fbpixel

Search icon
Search
Ένα φωτεινό σπίτι στη Στοκχόλμη που φέρνει τη φύση στο εσωτερικό του
INTERIORS

Ένα φωτεινό σπίτι στη Στοκχόλμη που φέρνει τη φύση στο εσωτερικό του

Απολαύστε κάθε ατμοσφαιρικό χώρο της κατοικίας


Η Jeanette Mix παραδέχεται: «Είχα απογοητευτεί από το σπίτι μου για πέντε ή δέκα χρόνια». Το αρχοντικό Redbrick της Στοκχόλμης, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1916 ήταν όμορφα διακοσμημένο με αντίκες και σύγχρονα έπιπλα, αλλά πάντα έμοιαζε υπερβολικά επίσημο από όσο θα έπρεπε. Η ίδια και ο σύζυγός της Harald, επενδυτής και φιλάνθρωπος (ο οποίος χρηματοδότησε πρόσφατα την έρευνα για την καταπολέμηση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών με ανοσοθεραπεία), και τα παιδιά τους (Carl Johan, Alexandra και Christian), επιμελήθηκαν τους χώρους του για να το φτάσουν στο αποτέλεσμα που ήθελαν, ώστε να δείχνει όμορφο και απόλυτα στιλάτο.

ad020119-studiolse-03.jpg

Σύμμαχός τους στην ανακαίνιση του σπιτιού στάθηκε ο Isle Crawford, ένας δημιουργός με έδρα του το Λονδίνο, ο οποίος έχει την ιδιότητα να δημιουργεί cozy και ταυτόχρονα ήρεμα εσωτερικά σε σπίτια. Η πρόκλησή του ωστόσο ήταν η εξής: Πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί ένα επιβλητικό αρχοντικό για να γίνει ένα φιλόξενο σπίτι διατηρώντας παράλληλα τα στοιχεία που το καθιστούσαν ξεχωριστό, όπως οι «δαντελωτές» γύψινες λεπτομέρειες και οι πολυάριθμοι πολυέλαιοί του, που ο αρχιτέκτονας της Στοκχόλμης Isak Gustaf Clason είχε δημιουργήσει για τους αρχικούς ιδιοκτήτες της κατοικίας, τους συλλέκτες Elin και Bengt Johansson; Αποφάσισαν λοιπόν να αναλογιστούν τη λειτουργικότητα του σπιτιού και κατά πόσο βολικό μπορούσε να γίνει για τους ιδιοκτήτες και τους καλεσμένους, ώστε να οδηγηθούν σε ένα άρτιο project με εξαιρετική διακόσμηση.

ad020119-studiolse-01.jpg

Πιο συγκεκριμένα, αυτό σήμαινε ότι η Jeanette συμφωνούσε με τη ριζοσπαστική πρόταση του Crawford να μεταφέρει την κουζίνα, από μια μακρινή γωνιά του κεντρικού ορόφου στο όμορφο αλλά ιδιαίτερα μοναχικό σαλόνι. Σήμερα, με τις ψηλές διπλές πόρτες του να ανοίγουν ευρύτατα, ο ηλιόλουστος χώρος του living room είναι αξιοθαύμαστος και όλοι θέλουν να περάσουν χρόνο εκεί. «Τα πάντα είναι αρκετά διάτρητα σε αυτό το πάτωμα», λέει ο interior designer. «Έχετε αυτή την αρκετά εύκολη πρόσβαση σε κάθε δωμάτιο, όπου μπορείτε να απολαύσετε διαφορετικές δραστηριότητες, αλλά όλοι μαζί» συνεχίζει λέγοντας. Η διακόσμηση μάλιστα των παλαιών, των νέων, αλλά και των custom-made αντικειμένων προσδίδει μια εξαιρετική νότα πολυτέλειας σε κάθε δωμάτιο που δύσκολα περνάει απαρατήρητη και αδιάφορη από τους επισκέπτες.

Η ζεστή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων επηρεάστηκε από το εξωτερικό και τη φύση γενικότερα. «Η ιδέα ήταν να συλληφθεί το πνεύμα ενός δάσους παρά να δημιουργηθεί ένα εξαρχής» εξηγεί ο διακοσμητής. Υπερμεγέθη πράσινα φυτά διατρέχουν τον χώρο του σαλονιού δημιουργώντας την εντύπωση πως πρόκειται για ένα εξωτερικό μέρος, σαν αυλή, όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει ένα όμορφο τοπίο πίνοντας τον καφέ του και διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Φυτά έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα δωμάτια, όπως το μπάνιο. Μάλιστα, το πράσινο χρώμα ηρεμεί το μάτι και πετυχαίνει μια απόλυτα earthy αίσθηση, που αποτελεί και τεράστια τάση αυτή τη στιγμή στον χώρο της διακόσμησης. Plus, η ψάθα και το υλικό του μπαμπού στα έπιπλα δημιουργεί μια αρκετά ανοιξιάτικη essence.

stock2520photo2520file2520copy.jpg

Αυτό που παλιά ήταν κουζίνα είναι τώρα μια κοινόχρηστη αίθουσα με μοναδικά έπιπλα και ne of a kind διακοσμητικά αντικείμενα κι έργα τέχνης. Η βιβλιοθήκη έχει σκούρες αποχρώσεις, ενώ η αυθεντική τραπεζαρία έχει μετατραπεί σε γραφείο. Στους επάνω ορόφους, τα υπνοδωμάτια τόσο του ζευγαριού όσο και των παιδιών είναι εξοπλισμένα με μαρμάρινα λουτρά. Ποιος δε θα ήθελε μια τέτοια λεπτομέρεια στο σπίτι του; Απλά το λατρέψαμε!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού στη gallery

Πηγή: Architectural Digest