fbpixel

Search icon
Search
Ένας χρόνος μετά: Η τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και τα ερωτηματικά
PEOPLE & MOMENTS

Ένας χρόνος μετά: Η τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και τα ερωτηματικά

Δύο τρένα που συγκρούστηκαν και πήραν μαζί τους 57 ψυχές. Μία πραγματικά δύσκολη μέρα για όλους...


Για περίπου 13 λεπτά, δύο τρένα κινούνταν αντίθετα στην ίδια γραμμή. Για περίπου 13 λεπτά, στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας δε λειτουργούσε κανένα από τα συστήματα ασφαλείας. Δεν τηρήθηκε κανένας κανονισμός, δεν υπήρξε καμία απολύτως κινητοποίηση. Κάπου εκεί, σταμάτησε ο χρόνος για 57 ψυχές και μαζί, για δεκάδες άλλες. Το τρομερό δυστύχημα των Τεμπών εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο επίκεντρο. Οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν τον σκληρό τους αγώνα και όλος ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει -ακόμη- απαντήσεις για όσα έγιναν...

Ξυπνούν μνήμες

Το τραγικό δυστύχημα

shutterstock-2269536685-730798742836.jpeg

Εκεί όπου όλα έμοιαζαν φυσιολογικά, εκεί όπου όλα έμοιαζαν απόλυτα ήρεμα, ξαφνικά έγινε το μεγάλο "μπαμ". Η επιβατική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, συγκρούστηκε με μία εμπορική αμαξοστοιχία που πήγαινε προς τη Λάρισα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή κι από αυτήν, προκλήθηκε μία τεράστια φωτιά, ενώ -τουλάχιστον- τέσσερα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν. Αμέσως, έσπευσαν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και ασθενοφόρα με διασώστες και ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρηση, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι και οι τραυματίες, που έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν από τα μοιραία βαγόνια. Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη κι από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μία απίστευτη τραγωδία, ωστόσο, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν το τι θα ακολουθούσε.

Στα βαγόνια που φλέγονταν επί σχεδόν δύο ώρες είχαν αναπτυχθεί θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 1500 βαθμούς Κελσίου και οι επιβάτες που κατάφεραν να σωθούν από αυτόν τον πύρινο εφιάλτη, πηδούσαν από τα παράθυρα κι από το πιο μικρό άνοιγμα που μπορούσαν να βρουν, να συναντήσουν μπροστά τους. «Ακούσαμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι. Μέσα στο τρένο επικράτησε πανικός, ήταν γεμάτα τα 2/3 της αμαξοστοιχίας. Δεν είδαμε τίποτα, ξαφνικά το τρένο άρχισε να τραντάζεται ολόκληρο. Η αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση γύρισε 90 μοίρες, η μισή είχε πέσει σε γκρεμό και φλεγόταν ολόκληρη. Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν εντελώς», σημείωσε ένας από τους ανθρώπους που βγήκε ζωντανός από το μοιραίο τρένο και τα λόγια του αυτά, προκαλούν τεράστιο σοκ κι απίστευτο πόνο ακόμη και σήμερα. Βίωσαν την απίστευτη κόλαση, άνδρες, γυναίκες, μικροί, μεγάλοι. Όλοι τους τέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πολύ-πολύ σκληρό και φρικιαστικό εφιάλτη και οι εικόνες εκείνες δε θα ξεχαστούν ποτέ. Ο απολογισμός; 57 νεκροί, τραυματίες, άνθρωποι που παλεύουν μέχρι και σήμερα για να κρατηθούν στη ζωή. Παλεύουν με τα σωματικά και τα ψυχικά τους τραύματα, ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα...

Ο αγώνας που συνεχίζεται

shutterstock-2425887515-730798941236.jpeg

Η επόμενη ημέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολη για όλους και η οργή ήταν τεράστια. Από την πρώτη στιγμή, ασκήθηκε ποινική δίωξη στους άμεσα υπεύθυνους της τραγωδίας, ενώ ακολούθησε η διερεύνηση των όσων συνέβησαν που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι γεγονός -όμως- ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί που έμειναν πίσω, οι άνθρωποι που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που είδαν ένα κομμάτι τους να φεύγει, να χάνεται μαζί με τα μοιραία βαγόνια, οι άνθρωποι που εξακολουθούν να παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή, δεν έχουν πάρει απαντήσεις. Δε βλέπουν τα ερωτηματικά τους να σβήνουν. Παραμένουν στο σκοτάδι, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, με τις πληγές τους να παραμένουν ανοικτές. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν σχηματίσει έναν σύλλογο προκειμένου να πιέσουν ως προς την απονομή των ευθυνών και να πάρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν. Έχουν δώσει μία υπόσχεση και μαζί τους, την έδωσε κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτή τη φορά δε θα ξεχάσει κανείς. Αυτή τη φορά ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Πρόσφατα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ζητώντας να απαντηθεί κάθε ισχυρισμός και κάθε καταγγελία των οικογενειών των θυμάτων. Στα χέρια του εφέτη- ανακριτή βρίσκεται -παράλληλα- η τελική έκθεση του τεχνικού συμβούλου που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος της σύγκρουσης «μολύνθηκε» και αλλοιώθηκε, καθώς σχεδόν δύο στέμματα μπαζώθηκαν με μπετόν και χαλίκια. Στο τελικό πόρισμα της επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) που παραδόθηκε στον εφέτη-ανακριτή, καταγράφονται τα μεγάλα κενά ασφαλείας του σιδηροδρόμου, τα ανθρώπινα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία και πλέον, ένα χρόνο μετά, όλοι περιμένουν τα επόμενα βήματα. Τις πιο ουσιαστικές εξελίξεις, τις απαντήσεις που δε θα αλλάξουν κάτι, δε θα γυρίσουν το χρόνο πίσω, αλλά -τουλάχιστον- θα αποδώσουν δικαιοσύνη. 

Γιώργος Μπουρνάζης, 15 ετών
Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
Θώμη Πλακιά, 20 ετών
Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετων
Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
Δημήτρης Οικού, 29 ετών
Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, 32 ετών
Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
Βάιος Βλάχος, 34 ετών
Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
Μαρία Εγούτ, 55 ετών
Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
Μαρία Μιάρη, 56 ετών
Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
Σύριος μετανάστης που ταυτοποιήθηκε μέσω δείγματος DNA που εστάλη από τον αδελφό του από την Ολλανδία
Εριέττα, 23 ετών αγνοείται