fbpixel

Search icon
Search
Ένα loft στη Νέα Υόρκη που αποτελεί ωδή στον σκανδιναβικό μοντερνισμό
DESIGN NEWS

Ένα loft στη Νέα Υόρκη που αποτελεί ωδή στον σκανδιναβικό μοντερνισμό

Όταν το industrial μπλέκεται με τα πιο σύγχρονα trends στη διακόσμηση


Όταν πρόκειται για την ανακαίνιση ενός loft στη Νέα Υόρκη, οι interior designers επιλέγουν πάντα τον σκανδιναβικό μοντερνισμό, που αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα και μοδάτα trends στον χώρο της διακόσμησης. Ανάμεσα σε αυτούς και η δημιουργική ομάδα του Søren Rose Studio, ένα αμερικάνικο design studio, που στα περισσότερα έργα του συνδυάζει τις τάσεις στο ντεκόρ που βλέπουμε στην Κοπεγχάγη και αυτές που θαυμάζουμε στη Νέα Υόρκη και θέλουμε τόσο πολύ να εντάξουμε στο σπίτι μας. 

Όπως ακριβώς και οι εσωτερικοί χώροι του παρακάτω loft, αριστοτεχνικά σχεδιασμένοι, οι οποίοι συνδυάζουν τη σκανδιναβική ατμόσφαιρα με τα vibes που βλέπουμε στο κέντρο της μητρόπολης.

soren-rose-studio5.jpg

Πιο συγκεκριμένα, το loft αυτό βρίσκεται σε ένα προπολεμικό κτίριο στο TriBeCa της Νέας Υόρκης και πλημμυρίζει καθημερινά από το φως της ημέρας, αφού έχει πολλά παράθυρα κι έναν μεγάλο κεντρικό φεγγίτη. Με λίγα λόγια, αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για να δημιουργήσουν αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι σχεδιαστές από την αρχή. Καταλαμβάνοντας έναν χώρο 130 τετραγωνικών μέτρων που δεν είχε αγγιχτεί για περισσότερο από 50 χρόνια, η πρόκληση του Søren Rose Studio σε αυτό το έργο ήταν διττή: να μετατρέψει το στούντιο σε ένα άνετο σπίτι για μια οικογένεια πενταμελή και να ανακαινίσει το ερειπωμένο εσωτερικό του χωρίς να χάσει όμως τον πλούσιο χαρακτήρα του.

Όταν σχεδιάστηκαν οι χώροι, για να χωρέσουν τα δωμάτια της οικογένειας, οι σχεδιαστές φρόντισαν να ενσωματωθούν με έξυπνους τρόπους συρόμενες πόρτες με διαφανή ή ημιδιαφανή γυαλιά, που επιτρέπουν την ιδιωτική ζωή χωρίς όμως να στερούνται το φυσικό φως από τους κεντρικούς κοινόχρηστους χώρους. Από αισθητικής απόψεως, οι πόρτες από χαλύβδινο πλαίσιο συμπληρώνουν τέλεια τα εκτεθειμένα τούβλα και τις ορατές χαλύβδινες δοκούς, μέρος του αρχικού κτιρίου, που οι σχεδιαστές σκόπιμα έφεραν στο φως, αφού θεώρησαν αρκετά vintage. Γενικά, το industrial στιλ αυτών των στοιχείων αντισταθμίζεται αρμονικά με πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά, όπως το εκπληκτικό μαρμάρινο σημείο της κουζίνας, τα μινιμαλιστικά ντουλάπια από ξύλο, αλλά και τα αστραφτερά ντουλάπια από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι όλα μοναδικά!

soren-rose-studio7.jpg

Το σπίτι αυτό, διαθέτει, επίσης εντυπωσιακά ευρύχωρα ξύλινα πατώματα και είναι επιπλωμένο με custom-made κομμάτια από διαφορετικά είδη ξυλείας. Όπως προαναφέρθηκε, ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι ένα αφιέρωμα στη σκανδιναβική καθαρότητα, σε συνδυασμό με την αισθητική της βιομηχανικής κληρονομιάς του κτιρίου. Για παράδειγμα, οι συρόμενες πόρτες θυμίζουν κάτι βιομηχανικό, αλλά η αυστηρότητα του ύφους που διακατέχει αυτό το στιλ διακόσμησης μετριάζεται από τα ξύλινα αντικείμενα, τις μπρούντζινες και χρυσές λεπτομέρειες στα φωτιστικά, ενώ τέλος θα δείτε και αρκετά πράσινα φυτά, που προσθέτουν δόσεις δροσιάς σε ολόκληρο το σπίτι. 

Άξιο προσοχής είναι και το μπάνιο, όπου το μάρμαρο επίσης κάνει την εμφάνισή του και σε αυτόν τον χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η υπερμεγέθης μπανιέρα που υπάρχει στην άκρη του δωματίου περικλείεται από μια marble επιφάνεια, ενώ το ίδιο εφέ μεταφέρεται και στον νιπτήρα, που είναι επίσης «ντυμένος» με αυτό το patterns. Ακόμη, στον ίδιο χώρο θα βρείτε αντικείμενα από ασήμι, που συνδυάζονται υπέροχα με το ξύλο και τις γαλάζιες πετσέτες, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία για εύκολη πρόσβαση. Όλα είναι τόσο αρμονικά μεταξύ τους, ενώ οι vintage λεπτομέρειες στα τούβλα που έχουν διατηρηθεί απογειώνουν το Scandinavian modern στιλ διακόσμησης, που το design studio ήθελε εξαρχής να πετύχει.