fbpixel

Search icon
Search
Τραγωδία στα Τέμπη: «Πάγωσε» όλη η Ευρώπη, πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η Ελλάδα
PEOPLE & MOMENTS

Τραγωδία στα Τέμπη: «Πάγωσε» όλη η Ευρώπη, πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η Ελλάδα

Συγκλονισμένος όλος ο κόσμος - Τα μηνύματα στήριξης


44 νεκροί, 72 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών σοκάρει, το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να διαχειριστεί το μέγεθος της τραγωδίας. Οι επιχειρήσεις στο μοιραίο σημείο συνεχίζονται, η αστυνομία, η πυροσβεστική, αλλά και οι εθελοντές συνεχίζουν τις προσπάθειες, προκειμένου να εντοπιστούν οι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν βρεθεί και δυστυχώς, μοιάζει σχεδόν σίγουρο ότι ο αριθμός των νεκρών θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν focus στην Ελλάδα κι εξακολουθούν να έχουν ως πρώτο θέμα το τραγικό δυστύχημα που συνέβη λίγο έξω από τη Λάρισα, παρέχοντας διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση!

Πρώτο θέμα παντού

Ένα τραγικό δυστύχημα, που όμοιό του δεν είχε συμβεί εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα σε μία στιγμή πάγωσαν όλα. Νέοι άνθρωποι που έκαναν ένα απλό, ένα τυπικό ταξίδι, άφησαν την τελευταία τους πνοή. Άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι αγνοούνται ακόμη και σήμερα, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα να περιμένουν μία απάντηση, κάτι... Από το βράδυ της Τρίτης, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται αποκλειστικά με όσα συνέβησαν στα Τέμπη. Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας που επέστρεφε από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, με την εμπορευματική έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και ο διεθνής Τύπος ψάχνει απαντήσεις στα ερωτηματικά. Η Washington Post, το BBC, ο Guardian, το CNN, οι Times του Λονδίνου, o Le Monde και το Al Jazeera εξακολουθούν να διατηρούν «ψηλά» το τραγικό δυστύχημα, ενώ έχουν στείλει κι απεσταλμένους στην περιοχή των Τεμπών, φιλοξενώντας διαδοχικά ρεπορτάζ.

«Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ο πόνος μετατρέπεται σε θυμό και οργή», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, που σημειώνει πως η χειρότερη στιγμή ήταν η αναμονή για τους γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους στον σταθμό στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Sky News που τονίζει: «Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας στην Ελλάδα». «Έχει ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα, ο κόσμος ζητά απαντήσεις για την τραγωδία. Η πιο φρικτή τραγωδία των τελευταίων ετών», σημειώνει από τη δική της μεριά η Le Monde, που προσθέτει πως στη χώρα μας έχει ξεκινήσει ήδη μία τεράστια συζήτηση για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις συνθήκες που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν την πολύνεκρη τραγωδία. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στα ξένα media, που κάνουν focus στην Ελλάδα κι εκφράζουν τα δικά τους ερωτηματικά.

Τα συλλυπητήρια στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Ένα τρένο γεμάτο με νέους ανθρώπους, με φοιτητές. Ένα τρένο που βγήκε από την πορεία του, εκτροχιάστηκε, βαγόνια που τυλίχθηκαν στις φλόγες και δεν απέμεινε τίποτα από αυτά. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το βράδυ της Τρίτης κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προκαλούν ένα τεράστιο σοκ. Ο κόσμος στρέφει την προσοχή και το βλέμμα του στην Ελλάδα και πολλοί ηγέτες κρατών, έστειλαν τα δικά τους συλλυπητήρια, για το τραγικό δυστύχημα. «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων που συνέβη στη γειτονική μας Ελλάδα, κατά το οποίο αρκετοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους όσων έχασαν την ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική Κυβέρνηση και ευχόμαστε καλή ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε ο Recep Tayyip Erdoğan.

«Η σκέψη μου είναι στους οικείους του τραγικού δυστυχήματος. Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων», σημείωσε από τη δική του μεριά ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Giorgia Meloni, με το ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της Κυβέρνησης να αναφέρει: «Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Giorgia Meloni θέλει να εκφράσει στον ελληνικό λαό και στην Κυβέρνηση της Αθήνας τη βαθιά της θλίψη και συγκίνηση για το τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα. Από την ιταλική Κυβέρνηση, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και η ευχή να αναρρώσουν γρήγορα όλοι οι τραυματίες». «Θρηνούμε με τους Έλληνες φίλους μας και η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Ευχόμαστε στους φίλους Έλληνες καλή δύναμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες», τόνισε ο καγκελάριος, Olaf Scholz. 

Όλοι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, όλοι δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο για τους πιο λάθος λόγους, ο κόσμος θρηνεί και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, με την αγωνία να μεγαλώνει. Όποιος κι ό,τι κι αν φταίει, η ουσία είναι πως νεαροί άνθρωποι, δεκάδες ψυχές άφησαν την τελευταία τους πνοή με τον πιο τραγικό τρόπο, ενώ έκαναν ένα τυπικό, ένα καθημερινό ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Δεν το χωράει το ανθρώπινο μυαλό, με την τραγωδία αυτή να σημαδεύει όλη τη χώρα...