτικού. Μέσα σε σαλάτες, σε συνοδεία με το γεύμα σας ή και μόνο του σε φέτες, προσφέρει απίστευτη δροσιά και γεύση που εύκολα θα θελήσετε να το καταναλώνετε.

Μηλόξυδο

shutterstock-1911346789.jpg

Πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, περιέχοντας πάνω από 30, Α και Β λιπαρά οξέα, μέταλλα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε συνένζυμα, βελτιώνει την πεπτική διεργασία και αποδεικνύεται ωφέλιμο για την καταπολέμηση του τυμπανισμού και της καούρας. Σε συνδυασμό με προβιοτικά γίνεται ακόμα πιο δραστικό. Αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, το πόσο ιδανικό θεωρείται για την καταπολέμηση της κατακράτησης του οργανισμού.

Νερό και πολλά υγρά

shutterstock-1007260114.jpg

Η σημαντικότητα κατανάλωσης νερού για ακόμη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο, υπενθυμίζοντας πως οφείλουμε να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, αντιστοιχώντας περίπου σε 1250 mL. Επίσης, ξεκινήστε και την κατανάλωση φυσικών χυμών, καφέ, ή τσάι, καθώς τα υγρά διευκολύνουν τη δουλειά των φυτικών ινών και ανακουφίζουν από το επίπονο φούσκωμα.